Rareș Bogdan: Vom veni cu un premier PNL, excludem în acest moment ideea unui prim-ministru PSD. Nu vom bloca formarea unui Guvern într-un nume

Rareș Bogdan: Vom veni cu un premier PNL, excludem în acest moment ideea unui prim-ministru PSD. Nu vom bloca formarea unui Guvern într-un nume
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 11/11/2021, 16:21

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus joi că liberalii își doresc „exclusiv” un premier care să vină din partea acestei formațiuni.

Întrebat dacă Florin Cîțu continuă să fie propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru, Rareș Bogdan a declarat că formarea unui nou Guvern nu va fi blocată într-un nume, după cum informează Agerpres.

„PNL a intrat în aceste negocieri după o şedinţă destul de furtunoasă în cadrul BPN. (…) Cert este că nu avem în momentul acesta mandat să discutăm rotativa, adică să discutăm modelul israelian sau al instituţiilor europene, al Parlamentului European şi al Comitetului Regiunilor, care implică, practic, la doi ani şi jumătate în cazul Parlamentului European, rotativa, respectiv în cazul S&D, PPE; sau în cazul noii puteri de la Tel Aviv, rotativa în cazul premierului. Nu se pune problema asta. PNL nu a intrat în aceste negocieri cu mandat BPN pentru a accepta rotativa. Venim cu premier exclusiv PNL”, a spus Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan: PNL ia în calcul orice scenariu

Prim-vicepreședintele liberalilor a fost întrebat dacă PNL renunță sau nu la nominalizarea lui Florin Cîțu pentru funcția de șef al Guvernului.

Acesta spune că formarea unui nou Executiv nu va fi blocată de un singur nume, iar PNL ia în calcul orice scenariu, cu condiția ca PNL să fie cel care dă premierul.

„Florin Cîţu este preşedintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume. PNL ia în calcul orice scenariu în cazul în care nu va avea prima dată premierul. De asemenea, acesta trebuie să fie exclusiv membru al PNL. Nu poate să fie independent. Eu am şi anunţat în cadrul negocierilor că în cazul în care va fi un independent, eu mă voi opune şi am suficientă influenţă în BPN să blochez această chestiune.

(…) Nicolae Ciucă poate fi un nume, dar nu noi alegem asta, ci preşedintele României. Vom discuta în cadrul PNL şi vom merge cu o soluţie după ce vom sta de vorbă şi cu eventualii noştri parteneri de guvernare. Dacă domnul preşedinte al României consideră că Nicolae Ciucă poate fi o soluţie, poate fi şi Nicolae Ciucă. Nu se rupe partidul nici dacă e Bode, nici dacă e Flutur, nici dacă e Iulian Dumitrescu, nici dacă e Rareş Bogdan, nici dacă e Emil Boc, nici dacă e Florin Cîţu, nici dacă e Dan Motreanu. Oricine dintre aceştia pot fi şi nu se rupe partidul. Nu poate fi Ludovic Orban”, a afirmat Rareş Bogdan.

Trei preşedinţi de filială, a susţinut acesta, l-au anunţat că se vor opune modelului de rotaţie a premierilor şi că acceptă doar premier de la PNL, reînceperea discuţiilor cu USR sau să fie în Opoziţie.