Radiografia unui referendum RATAT. Cine A GREȘIT și ce MESAJ transmit românii?

Redactor:
Petriana Condrut
Radiografia unui referendum RATAT. Cine A GREȘIT și ce MESAJ transmit românii?
Referendum pentru familie. Radiografia unui scrutin ratat. Cine a greșit și ce mesaj transmit românii?

Principala întrebare care se pune în aceste condiții este: Cine a greșit și ce mesaj transmit românii?

– Primii care au vrut să dea un exemplu pozitiv au fost politicienii. Deși partidele nu și-au asumat o campanie pentru referendum, PSD a recunoscut că vrea să informeze publicul legat de această inițiativă. Cât privește liderii politici, fiecare și-a îndemnat membrii să facă așa cum simt. Viorica Dăncilă, Liviu Dragnea, Traian Băsescu, Ludovic Orban au mers rând pe rând la urne, susținând familia tradițională.

– Datele de la primele ore prevesteau însă dezastrul. Sâmbătă, după 3 ore de la deschiderea secțiilor, la nivel național, procentul nu ajunsese nici la 1%. Alte trei ore de referendum, iar sâmbătă la prânz, prezența abia urcase către 3%. Specialiștii făceau deja evaluări. Dacă nu se va atinge pragul de 10 procente la închiderea urnelor, este posibil ca demersul să fie un eșec total.

– A venit seara de sâmbătă, ora 21:00, iar datele nu arătau deloc bine pentru inițiatorii referendumului. 5,72% din populație (adică un milion de oameni) a ajuns să își exprime opțiunea. Pentru ca referendumul să fie validat, e nevoie de nu mai puțin de 5.483.548 de voturi.

– Sociologii au tras linie și au vorbit pentru prima dată de lecția dată de români. „Dacă votul va fi sub pragul minim pentru validarea Referendumului, atunci va fi o lecție pentru clasa politică. (…) Poporul român a oferit azi o lecție nu politicienilor, dar mai degrabă inițiatorilor Referendumului, respectiv Coaliția pentru Familie”, a declarat pentru Mediafax, Gelu Duminică.

– Mai era o speranță în ziua de duminică. Deși greu de atins pragul de 30%, pentru validare, o mobilizare era așteptată prin biserici. De altfel, mesajul a fost dat de preoți, începând cu Patriarhul Daniel și terminând cu preoții de la sate. „Cei care nu ați fost până acum la vot, vă rugăm să mergeți, ca să nu fie prea târziu. Vă îndemnăm să mergeți la vot și să aveți această onoare,” îi îndemna Patriarhul Daniel pe credincioși.

– Cu toate acestea, datele de duminică, de la prânz nu arătau o situație mai bună: 11,67% prezență la vot, însemnând puțin peste 2.100.000 de oameni. În a doua zi de referendum, la urne nu se strânseseră la prânz nici măcar numărul de oameni care au semnat inițiativa de redefinirea familiei, și anume 3 milioane.

– „Biserica e considerată un agent electoral major, dar nu e. Faptul că nu a reușit să mobilizeze un număr normal pentru un vot, arată că biserica nu e atât de bine organizată, însă cred că toată presiunea va fi pusă mâine, când vom vedea cu totul o altă mobilizare din partea inițiatorilor,” sugera sociologul Gelu Duminică.

–  Față de referendumurile anterioare, acțiunea de acum nu reușește să atingă nici măcar procentul de la primele ore. Ca o comparație, în 2009 (referendumul pentru parlament unicameral și reducerea numărului de parlamentari), prezența la vot era de aproape 20% la prânz, în timp ce în 2012 (referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu), prezența era la ora 14.00 de 21%.

– Urnele rămân deschise până la ora 21:00, adică încă patru ore de vot. Este puțin probabil ca cele aproape 30% de procente necesare pentru validare să fie atinse. Înfrângerea a fost recunoscută deja de către Coaliția pentru Familie, al cărei demers a stat a baza referenumului, care arată cu degetul spre partidele politice pentru întregul eșec: „Pentru toți cei care au afirmat în mod fals, într-o campanie de dezinformare fără precedent de la Revoluția din 1989, că acest Referendum este al Partidului Social Democrat și al liderului său, Liviu Dragnea, devine acum evidentă, prin boicotul realizat la nivelul întregii țări de către PSD, falsitatea acestor afirmații. (…) nici măcar date elementare privitoare la obiectul referendumului nu au fost comunicate publicului românesc.”

– În loc de concluzie. Un bărbat din Teleorman justifică boicotul său: „Nu merg la referendum! Dacă ar fi fost un referendum pentru imunitate, a politicienilor sau pentru mai multe să bage… dar bagă ce le convine lor. Unii spune că să distragă atenția. Dar mie nu-mi distrage atenția de la treburile pe care le am eu. Nu mă interesează lucrul ăsta pe mine”.

 

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
Ce avere mai avea Diego Maradona, idolul pentru care banii nu contau, și cui îi...
CTP, în război cu Monica Pop! Se înjură ca la ușa cortului: Afirmații scelerate, de...
Diego Maradona a murit în urma unui stop cardio-respirator
Nurcile cu coronavirus, în stare avansată de descompunere, ies prin pământ din gropile comune unde...
De ce a MURIT, de fapt, Maradona! Ce au gasit medicii in trupul sau...
Ce spunea Maradona despre Hagi și Popescu. ”A fost rivalul meu”
Descoperire FASCINANTĂ în Polonia! Este asta DOVADA absolută a existenței altor CIVILIZAȚII?
ULTIMA ORĂ! Se majorează pensiile cu 40%? Decizia e FINALĂ! Pensionarii sunt în lacrimi
Anunț BOMBĂ: ”Nu e nevoie de vaccin. Pandemia s-a ÎNCHEIAT”. Fostul vicepreședinte Pfizer rupe tăcerea
Preşedintele Klaus Iohannis, anunț după ședința de la Cotroceni. "Am ajuns pe un palier, iar...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este noua preferinţă a românilor în materie de locuinţe. De câţiva ani, nu mulţi,...
Zodiile pe care finalul de an nu le prinde împreună. Despărțirile vor fi cu multe...
Inchide