VIDEO | Rareș Bogdan: Nu se pune problema ca PNL să cedeze poziția de premier sau să accepte la o eventuală rotativă

Publicat: 15/11/2021, 22:35
Actualizat: 15/11/2021, 22:54

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a declarat, luni la Digi24, că în acest moment nu se pune problema ca PNL să cedeze funcția de premier celor de la PSD. El a afirmat că în ceea ce privește o eventuală decizie prin care PNL și PSD ar urma să rotească premierii, europarlamentarul spune că se va discuta în cadrul partidului și se va supune la vot.

„Îi asigur că nu se pune în discuție (n.r.: sistemul prin care premierul să fie schimbat între PSD și PNL). E o metodă de a pune presiune, fără să aibă informații din interiorul negocierilor. Nu se pune problema ca PNL să cedeze poziția de premier sau să accepte la o eventuală rotativă. Primul lucru pe care PNL trebuie să-l facă: în eventuala rotativă un lider PNL nu cred că are nici măcar curajul să propună așa ceva, să fie un lider de la PSD premier prima dată”, a declarat Rareș Bogdan.

Europarlamentarul spune că o decizie în ceea ce privește rotirea premierilor trebuie întâi propusă in cadrul PNL, însă el spune că e puțin probabil ca partidul să accepte o astfel de variantă.

„Dacă o să ajungem la negocieri să propunem sistemul de rotativă trebuie propusă prima dată o astfel de decizie în BEX și apoi în BPN al PNL. Prima variantă ca premier să fie PSD nu se pune în discuție în momentul de față în PNL”, a afirmat Rareș Bogdan.

Prim-vicepreședintele PNL a afirmat că în cadrul discuțiilor cu cei de la PSD au fost finalizate temele pe justiție, finanțe și muncă.

„La discuția respectivă au fost finalizată tema justiției, la finanțe și muncă. Cei trei lideri vin mâine la 13.00 în formulă completă și prezintă ultimele informații”, a spus Rareș Bogdan.

Florin Cțu a fost întrebat dacă ar  putea accepta ca Partidul Social Democrat să dea primul premier, în varianta de ocupare prin rotație a acestei funcții de către liderii celor două formațiuni, președintele Partidului Național Liberal a spus că decizia în acest sens se va lua în forul de conducere al partidului.

„Am văzut declarația de ieri a președintelui PSD cu premierii prin rotație. În acest moment este o variantă, v-am spus tot timpul această variantă, dar, pentru a vedea cum mergem mai departe, noi trebuie să mergem înapoi în PNL și să luăm un mandat pentru așa ceva. În acest moment nu avem acest mandat”, a declarat liderul liberal.

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a anunțat una dintre variantele de premier pe care, alături de partenerii de dialog de la Partidul Național Liberal, vor fi prezentante șefului statului, pentru trecerea într-o nouă etapă a procesului de învestirea a unui nou Guvern cu puteri depline, la mai mult de o lună de la demiterea actualului Cabinet.