Promisiunile de securitate și putere ale lui Gabriel Oprea. Cum a ACAPARAT puterea generalul în ultimii cinci ani, plecând de la 2,5% în Parlament

Publicat: 26/06/2015, 14:24

Generalul Gabriel Oprea anunță în mai 2012, după dărâmarea guvernului Ungureanu, că dă un cec în alb la învestirea primului guvern Ponta, dar îl avertizează că niciun partid nu va trece de 50% la alegerile parlamentare din 2012 și este nevoie de UNPR. Pentru a-și asigura mandatul și după 2012, PSD-ul lui Victor Ponta încheie un protocol de colaborare. UNPR-ul este acceptat oficial în USL, ca partener al PSD. Crin Antonescu și liberalii nu au nicio reacție la această mișcare. UNPR nu primește nicio funcție de ministru, dar se lipește de USL, deși în 2011, Gabriel Oprea promitea că partidul său va candida singur pe liste și va obține cel puțin 10%.

După alegerile parlamentare din 2012, UNPR obține 15 mandate de parlamentar, iar Gabriel Oprea se introduce în guvernul Ponta 2 în postura de vicepremier, fără portofoliu, pe probleme de Securitate națională. Este singurul câștig pentru UNPR, care trece la treabă și începe racolarea de parlamentari. La bucată, sunt luați pepediștii, dar și mulți aleși care au probleme cu justiția. În trei ani de racolare, sistematică în Parlament, UNPR ajunge să strângă 57 de nume, depășind spre exemplu PLR-PC care au împreună 38 de parlamentari.

Un moment important pentru UNPR se produce în februarie 2014 – se rupe USL. Crin Antonescu îl propune pe Klaus Iohannis în funcția de vicepremier și ministru de interne. Oprea și Ponta nu acceptă cerințele liberalilor, cerând ca Iohannis să îi fie subordonat lui Oprea pe problemele de Securitate națională. Urmează un scandal, într-un an electoral prezidențial, iar USL se rupe. Oprea rămâne vicepremier, dar câștigă și mai multă putere.

Gabriel Oprea ajunge ministru de Interne și vicepremier pe probleme de Securitate națională, la mai puțin de 15 luni de la parlamentare. Mai obține un portofoliu pentru uneperistul Eugen Nicolicea, ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul. Oprea nu este însă singurul vicepremier, alături de el au aceeași funcție Liviu Dragnea și Daniel Constantin.

UNPR îl susține la prezidențiale pe Victor Ponta și începe să anunțe fățiș că parteneriatul lor este cu Ponta și nu cu PSD. Ponta pierde alegerile prezidențiale, dar Gabriel Oprea continua să susțină guvernul din care face parte. Puterea sa este în continua ascensiune. Partidul său nu obține mai multe portofolii, dar el, Gabriel Oprea, rămâne singurul vicepremier. E numărul doi oficial în guvern, Dragnea și Constantin rămân doar miniștri.

Victor Ponta îi deleagă din ce în ce mai des prerogativele lui Gabriel Oprea. UNPR devine activ și ajunge până în vara lui 2015, la 57 de parlamentari. Oprea nu se mai ascunde: promite securitate oricărui parlamentar care i se alătură.

PSD și UNPR încep negocierile pentru viitoarele alegeri locale și parlamentare. UNPR-iștii cer deja cel puțin 10% din viitoarele locuri eligibile, ținând cont că alegerile sunt pe listă. Dacă cei 57 de parlamentari actuali ai UNPR s-ar regăsi în viitorul Parlament, atunci UNPR-ul generalul Oprea ar ajunge spre 12-13% din mandate. Un scor uriaș pentru un partid care nu a participat niciodată singur la vreun tur de alegeri.

Problemele premierului Ponta cu justiția și plecarea intempestivă a acestuia în Turcia pentru a se opera la genunchi, mărește încă o dată puterile generalului Oprea. Acesta este numit premier interimar, după ce a fost propus pentru această funcție chiar de premierul Ponta. Președintele Iohannis semnează, iar Oprea ajunge premier interimar, postură din care susține contrar poziției din Coaliția de guvernare Strategia de apărare, dar și Codul Penal și de Procedură penală.

Oprea negociază în acest moment viitoarele liste pentru alegerile din 2016 cu PSD-ul lui Victor Ponta, dar anunță că sprijină toate măsurile președintelui Iohannis. Practic, UNPR se află într-o majoritate guvernamentală, dar și într-una prezidențială, în funcție de interese votând pentru una din acestea.

Până la întoarcerea lui Victor Ponta, Gabriel Oprea, șeful unui partid cu 15 parlamentari, a ajuns să reziste colosului USL, schimbărilor de guverne, câștigând poziție cu poziție până ce rolul său a ajuns unul decisiv în formula guvernamentală. De la 2,5% la 10% și numărul doi în Guvern.

În acest moment, UNPR vrea să aibă patru ministere într-o viitoare formula guvernamentală, discutându-se deja o posibilă remaniere guvernamentală. Fără să nege, UNPR vizează deja posturile de la Justiție și Agricultură, posturi cheie într-un guvern.

La cinci ani, după ce Gabriel Oprea susținea măsurile de austeritate ale guvernului Boc prin care se tăiau salariile bugetarilor cu 25% și TVA era mărită la 24%, acesta se află în fruntea Guvernului PSD-ALDE-UNPR când în Parlament se aprobă noul Cod Fiscal prin care TVA e redusă din nou la 19% începând cu 1 ianuarie 2016.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer