PSD explică de ce este necesară majorarea salariului minim de la 1 ianuarie

PSD explică de ce este necesară majorarea salariului minim de la 1 ianuarie
PSD explică de ce este necesară majorarea salariului minim de la 1 ianuarie / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 24/11/2022, 18:15

Majorarea salariului minim din ianuarie 2023 este necesară pentru înscrierea României în calendarul adoptării salariului minim european, transmit social-democrații într-un comunicat de presă. Astfel, PSD solicită clasei politice din România să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene când discută și analizează majorarea salariului minim.

La 1 ianuarie, salariul minim brut ar trebui crescut la 3000 de lei, arată social-democrații.

PSD are în vedere păstrarea tinerilor în țară

Partidul Social Democrat subliniază faptul că, prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022.

Astfel, creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022. Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut”, punctează PSD.

Alinierea României la modelul european privind salariul minim este „cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România”. Totodată, „introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România”.

PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase