• Publicat:
  • Actualizat:
Politică

Reacția Ambasadei Marii Britanii față de ordonanța Ponta-Dragnea care legiferează traseismul primarilor

Reacția Ambasadei Marii Britanii față de ordonanța Ponta-Dragnea care legiferează traseismul primarilor
Ambasada Marii Britanii susține că statutul aleșilor locali trebuie legiferat de Parlament

După misiunea americană, Ambasada Marii Britanii în România vine și ea cu o reacție față de „ordonanța traseiștilor politici”. Precauți și reticenți în a intra în problemele domestice interne ale României, britanicii îi amintesc Guvernului român care sunt „regulile jocului”.

La solicitarea gândul și a altor instituții media, Ambasada Marii Britanii la București a precizat următoarele: „Legislația privind statutul aleșilor locali este o chestiune internă a României. Cu toate acestea, așa cum am spus în numeroase alte ocazii, Guvernul britanic apreciază că modificările legislative intră în competența parlamentului ales democratic. Ordonanțele de urgență trebuie folosite pe cât de rar posibil, așa cum prevede Constituția României”.

Anterior, premierul Victor Ponta a transmis, de la Palatul Victoria, că-și asumă ordonanța traseiștilor. Ambasada SUA se declarase, în cursul dimineții, îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanței de urgență inițiată de vicepremierul Liviu Dragnea: „Am auzit argumente pro și contra ordonanței propuse cu privire la aleșii locali. Suntem îngrijorați în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanțe de urgență și credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis și transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă și toate părțile interesate”, se arată într-o declarație a Ambasadei SUA remisă, joi, agenției MEDIAFAX, înaintea începerii ședinței de Guvern pe agenda căreia se află proiectul de act normativ.

„Am înțeles ceea ce reproșează Ambasada SUA, ne-am asumat lucrul ăsta, ținem cont de ceea ce a spus, numai că în continuare ideea de a debloca administrația publică locală din România ne-o menținem”, a fost replica lui Dragnea.

 

×
Inchide