REFERENDUM 2012. Ordin oficial: „Întrerupeți TOATE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE!” Robert Negoiță, primar sector 3: „Dați-mi voie să avem discreția necesară”. EXCLUSIV

REFERENDUM 2012. Ordin oficial: Întrerupeți TOATE CAMERELE DE SUPRAVEGHERE! Robert Negoiță, primar sector 3: Dați-mi voie să avem discreția necesară. EXCLUSIV
Publicat: 28/07/2012, 10:53
Actualizat: 30/07/2014, 14:43

Prefectul Capitalei, Georgeta Gavrilă, a trimis o adresă către toți primarii de sector prin care le cere să întrerupă, pe perioada desfășurării referendumului, camerele de supraveghere video amplasate în încăperile organizate ca sedii ale secțiilor de votare din unitățile de învățământ.

Adresa prefectului a fost trimis cu trei zile înaintea referendumului, pe 26 iulie, către primarii de sector, dar și „spre știința” Inspectoratului Școlar al Municipiului București. gândul vă prezintă documentul trimis de prefectul Capitalei primarilor de Sector.

CONCURS: Votează la REFERENDUMUL GÂNDUL și câștigă un iPad 2!

„Având în vedere Hotărârea nr 13/2012 a Biroului Electoral Central , vă adresăm rugămintea de a dispune măsuri corespunzătoare pentru întreruperea funcționării, pe perioada desfășurării votării, a camerelor de supraveghere video amplasate în încăperile organizate ca sedii ale secțiilor de votare, în cadrul unităților preuniversitare de învățământ, la Referendumul național pentru demiterea Președintelui României din 29 iunie 2012”, se arată în documentul semnat de prefectul Capitalei Georgeta Gavrilă.

Prin Hotărârea Biroului Electoral Central 13/2012 președinții birourilor electorale trebuiau să asigure afișarea, la loc vizibil, a unei foi A4 pe care scria „accesul în cabina de vot cu orice tip de aparate de înregistrare sau preluare imagini este interzis”.

Robert Negoiță: „Dați-mi voie să avem discreția necesară”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, susține că această decizie este una normală „în condițiile astea” și asigură „discreția necesară pentru ca oamenii să poată vota fără să știe PDL”.

„S-a luat această decizie ca să aibă oamenii discreție necesară. O văd necesară în condițiile în care PDL amenință oamenii și le spune să nu iasă la vot. De asta e bine ca să nu știe PDL dacă oamenii i-au ascultat sau nu. Nu trebuie să se vadă că omul a venit să voteze. Trăim în țara asta care a fost cum a fost condusă, nu eu am luat decizia dar nu mi se pare anormală în condițiile astea. În condiții normale în care toată lumea e chemată la vot este chiar în regulă. În situația în care PDL spune nu cumva să te duci la votare dați-mi voie să avem discreția necesară. Nu trebuie să vadă PDL dacă cineva nu i-a ascultat”, a declarat pentru gândul primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.

Secretar de stat MAI: „Camerele video nu pot fi menținute pentru că sunt ilegale”

Secretarul de stat pentru relația cu instituțiile Prefectului din cadrul Ministerului de Interne și al Administrație, Cătălin Chiper, a spus pentru gândul că nu este nimic ilegal în această decizie a prefectului Capitalei.

Potrivit acestuia, camerele de supraveghere au funcționat doar la alegerile prezidențiale din 2009 în aproximativ 3.300 de secții speciale. El a adăugat că la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu nu există secții speciale și, de aceea, nu există posibilitatea instalării camerelor de luat vederi. Mai mult, acolo unde acestea există, ele trebuie întrerupte în timpul referendumului.

„Potrivit legii, în secțiile normale nu avem posibilitatea de a instala camere de luat vederi, ci numai în secții speciale. La referendum nu avem secții speciale. Mai mult, aceste camere nu se montează în secție pentru că se încalcă secretul votului. Aceste camere există în unele școli pentru supravegherea elevilor, sunt pentru siguranța copiilor. Există în astfel de școli și nu în puține, mai ales la nivelul Bucureștiului în mod special. Ele nu pot fi menținute pentru că ar fi ilegale în secțiile de votare. Dacă ele există se întrerupe funcționarea lor, nu pot să iei imagini, dar nici nu le putem da jos. Ele nu trebuie să funcționeze pentru că nu ne lasă legea. Este ilegal”, a declarat pentru gândul Cătălin Chiper.

Secretarul de stat a precizat că le-a spus tuturor prefecților să ia toate măsurile legale pentru a nu exista probleme.

„Unde există astfel de camere de supraveghere montate, oriunde în țară, ele trebuie întrerupte”, a spus secretarul de stat din MAI pentru relația cu Instituția Prefectului.

Cum s-au instalat camerele de supraveghere în 2009

Camerele de supraveghere au funcționat doar în 2009, în secțiile speciale de la alegerile prezidențiale și referendumul cerut de președintele Băsescu.

Potrivit Hotărârii de Guvern 1045/2009 „prefecții, cu sprijinul primarilor, instaleazã, la intrarea în secțiile de votare speciale, camere web conectate la calculatoare cu suficientã capacitate de stocare pentru 14 ore de imagine video, care vor înregistra video cetãțenii ce își exercitã dreptul de vot în aceste secții”.

Înregistrarea video urma să fie salvată pe un suport optic, care va fi sigilat într-un plic la finalul scrutinului. Aceste camere-web nu au fost instalate în toate secțiile de votare, ci doar în cele speciale, din gări, cămine, autogări.

Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
ȘOC! L-au omorât! Din păcate actorul Dorel Vișan...
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Cum arată și cât costă apartamentul de lux în care locuiește Mihai Gâdea. E un...
De ce femeile au mai mulţi anticorpi după covid-19 decât bărbaţii. Dr. Adrian Marinescu explică
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
România trece la ORA DE IARNĂ! Vom dormi mai mult. Cum trebuie să ne potrivim...
Război total! Europa se cutremură. Alertă la granița României
Imagini ȘOCANTE cu vedete desfigurate de operații estetice. Nici părinții lor nu le mai recunosc....
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...