PSD va ataca în instanță hotărârea Guvernului privind măsurile din 1 august. Motivul: „Introduce restricţii disproporţionate privind organizarea mitingurilor”

PSD va ataca în instanță hotărârea Guvernului privind măsurile din 1 august. Motivul: „Introduce restricţii disproporţionate privind organizarea mitingurilor”
Sursa FOTO: EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 29/07/2021, 15:32
Actualizat: 29/07/2021, 15:36

Partidul Social Democrat a anunţat, joi, că va ataca în contencios-administrativ Hotărârea de Guvern aprobată miercuri cu privire la măsurile de gestionare a pandemiei de COVID-19 care se vor aplica din 1 august, argumentând că introduce restricţii „disproporţionate” pentru organizarea de adunări publice şi mitinguri, respectiv participarea a maximum 500 de persoane.

„PSD va ataca în justiţie Hotărârea de Guvern care introduce restricţii disproporţionate privind organizarea mitingurilor. Această îngrădire a libertăţii întrunirilor, garantată de Constituţia României, este disproporţionată în raport cu riscul pandemic, având în vedere că, în aceeaşi hotărâre, pentru alte evenimente similare se permite un număr considerabil mai mare de participanţi, cum ar fi, de exemplu, concertele în aer liber la care pot fi prezente până la 75.000 de persoane”, se arată într-un comunicat de presă al PSD. „Nu împiedicați revenirea la normalitate”, este mesajul de pe fotografia care ilustrează comunicatul, pe contrul de Facebook.

PSD: Premierul invocă fals pandemia pentru a înăbuşi exprimarea liberă a nemulţumirilor populare

Social-democraţii susțin că actul normativ încalcă articolul 53, alineatul 2 din Constituţie, care prevede că restrângerea drepturilor şi libertăţilor fundamentale trebuie să fie proporţională cu situaţia care a determinat-o.

„Este evident că prim-ministrul Cîţu invocă în mod fals pandemia pentru a înăbuşi exprimarea liberă a nemulţumirilor populare cu privire la guvernarea dezastruoasă pe care o administrează. Dacă într-adevăr această limitare ar fi avut la bază considerente medicale şi epidemiologice, atunci numărul de persoane care pot participa la evenimente în spaţiul liber ar fi trebuit să fie identic, indiferent de natura acestora”, se arată în documentul transmis de Biroul de presă al PSD.

„Restricţiile impuse în privinţa întrunirilor publice sunt cu atât mai abuzive în contextul în care constatăm că, în calitate de candidat pentru şefia PNL, Cîţu permite mai mulţi participanţi care să-l ovaţioneze la întâlnirile de partid, comparativ cu mitingurile de protest împotriva sa, în calitate de prim-ministru”, conchide PSD.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat, miercuri seara, decizia Guvernului de a limita numărul de participanţi la meeting-uri, în timp ce numărul celor care pot participa la concerte crește și afirmă ironic că va propune organizarea unui „congres-concert” în față la Cotroceni pentru a „se încadra” liniștiți în limita numărului de persoane care pot participa la concerte.

Guvernul a aprobat, miercuri, măsurile de relaxare, de la 1 august, a restricţiilor impuse în contextul pandemiei de COVID-19, după cum a anunţat premierul Florin Cîţu . Activităţile cultural-artistice şi de divertisment pot fi organizate în spaţii deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane în localităţile cu incidenţă mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Evenimente private, permise cu până la 400 de persoane dacă toți participanții sunt vaccinați.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut precizări privin limitarea accesului pentru unele categorii de populație în anumite localuri: „Deschiderea cluburilor și discotecilor în intervalul 05.00 – 02.00, în localitățile unde incidența este sub 2 la mie, dacă toate persoanele sunt vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Intrarea este condiționată de vaccinarea anti-COVID”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Burna Boy, pe scena Untold 2024. Artistul a câștigat și un premiu Grammy
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
(P) Cum Poți Utiliza Camera de Inspecție în Viața de Zi cu Zi?