PSD-ALDE: Lege pentru Lobby. OPOZIȚIA: Reformă electorală. Vezi obiectivele politice ale sesiunii parlamentare de toamnă

Publicat: 02/09/2018, 20:14

Partidul Social Democrat a discutat sâmbătă, la Neptun, două proiecte de lege, pe care să le susțină în noua sesiune parlamentară, proiecte care aparțin colegilor de coaliție de la ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Documentul discutat la CExN-ul PSD propune înființarea Autorității Naționale de Interceptări, astfel încât să fie scoși „serviciile de informații și ofițerii din justiție și politică”.Proiectul este mai vechi, inițiat de Călin Popescu Tăriceanu.

„Îmbunătățirea legislației pentru asigurarea unor servicii de informații în conformitate cu cerințele statului de drept. Adaptarea prevederilor din legile siguranței naționale la nivelul celor din țările puternic dezvoltate în acest domeniu. Reașezarea activității serviciilor de informații în matca lor constituțională”, se arată în documentul discutat sâmbătă în ședința CEx a PSD, de la Neptun.

Proiect PSD Legile Siguranței Naționale

Termenul ar fi decembrie 2018, fiind vorba despre un proiect de lege. Documentul mai prevede: „Definirea clară a atribuțiilor structurilor de informații. Scoaterea serviciilor de informații și a ofițerilor serviciilor din justiție și politică. Înființarea Autorității Naționale de Interceptări”.

Social democrați au discutat sâmbătă și necesitatea unei legi a lobby-ului, care să permită implicarea societății în procesul decizional.

„Înființarea societăților de lobby, simplificarea accesului public la procesul de legiferare și la cel decizional. Text de lege preluat integral din legislația în materie din Austria. Înființează Registrul de lobby și de reprezentare a intereselor. Legiferează profesia de lobbyst. Crește transparența în procesul de legiferare și în cel decizional. Permite interacțiunea mediului de afaceri cu decidenții politici printr-o reglementare eficientă în acest sens. Permite implicarea societății civile în procesul decizional, atât la nivel legislativ, cât și la nivel executiv”, se arată în documentul discutat sâmbătă de PSD, la Neptun.

Proiect PSD-ALDE Lege lobby

Proiectul a fost prezentat, marți, de deputatul ALDE, Varujan Vosganian.

Și în opoziție s-au stabilit prioritățile pentru noua sesiune parlamentară. Partidul Național Liberal are ca prim obiectiv o nouă moțiune de cenzură pentru înlăturarea Guvernului Dăncilă, pe care liderul PNL o promite pregătită cu „maximă minuțiozitate”.

„Primul și cel mai important obiectiv pentru noi, ca reprezentanți responsabili ai cetățenilor români este demiterea Guvernului Dăncilă. În acest sens, vom pregăti cu maximă minuțiozitate moțiunea de cenzură, pentru dărâmarea cabinetului Dăncilă. Am decis să formăm o echipă mai largă de negociere și să intensificăm dialogul cu toate grupurile parlamentare și cu fiecare parlamentar, inclusiv cu parlamentari din PSD, pentru a-i convinge că devine o necesitate absolută ca Guvernului Dăncilă să plece, să punem capăt sistemului anti-democratic, anti-european Dragnea, care riscă să arunce România în afara lumii civilizate”, a declarat liderul PNL Ludovic Orban duminică, după ședința BPN.

Liberalii își propun și modificarea Legii de funcționare și organizare a Curții Constituționale, astfel încât judecătorii CCR să aibă control asupra ordonanțelor simple și de urgență date de Executiv.

„PNL are ca prioritate, pentru actuala sesiune parlamentară intrarea în dezbatere și adoptarea la legea de organizare și funcționare a CCR,” a declarat Ludovic Orban duminicp. „Principala modificare pe care o propunem este exercitarea controlului constituțional, de către Curtea Constituțională și asupra ordonanțelor simple și asupra ordonanțelor de urgență, astfel încât să nu mai existe riscul – așa cum s-a întâmplat de multe ori – ca ordonanțe de urgență care s-au declarat neconstituționale după adoptarea ca lege, să producă efecte catastrofale pentru societatea românească”.

Senatorul PNL Iulian Dumitescu a mai adăugat că liberalii au în vedere, în noua sesiune parlamentară și schimbări electorale.

„Sunt priorități importante, din punct de vedere electoral pentru PNL și anume votul electronicși alegerea primarilor în două tururi„, a declarat senatorul PNL, Iulian Dumitrescu.

Partidul fostului președinte Traian Băsescu, PMP, va depune luni, în Parlament, proiectul de lege prin care se dorește eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, pentru că „cetățenii trebuie să beneficieze de pensie în funcție de contributivitate”.

„Vara aceasta am lucrat la acest proiect de lege, pe care îl vom depune luni în Parlament, privind eliminarea tuturor pensiilor speciale. PSD a votat legea prin care parlamentarii devin niște cetățeni speciali și au pensie specială”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac. Singurii care ar trebui să beneficieze de pensii speciale sunt „veteranii de războoi, militari care au luptat în teatrele de operațiuni și foștii deținuți politici”, iar restul cetățenilor ar trebui să primească pensii în funcție de contributivitate.

Alte proiecte legislative ale Partidului Mișcarea Populară vizează alegerea primarilor în două tururi și reforma în sănătate.

„În această sesiune parlamentară, se va dezbate proiectul cu privire la revenirea alegerii primarilor în două tururi. Este un proiect pe care noi l-am propus și pentru care milităm. Am strâns deja 500.000 de semnături, iar tot în acestă sesiune parlamentară, vom redepune Legea reformei în sănătate. Credem că nu mai e loc de interpretări. Am văzut că oameni mor, deși pot fi tratați și statul român are nevoie de o reformă reală în sănătate. Noi avem acest proiet de lege elaborat de cele mai luminate minți din sănătate și ar fi păcat să nu încercăm anul acesta, în an Centenar, să dăm semnaul că există consens pe o reformă reală în sănătate. Vom redepune acest proiect în următoarele zile și vom organiza o dezbatere pe marginea acestui subiect, pentru că e de mare actualitate”, a declarat Tomac.

Principalul proiect legislativ pe care se axează cei de la USR în noua sesiune parlamentară este inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice„.

„Până pe 21 septembrie, vom depune la Parlament ‘Fără penali în funcții publice’ și va urma procedura de dezbatere, Cameră Depuaților, plen… Aceasta rămâne bătălia din Parlament”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, pentru Mediafax.

Și cei de la Uniunea Salvați România și-au propus pentru această toamnă lansarea unei inițiative civice pentru reforma electorală. Senatorul Mihai Goțiu spune că „probabil o să comunicăm și cu cei de la PMP”, în momentul în care proiectul va ajunge la dezbateri în Parlament.

„A doua inițiativă civică pe care o susținem și pentru care începem luna aceasta strângerea de semnături este reforma electorală, pentru care ne trebuie 100.000 de semnături. Aceasta cuprinde revenirea alegerea primarilor în două tururi de scrutin, facilități pentru votul diasporei, votarea pe listă deschisă. Probabil o să comunicăm și cu cei de la PMP, dar este proiectul lansat cu Mișcarea România Împreună, cu Cioloș și organizațiile civice. În momentul în care vor ajunge în dezbatere în Parlament, vom vedea să le compatibilizăm”, a spus Mihai Goțiu pentru Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu