Răspunsul lui Iohannis, după declarațiile lui Băsescu: Etichete de tip ”stat mafiot” pot afecta imaginea României, statul de drept e funcțional

Răspunsul lui Iohannis, după declarațiile lui Băsescu: Etichete de tip ''stat mafiot'' pot afecta imaginea României, statul de drept e funcțional
Publicat: 29/07/2016, 16:04
Actualizat: 11/08/2016, 12:47

”În România, statul de drept este funcțional, iar declarațiile unor persoane puse sub învinuire sau trimise în judecată care pun sub semnul întrebării ori contestă acest lucru sunt lipsite de credibilitate. Sunt încrezător în ceea ce fac instituțiile statului și, alături de întreaga opinie publică, așteptăm efectele pozitive ale activității acestora. În același timp, etichete de tip „stat mafiot” pot afecta imaginea României în lume, pot conduce la decredibilizarea unor instituții și, nu în ultimul rând, dovedesc incapacitatea unor persoane care dețin sau au deținut funcții publice importante în statul român să-și asume rolul pentru care au fost numite sau alese”, este răspunsul lui Iohannis după ce Tăriceanu i-a cerut să verifice afirmațiile lui Băsescu potrivit cărora DNA și SRI au scăpat de sub orice control civil.

„Afirmațiile lui Traian Băsescu, potrivit cărora România s-a transformat într-un stat mafiot, au fost lipsite de orice echivoc, ele descriind o situație inacceptabilă, în care DNA si SRI sunt scăpate de sub orice control civil, au acaparat și exercită puterea într-un mod nelegitim în locul instituțiilor democratice alese de cetățeni”, a afirmat Tăriceanu, potrivit unui comunicat de presă emis de Senat.

„În condițiile în care Comisia de supraveghere a activității SRI din Parlament este total ineficientă și nu dispunem de niciun alt instrument juridic, fac un apel public la președintele României să-și folosească întreaga autoritate și toate pârghiile de care dispune, pentru a verifica la nivel instituțional veridicitatea gravelor afirmații făcute de fostul președinte al României”, a explicat șeful Senatului.

Tăriceanu i-a cerut șefului statului să-și asume responsabilitatea demiterii șefei DNA Laura Codruța Kovesi și a adjunctului SRI Florian Coldea în cazul în care afirmațiile fostului președinte sunt reale.

De asemenea, președintele Senatului a mai spus că a preferat să aștepte câteva zile după ce Băsescu a spus că România s-a transformat într-un stat mafiot în speranța că Iohannis „va lua o poziție fermă”.

„Din păcate, președintele Iohannis a rămas pasiv, așa cum s-a întâmplat și în alte situații, când ar fi trebuit să acționeze. Continuarea acestei pasivități ar confirma tacit realitatea înfățișată de Traian Băsescu și ar reprezenta o complicitate la perpetuarea condiției României de stat mafiot”, a susținut președintele Senatului.

În ultima perioadă pozițiile publice ale lui Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu, foști adversari, au devenit tot mai convergente. Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi seara, că nu crede că liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a luat mită un milion de euro de la Sorin Ovidiu Vântu, afirmând că este posibil ”să fi fost o sponsorizare pentru partid”, ceea ce este „altceva”. Totodată, el a cerut schimbarea prim-adjuncților la cele două servicii de informații cât mai repede, pe motiv că aceștia capătă „putere formidabilă ” în timp și pot șantaja.

”Noi am ajuns în momentul de față să avem niște generali care dețin funcția asta de vreo 11 ani, de prim-adjunct. Se strânge o putere formidabilă prin puterea informației care se adună. Ori astfel de oameni la un moment dat trebuie să plece. Ai nevoie de altceva, proaspăt, pentru că ei pot șantaja. (…) Putem suspecta că știu destul de multe lucruri și despre judecători și despre procurori”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la B1 TV.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate