Raluca Turcan refuză formal să demisioneze din Guvern. Cine sunt vinovații pentru grozăviile din azile, în opinia ministrului Culturii

Raluca Turcan refuză formal să demisioneze din Guvern. Cine sunt vinovații pentru grozăviile din azile, în opinia ministrului Culturii
Publicat: 17/07/2023, 15:48
Actualizat: 17/07/2023, 17:02

Raluca Turcan, în acest moment ministru al Culturii, nu vede niciun motiv pentru a demisiona ca urmare a scandalului azilelor groazei. Mai mult, ea își exprimă convingerea că vinovații pentru grozăviile din așezămintele sociale vor fi pedepsiți, conform mesajului postat luni pe Facebook. Demisia ei a fost cerută și în Parlament, dar mai ales direct de PSD, prin purtătorul de cuvânt al partidului, Lucian Romașcanu.

În calitate de ministru al Muncii și Justiției Sociale, Raluca Turcan, a semnat acreditarea ”azilului groazei” din Voluntari, în data de 3 martie 2021.

De menționat că Turcan a semnat avizul de acreditare care verifică dacă sunt respectate condițiile de înființare. Neregulile au fost semnalate în ziua în care Marius Budăi a depus jurământul în funcția de ministru al Muncii, mai exact pe 25 noiembrie 2021.

Acum, Raluca a postat pe Facebook că “la momentul acreditării centrului din Voluntari, toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale”.

După declanșarea scandalui din Voluntari, au urmat două demisii guvernamentale, miniștrii social-democrați Marius Budăi, de la Muncă, și Gabriela Firea de la Familie, și câteva demisii din eșaloanele inferioare, printre care și cea a șefului DSP Ilfov, Teodor Negulescu.

Luni, premierul Ciolacu a sugerat că va urma un val de demiteri, de data aceasta în teritoriu, la diferitele direcții județene responsabile cu avizarea, controlul și administrarea căminelor sociale, de tot felul, pentru copii, bătrâni, oameni cu dizabilități etc.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a cerut explicit demisia Ralucăi Turcan, pentru responsabilitatea asumată în calitate de ministru. Luni, omologul său liberal, Ionuț Stroe, a replicat că PNL nu are nici un motiv să accepte acest lucru, că singurele demisii fireşti au fost ale miniştrilor şi responsabililor care au avut legătură cu ororile din azilele groazei, că nu există implicaţii de natură legală, morală sau politică ale Ralucăi Turcan.

”Eu înţeleg că domnului Romaşcanu îi e dor de un post în Guvern, dar poate să stea liniştit, doamna ministru Turcan nu pleacă de la Cultură”, afirmă Stroe.

Raluca Turcan susține că a semnat un simplu act administrativ

Fostul ministru al Muncii susține, pe Facebook, că nu are nicio responsabilitate în acest caz. Ea a semnat un simplu act administrativ.

„La momentul acreditării centrului din Voluntari toate lucrurile erau în regulă din punctul de vedere al formalităților legale.

Semnarea acreditării este o cerință administrativă și o obligație legală, dacă sunt întrunite condițiile prevăzute de lege.

Sunt acreditați peste 5.500 de furnizori de servicii sociale publice sau private la nivel național (pe an sunt de ordinul sutelor).

Oricine intervine pentru a acoperi nereguli în activitatea unor astfel de centre, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor în derularea activității, sau pentru a bloca aflarea adevărului, trebuie să plătească.

Sunt ferm convinsă că ancheta va scoate la iveală cine se face vinovat de astfel de lucruri și că făptuitorii vor fi pedepsiți”, explică ministrul actual al Culturii.

Premierul Ciolacu vede lucrurile puțin mai nuanțat

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, după ședința Consiliului Național al PSD, că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri, la nivel județean, unde au fost găsite nereguli în privinţa centrelor rezidenţiale

„Părerea mea, şi mulţi colegi din ţară astăzi au intervenit, preşedinţi de consilii judeţene, care au atras atenţia că anumiţi oameni nu şi-au făcut treaba nici la nivel judeţean, şi de la anumite… AJPIS, de exemplu. Sunt ferm convins că în zilele următoare vor fi suficiente destituiri peste tot unde au existat nereguli”, a declarat Ciolacu.

Foto: Gândul

CITIȚI ȘI: 

DECLARAȚII EXCLUSIVE | Lucian Romașcanu solicită demisia Ralucăi Turcan, care a avizat azilul groazei din Voluntari. „Este un gest politic”

UPDATE | Marcel Ciolacu cere noi destituiri, în cazul căminelor de bătrâni. Romașcanu așteaptă și demisia Ralucăi Turcan. Cum răspunde Turcan

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar