Referendumul lui Iohannis, aviz pozitiv în UNANIMITATE. Recomandarea pe care parlamentarii i-o fac președintelui. UPDATE

Referendumul lui Iohannis, aviz pozitiv în UNANIMITATE. Recomandarea pe care parlamentarii i-o fac președintelui. UPDATE
Publicat: 13/02/2017, 17:22
Solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a convoca votul popular cu privire la continuarea luptei anticorupție și asigurarea integrității funcției publice a primit aviz pozitiv în plenul reunit, propunerea fiind votată în unanimitate.
În plen au luat cuvântul atât reprezentanți ai puterii, cât și cei ai opoziției, iar primul care a vorbit a fost președintele Comisiei Juridice, Șerban Nicolae, care a reiterat necesitatea ca întrebarea care va fi formulată pentru referendum să respecte recomandările Constituției, deciziile CCR și recomandările Comisiei de la Veneția.
Și Raluca Turcan a vorbit în fața colegilor parlamentari și a transmis de la microfonul central că votul pe care parlamentarii trebuie să-l dea în privința referendumului este unul care nu face altceva decât să le permită cetățenilor să se pronunțe referitor la integritatea funcției publice și la continuarea luptei împrotriva corupției.
„Astăzi este o zi de responsabilitate maximă aici în Parlament, față de viitorul țării și față de parcursul european. Aș vrea să se înțeleagă exact ce vot dăm astăzi. Trebuie să avizăm un vot care să le permită cetățenilor să se pronunțe privind integritatea publică și lupta împotriva corupției. Oamenii își doresc asta, procentul celor care susțin acest lucru este unul covârșitor. Președintele și-a exprimat dorința de a asculta dorința celor mulți, nu a unui grup, pentru a clarifica fractura dintre unii și lupta anticorupție„, a spus Raluca Turcan în plen.
Liderul liberalilor a subliniat încă o dată că e nevoie de clarificarea regimului OUG 13 și OUG 14 în Parlament, pentru că„riscăm să fie o lovitură de imagine dacă ne concentrăm doar asupra OUG 14″ și a insistat că Parlamentul poate arăta românilor că atitudinea politică pe care au avut-o Dragnea și Grindeanu a fost un accident, oricum „în niciun caz o problemă de comunicare”.
„Doamna Turcan a făcut o confuzie extrem de gravă și nu vreau să se propage. Suveranitatea populară se exprimă prin organele alese, precum și prin referendum. (…) La exprimarea suveranității rezultatul este obligatoriu, la exprimarea voinței este consultativ. Toată lumea știe acest lucru, mai puțin antevorbitoarea mea. (…) Aici, prin această întrebare, se pune la îndoială dorința poporului român de a lupta împotriva corupției, iar efectele internaționale ar putea fi grave, pentru că ar putea fi chiar împtriva unor tratate internaționale”, a venit replica senatorului Eugen Nicolicea, care a tras-o la răspundere pe Raluca Turcan pe motiv că aceasta din urmă nu ar cunoaște textul Constituției.
La microfonul central a revenit Șerban Nicolae, de data aceasta pentru a comunica faptul că PSD va aviza favorabil inițiativa lui Klaus Iohannis, dar mai ales pentru a aduce argumente potrivit cărora social-democrații au fost cei care, de-a lungul timpului au făcut cele mai importante demersuri pentru continuarea luptei anticorupție din România. Acesta a amintit că social-democrații au dat OUG 43/2002 prin care s-a înființat Parchetul Național Anticorupție, „nu-mi dau seama dacă peste noapte sau peste zi, dar prin ordonanță de urgență a fost înființată structura de luptă anti-corupție în România cunoscută azi drept DNA”.
„Angajamentul nostru în privința luptei anti-corupție și integrității funcției publice se bazează pe documente palpabile, nu pe declarații politicianiste și discursuri sforăitoare. Îmi pare rău să constat că președintele nu știe ce vrea poporul și are nevoie să consulte prin referendum un lucru pe care noi putem să-l confirmăm și să-l spunem public: da, poporul român vrea anticorupție, vrea întărirea integrității funcției publice. Unanimitatea din Parlament confirmă acest lucru”, a spus Șerban Nicolae, adăugând că, după părerea sa, nu există niciun element palpabil care să dovedească faptul că OUG 13 aduce atingere luptei anticorupție.
O replică a venit și din partea lui Robert Turceascu, deputatul PMP afirmând că toată lumea vrea luptă anticorupție, dar oamenii mai vor și asigurarea transparenței deciziilor publice, pentru că în ultima perioadă, în stradă, s-a desfășurat cel mai mare referendum care ar putea avea loc: „la el participă sute de mii de oameni, atât de la Palatul Victoria, la București, dar și din țară”, a mai spus Turcescu în plen.
Da, vrem cu toții luptă anticorupșie, dar să asigr și transpaernța decizie publice.
La rândul său, Varujan Vosganian a venit cu o sugestie proprie referitoare la întrebarea pe care ar putea să o adreseze Iohannis atunci când va convoca votul popular: „Sunteți de acord cu continuarea luptei anticorupție, în condițiile respectării drepturilor fundamentale ale omului?”, a propus Vosganian de la tribuna Parlamentului.
Săptămâna trecută, Comisiile juridice au făcut recomandarea ca întrebarea care va fi pusă în cadrulreferendumului să respecte Constituția, deciziile CCR și recomandarile Comisiei de la Veneția.

Președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a atras atenția pe parcursul dezbaterii asupra efectelor pe plan internațional alereferendumului, făcând trimitere la Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției de la New York transpusă în legislație de România.

La rândul său, senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat să susține avizul favorabil, însă, în opinia sa nu este necesarreferendumul propus de președintele Iohannis.

„Eu susțin ca proiectul de hotărâre pe care îl redactăm să fie de aviz favorabil, în sensul în care există întrunite condițiile de legalitate pentru organizareareferendumului. V-aș ruga, însă, pe cei care susțineți că este necesar, în opinia mea nu este necesar, să identificați și resursele financiare necesar și să apreciați dacă este bine să arătăm că în societatea românească este o confruntare între cei care vor continuarea luptei amicorupție și cei care nu. Mi-e greu să îi identific pe cei care nu vro continuarea luptei anticorupție în afară de cei care au fost condamnați (…)”, a declarat președintele Comisiei juridice din Senat, Șerban Nicolae.

Șerban Nicolae a susținut că nu ar face bine ca România să arate „opiniei publice mondiale” că cineva se împotivește corupției.

„(…) să prezentăm opinie publice mondiale ideea că ar putea în România ca cineva să se opună luptei anti-corupție pentru că o consultare presupune toate opțiunile posibile și cred că nu ne face bine. Nu am văzut nicio inițiativă legislativă care să diminueze lupta anticorupție sau care să o combată (…) nu vorbesc aici de speculații politice pe tema unei ordonanțe care nu a produs niciun efect juridic, ci vorbesc despre măsuri concrete”, a mai spus senatorul PSD Șerban Nicolae.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a susținut că „ideea de cost invocată în Comisia juridică nu își are rostul”, afimând că a amesteca costurile cu o problemă care ține de democrația din România este „neserios”.

În replică, Șerban Nicolae a susținut că, în bugetul pentru anul 2017, nu au fost prevăzute costurile pentru organizareareferendumului propus de Klaus Iohannis, iar susținătorii inițiativei președintelui ar fi trebuit să facă acest demers.

„Am constatat ipocrizia celor care, susținând un asemenea gest politic al președintelui, nu s-au grăbit sumele necesare”, a spus Șerban Nicolae.

„Nu cred că va costa mai mult decât ne-a costat corupția și ne va costa în continuare”, a declarat deputatul PNL Cătălin Predoiu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Economie în vacanță. Cum eviți capcanele care îți toacă banii în călătorii
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Samuel Colt, inventatorul revolverului. „Oamenii buni din această lume sunt foarte departe de a fi...