PSD a decis oficial începerea negocierilor cu PNL, UDMR și minorități pentru un nou Guvern. Măsurile dorite de social-democrați

Publicat: 08/11/2021, 14:22
Actualizat: 08/11/2021, 19:19

Consiliul Politic Naţional al Partidului Social Democrat (PSD) a decis începerea negocierilor cu Partidul Național Liberal (PNL), Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) şi minorităţi pentru alcătuirea unui Guvern, a anunţat, luni, prim-vicepreşedintele social-democrat Sorin Grindeanu, care a detaliat o parte dintre măsurile pe care PSD le va propune în discuțiile cu potențialii parteneri de guvernare. Sorin Grindeanu a precizat nu a fost nicio discuţie în şedinţa conducerii PSD despre eventualele funcţii politice care să le revină social-democraților.

Conducerea PSD a decis, în unanimitate, să înceapă negocierile pentru formarea unei majorități necesare pentru trecerea unui nou Guvern, după mai bine de o lună de când Guvernul Cîțu a fost demis în Parlament, prin moțiunea de cenzură depusă de PSD. „În urmă cu câteva minute s-a încheiat Consiliul Politic Naţional al PSD și am și am luat următoarea decizie, în unanimitate, și anume faptul că PSD va începe negocirile rile cu PNL, UDMR și minorități”, spus prim-vicepreședintele PSD.

Patru echipe de negociere

Potrivit acestuia, vor fi patru echipe de negociere, una la nivel politic, din care vor face parte președintele partidului, cei doi prim-vicepreședinți, președintele Consiliului Național, secretarul general al partidului și vicepreședintele Mihai Tudose, o echipă care va lucra pe un acord politic, conducă de Paul Stănescu, una, pe programul de guvernare, coordonată de Sorin Grindeanu, și una pentru revizuirea Constituției, coordonată de Robert Cazanciuc.

„Consiliul Politic Naţional și-a dat acordul, pentru că suntem deschiși să negociem pentru a urgenta rezolvarea problemelelor românilor. De aceea e foarte important de menționat că toate discuțiile din cadrul Consiliului Politic Național s-au concentrat pe prioritățile de guvernare în viziunea PSD. Nu a fost absolut nicio discuție despre funcțiile politice”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Măsurile gândite „se susțin bugetar”

Printre măsurile ce vor fi propuse de PSD în programul de guvernare, prim-vicepreședintele PSD a enumerat propunerile decise la mai multe capitole, după analiza datelor privind execuția bugetară.

Măsuri imediate pentru rezolvarea situației sanitare:

  • Testarea extinsă şi vaccinarea
  • Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea specialiştilor în sănătate
  • Măsuri legislative pentru combaterea pandemiei
  • Susținerea campaniei de vaccinare printr-o abordare onestă față de populație

Pentru rezolvarea situației energiei, respectiv prețurile la utilități, PSD propune:

  • Plafonarea prețurilor
  • Compensarea facturilor la energie electrică și gaz pentru consumatorii casnici, dar și IMM-uri, astfel încât ponderea cheltuielilor cu energia că fie similară cu luna decembrie 2020
  • Asigurarea subvenției la gigacalorie la un nivel echilbrat, astfel încât să se asigure aceeași pondere în factura finală ca cea din decembrie 2020

În educație:

  • Asigurarea prin toate mijloacele a posibilității desfășurării cursurilor în regim fizic – testare.
  • Back-up pentru școlile care nu îndeplinesc condițiile de desfășurarea orelor cu prezență fizică în sistem de siguranță – operaționalizarea sistemului de predare hibrid (predarea unor materii fizic și a celorlate on-line).
  • Descentralizarea reală a deciziilor, are legătură și cu ceea ce se întâmplă în aceste zile, privind închiderea unităților de învățământ la nivelul consiliului de administrație al școlii, cu avizul autorității de sănătate publică și consultarea tuturor factorilor implicați.

Despre pensii și alocații:

  • Aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% și creșterea indemnizației sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună.
  • Creșterea alocațiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020.

Despre salariul minim:

  • Creșterea salariului minim pentru studii generale la valoarea de 2.550 lei și la 2.600 lei pentru studii superioare de la 1 ianuarie 2022.
  • Creșterea salariului minim pentru studii generale la 2.740 lei și la 3.000 de lei de la 1 iulie 2022 pentru studii superioare. Ttermenul va fi definitivat după discuții cu partenerii sociali și mediul de afaceri.
  • S-a discutat despre un calendar pentru eliminarea discrepanțelor apărute din cauza neaplicării Legii salarizării unitare și va fi prezentat în 90 de zile.

„Noi în aceste zile am lucrat pe datele furnizate de cei care guvernează în acest moment, știți că am cerut execuția bugetară, astfel încât tot ce v-am spus se susține bugetar”, a conchis Sorin Grindeanu.

Și PNL are programată luni o ședință a conducerii partidului, de la ora 19:00, în care ar urma să discute cu cine formează majoritatea, cu PSD sau cu USR, după cum a anunțat Florin Cîțu. Șeful statului precizase joi seara, după după încercări eșuate de a forma un Guvern, că așteaptă să se concretizeze o majoritate înainte de a organiza consultări.

Pentru a putea fi învestit, Guvernul trebuie să primească cel puțin 234 de voturi, majoritatea din Legislativ, iar PNL, cu UDMR și minoritățile nu însumau acest număr de mandate. PSD are cele mai multe mandate, 157, în cele două Camerele ale Parlamentului.

În urma retragerilor recente, PNL mai are în Camera Deputaților 81 de membri în grupul parlamentar, conform datelor oficiale publicate pe site-urile celor două camere, care nu includ toate dezafilierile anunțate în spațiul public. Și de la Senat a părăsit grupul un liberal, Ion Iordache, rămânând 39 de membri.

Total formațiuni/neafiliați în Camera Deputaților și Senat:

  • PSD – 110+47=157
  • PNL – 81+39 = 120
  • USR – 55+25 = 80
  • AUR – 30+13 = 43
  • UDMR – 20+9-=29
  • Minorități – 18
  • Neafiliați – 16+3 = 19
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Marea Britanie a intrat într-o recesiune „superficială”