Procurorii au descins la sediile PNL și PSD Prahova. Ce documente căutau

Procurorii au descins la sediile PNL și PSD Prahova. Ce documente căutau
Publicat: 09/04/2015, 16:33

Copreședintele interimar al PNL Prahova, senatorul Ion Luchian, a declarat că reprezentanții DNA au solicitat documente privind sponsorizările primite în perioada 2011 – 2015 și că aceste documente au fost puse la dispoziția anchetatorilor.

Surse judiciare au declarat că solicitarea acestor documente a fost făcută de DNA în dosarul în care este cercetat, alături de alte persoane, cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, acuzat de constituire de grup infracțional organizat și deturnare de fonduri de europene. În același dosar sunt cercetate sub control judiciar și alte persoane, între care deputații Sebastian Ghiță,Vlad Cosma și președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, acuzați de sprijinire de grup infracțional.

Unul dintre cei urmăriți penal în dosarul cumnatului premierului este și fostul consilier județean Mihai Coman, fost consilier județean PSD, consilier al directorului SC Hidro Prahova și cunoscut drept un apropiat al fostului președinte al PNL Prahova, deputatul Mircea Roșca, suspendat din funcție după ce a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupție.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârșitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiești atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât și sora acestuia, Alexandra Herțanu.

Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, în care Mircea și Vlad Cosma sunt inculpați. În aprilie 2014, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, și alte două persoane au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupție.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influență, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită și abuz în serviciu, directorul Direcției „Patrimoniu” din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influență și dare de mită. Procesul se află pe rolul instanței supreme.

DNA a început ancheta penală în care Cosma este acuzat de luare de mită și trafic de influență, după ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean.

Reacția PSD

Secretarul executiv al PSD Prahova a declarat că filiala a primit de la DNA două solicitări de a ridica documente, una privind sponsorizări din perioada ianuarie 2011 – aprilie 2015, iar alta pentru perioada 2008 – 2014, însă până acum actele respective nu au fost puse la dispoziția anchetatorilor.

Secretarul executiv al PSD Prahova, Rareș Enescu, a declarat, joi după-amiază, corespondentului MEDIAFAX că organizația județeană a primit de la DNA solicitări de a furniza documente privind sponsorizări primite de partid.

El a precizat că una dintre solicitări face referire la documente privind sponsorizările primite de PSD Prahova în perioada 1 ianuarie 2011 – 8 aprilie 2015, într-un dosar, iar cealaltă solicitare este făcută într-un dosar separat și face referire la documente privind sponsorizări în perioada 2008 – 2014.

Rareș Enescu a mai spus că ambele solicitări transmise de DNA sunt făcute pentru furnizarea documentelor originale privind sponsorizările.

El a precizat că aceste documente nu au fost încă puse la dispoziția anchetatorilor, întrucât, în paralel, la PSD Prahova are loc un control de fond al Autorității Electorale Permanente, iar autoritatea cere tot documentele originale, aferente anului electoral 2014.

Daciana Ilie, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer