PSD nu îl vrea pe Iohannis vicepremier. Șova: „Poziția e deja ocupată de Oprea. În mod evident, nu poate fi pusă în discuție”

PSD nu îl vrea pe Iohannis vicepremier. Șova: Poziția e deja ocupată de Oprea. În mod evident, nu poate fi pusă în discuție
Publicat: 07/02/2014, 17:33
Actualizat: 18/03/2015, 21:46

La nici o oră după nominalizarea oficială a lui Klaus Iohannis în conducerea PNL pentru a ocupa funcția de ministru de Interne și postul de vicepremier lăsat liber de demisionarul Daniel Chițoiu, PSD dă primele semnale de respingere a primarului Sibiului la vârful Guvernului. Cu premierul Victor Ponta plecat la Jocurile Olimpice de la Soci, ministrul PSD Dan Șova a ridicat nu mai puțin de patru obiecții împotriva oficializării acestei numiri:

1. coordonarea domeniului ordinii publice din postura de vicepremier, atribuită deja de Victor Ponta, prin decizie, lui Gabriel Oprea;

2. intenția lui Iohannis de nu demisiona, ci doar de a se suspenda de la Primăria Sibiu;

3.nediscutarea până la această oră în USL a schimbării structurii Guvernului;

4. expunerea întregului Cabinet care ar trebui să obțină un nou vot de învestitură în Parlament-

„Klaus Iohannis nu poate fi viceprim-ministru al României, în contextul actual”, a concluzionat Dan Șova, într-un mesaj pe contul său de Facebook, precizând ulterior public că nu exprimă poziția USL, ci „opinia sa de jurist”. Postarea lui Șova a fost preluată și distribuită și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada.

De cealaltă parte, liderul PNL, Crin Antonescu a refuzat „să angajeze o polemică cu purtătorii de cuvânt”, susținând că „sunt chestiuni care se pot rezolva” și pe care le va discuta cu prim-ministrul Ponta.

Șova: „Ultimul cuvânt îl va avea Ponta”

Așa cum și Crin Antonescu a admis la finalul ședinței PNL în care s-a tranșat remanierea liberală, în formula în care Iohannis ar fi acceptat în USL vicepremier și ministru de Interne, Guvernul va avea nevoie de votul Parlamentului pentru învestitură, schimbându-se structura Executivă. Așa cum a fost instalat în decembrie 2012, Guvernul Ponta II are trei vicepremieri: unul care este și ministru de Finanțe, unul care este și ministru al Dezvoltării și unul fără portofoliu care a primit de la prim-ministru atribuții pe ordine publică și apărare.

„Domnul Johannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice și fiscale, această poziție aparținând titularului de la Finanțe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranță națională și ordine publică. Dar această poziție este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea și, în mod evident, nu poate fi pusă în discuție poziția domniei sale în Guvernul României”, obiectează Șova.

În plus, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură și unul din apropiații premierului consideră că „este de discutat” și modul în care Iohannis vrea să se suspende de la Primăria Sibiu fără a-și pierde mandatul: ” Nu în ultimul rând, cred că este de discutat și problema oportunității și chiar a legalității ocupării concomitente a funcției de ministru și de primar”, consideră Șova.

Deși spune public că nu are emoții legate de un nou potențial vot de învestitură, Șova pretinde că USL poate fi pusă în fața unei „noi perioade de instabilitate”. „Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament și de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate. Cei propuși sunt oameni competenți și posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică. Dar toate aceste propuneri trebuie discutate și în cadrul USL. Deși propunerile aparțin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta”, arată Șova.

Într-o intervenție televizată, ministrul PSD a comentat că Iohannis „va fi un excelent ministru de Interne, dar nu poate fi în același timp și vicepremier”.

Antonescu: „Avem toată legislația și capacitatea politică să rezolvăm aceste chestiuni”

Obiecțiile lui Dan Șova care au stârnit un nou conflict în USL nu l-au alarmat pe Crin Antonescu. În replică, șeful PNL a arătat că refuză „să angajeze acum o polemică cu purtători de cuvânt ai partidelor” și că îl așteaptă pe Victor Ponta să stabilească soluția legislativă. „Sunt chestiuni pe care e prematur să le discut acum. Le vom discuta și le vom rezolva cu primul-ministru”, a spus Antonescu, întrebat, concret, despre dificultatea de a-l numi pe Iohannis și vicepremier și ministru de Interne în actuala structură guvernamentală.

Ideea riscului de instabilitate lansată de Șova a fost ironizată de liderul PNL. „Nu-i niciun fel de instabilitate. Imi pare caraghios să vorbimde instabilitate cu o majoritate de 70%. Sunt detalii procedurate, avem toată legislația și toată capacitatea politică să rezolvăm aceste chestiuni”, a parat Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Codul Muncii modificat oficial. Noi obligații pentru angajatori
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Mâncarea preferată a românilor de 1 Mai. Care a fost cea mai scumpă comandă?