Răspunsul lui Toader, după scrisoarea Comisiei pentru alegeri privind refuzul lui Kovesi de a veni la audieri în Parlament

Răspunsul lui Toader, după scrisoarea Comisiei pentru alegeri privind refuzul lui Kovesi de a veni la audieri în Parlament
Publicat: 21/11/2017, 12:58
Actualizat: 25/03/2019, 20:44

Solicitat să precizeze dacă a primit scrisoarea Comisiei de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 și ce sancțiune crede că ar trebui aplicată Laurei Codruța Kovesi pentru refuzul de a se prezenta, Tudorel Toader a spus: „Da, a ajuns scrisoarea la Ministerul Justiției. Da, ceva vom face cu scrisoarea respectivă după ce o analizăm”.

Luni, Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 i-a trimis ministrului Justiției, Tudorel Toader, o scrisoare în care o acuză pe Codruța Kovesi că a săvârșit o abatere disciplinară prin neprezentarea la audierea în comisie.

În scrisoarea semnată de către președintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitațiilor adresate către procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum și refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condițiile în care disputa a fost soluționată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curții Constituționale, fapt care este, pentru magistrați, o abatere disciplinară.

„Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcției sale de control, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a încălcat jurământul prevăzut de Constituție și a încălcat dispozițiile Deciziei CCR 611/2017, săvârșind abatere disciplinară , potrivit dispozițiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor (…) Pe cale de consecință, vă solicităm să dispuneți măsurile pe care le considerați necesare în această situație”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader.

În sprijinul acestor acuzații, Comisia reia o parte din motivarea Curții Constituționale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că „stabilește obligativitatea persoanei care ocupă o funcție de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în fața unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraților prevede că ministrul Justiției exercită controlul asupra procurorilor și tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-șef al DNA. Este amintit și jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituția și legile țării, precum și prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.