PRIMUL premier care vizitează țara MACEDONILOR nu știa că AROMÂNII sunt o minoritate etnică. Seria gafelor marca DĂNCILĂ continuă

Redactor:
Politic
Gafe marca Viorica Dăncilă. Credea ca e primul premier care vizitează Macedonia, ai cărei locuitori sunt macedoni, iar aromânii sunt cetățeni, nu o minoritate etnică. Vedeți cine e gafeurul care o critică

„Îmi face o deosebită plăcere să fiu astăzi la Skopje ca PRIMUL prim ministru care vizitează Republica Macedonia,” a spus Viorica Dăncilă la începutul declarației comune pe care a susținut-o alături de omologul său macedonean, Zoran Zaev, moment în care un pahar s-a spart, ceea ce a făcut-o să se oprească din discurs pentru câteva clipe.

Primul prim-ministru care a vizitat Republica Macedonia a fost Tony Blair, premierul Marii Britanii, care a efectuat vizita pe 3 mai 1999. De atunci, numărul premierilor care au ajuns la Skopje a tot crescut. Ultima oară, Republica Macedonia a fost vizitată tot de un premier britanic, respectiv Theresa May, pe 17 mai 2018. În total, din 1991, când Macedonia și-a declarat independența, nu mai puțin de 24 de premieri au vizitat această țară.

Premierul Viorica Dăncilă a greșit și când a afirmat că cetățenii Republicii Macedonia sunt „MACEDONI„, în loc de „macedoneni„.

De asemenea, ea a afirmat că aromânii sunt CETĂȚENI, în loc de etnici de naționalitatea macedoneană, în contextul în care s-a referit la comunitățile aromânilor din Republica Macedonia și macedonenilor din România.

Primele reacții relativ la recentele gafe ale premierului le-a avut un alt gafeur cunoscut, președintele PNL Ludovic Orban. El  i-a solicitat lui Liviu Dragnea „să o țină acasă” pe Viorica Dăncilă, pentru a nu risca să dinamiteze relațiile internaționale ale României.

„Dacă o mai lasă să umble liberă prin lume, va ajunge un pericol public la adresa relațiilor internaționale ale României,” a declarat joi Orban, într-o conferință de presă organizată la sediul PNL. „Că mai face câte o gafă în fața Parlamentului sau la câte o emisiune televizată, îi mai putem trece cu vederea incapacitatea ei de a citi textele care îi sunt puse la dispoziție sau necunoașterea limbii române. Dacă însă este lăsată în continuare să umble liberă prin lume riscă să dinamiteze foarte multe relații internaționale ale României. Gafa monumentală comisă în vizita din Muntenegru nu poate fi tratată la capitolul râsete și trecem mai departe. E inadmisibil când te deplasezi într-o țară străină ca și prim-ministu să nu cunoști numele capitalei țării în care te deplasezi și mai mult decât atât să confunzi capitala țării în care te duci în vizită oficială cu capitala unei alte țări.”

Ludovic Orban se referea la momentul de miercuri, când premierul Viorica Dăncilă a încurcat capitala Muntenegrului, Podgorica, cu cea a  proviniciei Kosovo, Priștina.

„În cazul Priștina și Kosovo, este vorba de o țară pe care România nu a recunoscut-o, lucru care agravează și mai mult gafa monumentală comisă de premierul Dăncilă,” crede Orban. „Sigur că cel mai bine și pentru Dăncilă și pentru România, ar fi ca Dăncilă să plece de la Palatul Victoria, dar mă îndoiesc că Dragnea se poate dispensa de acest moment de această slugă care îi execută comenzile ticăloase.” 

Miercuri, în timpul declarațiilor comune cu omologul muntenegrean, Dusko Markovic, premierul spunea că se bucură să se afle la Priștina, (capitala Kosovo) deși era la Podgorica (în Muntenegru).

Gafa a fost corectată de translator, care a tradus Podgorița în loc de Priștina. Ulterior, pe canalul de youtube al guvernului muntenegrean sunetul din partea în care premierul român a spus Priștina a fost tăiat.

 

Inchide