Relațiile de rudenie de la Guvern. Cum a continuat Ponta tradiția Năstase-Tăriceanu-Boc

Relațiile de rudenie de la Guvern. Cum a continuat Ponta tradiția Năstase-Tăriceanu-Boc
Premierul Victor Ponta are cinci rude prin alianță care activează în guvern sau în instituțiile subordonate. Claudiu Preoteasa și soția lui sunt finii lui Ponta. Claudiu Preoteasa este vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu soția a fost numită recent șef de direcție la Autoritatea de Management POS Mediu care se ocupă cu fonduri europene pe mediu.
Publicat: 20/05/2013, 09:44
Actualizat: 29/04/2015, 22:55

Premierul Victor Ponta are cinci rude prin alianță care activează în guvern sau în instituțiile subordonate. Claudiu Preoteasa și soția lui sunt finii lui Ponta. Claudiu Preoteasa este vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu, soția a fost numită recent șef de direcție la Autoritatea de Management POS Mediu care se ocupă cu fonduri europene pe mediu. Verișoara premierului Ponta, Rodica Cazanciuc, a acces recent într-un post de conducere la Autoritatea Aeronautică Civilă. Soțul Rodicăi este Robert Cazanciuc, numit ministru al Justiției. Ioana Cazacu este și ea fina premierului și activează acum la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Obiceiul numirilor rudelor în guvern este o adevărată tradiție pentru că niciunul dintre ultimii premieri ai României nu a ratat șansa de a-și pune un văr, un fin, o soră în poziții cheie din guvern sau instituțiile publice.

Emil Boc și-a angajat nepoata la guvern și a adus de la Cluj cinci colaboratori. Adrian Năstase și-a numit cumnata la TAROM, sora la SIF Muntenia și un fin secretar de stat. Tăriceanu și-a ajutat trei fini să ajungă în funcții guvernamentale. Victor Ponta a continuat acestă tradiție.

Finul de la Fondul de Mediu

Claudiu Preoteasa este finul lui Victor Ponta. În mai 2012, după ce a preluat conducerea guvernului, Ponta l-a numit pe finul său vicepreședinte al Administrației Fondului de Mediu, instituție care gestioneză fonduri guvernamentale destinate proiectelor de mediu. Înainte de a fi numit la AFM, Preoteasa a fost consilier al europarlamentarului Daciana Sârbu, soția lui Victor Ponta. Claudiu Preoteasa a fost angajat și la Corpul de Control al Guvernului, exact în perioada în care Ponta conducea instituția. În același loc a lucrat și actualul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc. Claudiu Preoteasa este fiul lui Constantin Preoteasa, care în anii 2000 era un important lider al PSD Gorj, județul unde a candidat Ponta pentru alegerile parlamentare.

FOTO: Claudiu Preoteasa – gorj-domino.ro

În declarația de avere, Claudiu Preoteasa spune că deține trei terenuri, două imobile și 250.000 lei în conturi. Claudiu Preoteasa a mai activat și în cadrul Agenției Române pentru Investiții Străine unde a avut funcția de vicepreședinte cu rang de secretar de stat. Preoteasa a relatat că așa a cunoscut-o pe soția sa, Teodora.

Contactat de gândul, Claudiu Preoteasa nu a dorit să facă nici un fel de declarații. „Nu doresc să comentez asemenea subiecte”, a precizat Preoteasa

Soția – angajată la POS Mediu

Teodora Preoteasa a fost numită în ianuarie șef serviciu în cadrul Autorității de Management a Programul Operațional Sectorial Mediu, instituție care se ocupă cu fondurile europene pentru proiectele de mediu. POS Mediu are un buget total alocat de 4,5 miliarde euro. Instituția este în subordinea Ministerului Mediului condus de Rovana Pulumb.

Sora lui Claudiu Preoteasa, finul lui Ponta, este Alina Hagimă care în februarie a fost numită director general al Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din cadrul MAE, unde până de curând secretar general era Robert Cazanciuc. Soțul Alinei Hagimă este Lorin Hagimă care este consilier juridic la Direcția Drept Internațional și Cooperare Juridică din cadrul Ministerului Justiției.

Ioana Cazacu este și fina lui Victor Ponta, și membru în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. În perioada 2008-2009, când Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, Ioana Cazacu, fostă Pop, era secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul. Ioana Cazacu a fost în perioada noiembrie 2009-februarie 2010 consiliera lui Mircea Geoană, pe când acesta deținea funcția de președinte al Senatului. Apoi l-a consiliat și pe Mircea Dușa. Ioana Cazacu este și secretar general al TSD, organizația de tineret a PSD.

Este acum căsătorită cu Alexandru Cazacu, fiul lui Ion Cazacu, cel care îl apără pe Adrian Năstase. Victor Ponta a fost naș la prima căsătorie a Ioanei Cazacu. Ulterior ea s-a despărțit de primul soț și s-a recăsătorit cu fiul avocatului Cazacu. În declarația de avere, Ioana Pop spune că deține două terenuri, un apartament și are venituri de 48.000 lei de la CNCD. Ioana Pop a fost aleasă în CNCD în 2010, fiind propusă de către PSD.

„Pe mine mă recomandă munca, și nu relațiile de rudenie sau afinitățile cu diferite persoane”

Contactată de gândul, Ioana Cazacu a declarat că nu a beneficiat în niciun fel de pe urma relației de rudenie prin alianță cu premierul Ponta. Ioana Pop a precizat că este membru PSD de 14 ani și că pe ea o recomandă realizările și rezultatele, nu relațiile de rudenie. „Sunt membru PSD de 14 ani. Timp de 9 ani am fost președinte TSD Maramureș. Am fost vicepreședinte TSD de două ori și ulterior am ajuns secretar general. Am câștigat alegerile de fiecare dată la Maramureș, inclusiv parțialele de acum doi ani de zile. Pe mine mă recomandă munca, nu relațiile de rudenie sau afinitățile cu diferite persoane. Eu am fost numită secretar de stat ca urmare a votului care a avut loc în organizația Maramureș unde am concurat cu mai mulți seniori”, a declarat Ioana Cazacu.

FOTO: Ioan Cazacu – glasul.ro

Ioana Cazacu a mai precizat că a colaborat cu toți liderii PSD, inclusiv cu Ion Iliescu și Adrian Năstase. „Munca mea politică m-a recomandat pentru toate funcțiile pe care le dețin. Eu nu am ars nici o etapă. Nu cred că mi se poate imputa vreo relație. La partid eu nu mă recomand ca soția, fiica sau fina cuiva”, a mai declarat Ioana Cazacu.

Verișoara – director la Autoritatea Aeronautică Civilă

Noul ministrul al Justiției și premierul Ponta sunt rude prin alianță. Soția lui Robert Cazanciuc, Rodica, este verișoara lui Victor Ponta. Premierul a recunoscut public relația de rudenie. Cu 10 zile înainte de numirea oficială a lui Robert Cazanciuc în funcția de ministru al Justiției, Rodica Cazanciuc a devenit director Director Reglementare în cadrul Autorității Aeronautice Civile Române. Pe 5 aprilie, aceasta a câștigat oficial concursul pentru acest post. Pe 15 aprilie, Robert Cazanciuc a fost instalat oficial ministru al Justiției.

FOTO: Rodica Cazanciuc – facebook.com

Soția lui Robert Cazanciuc a fost anterior director în cadrul companiei Tarom. În declarația de avere din 2012, Cazanciuc nu a mai declarat niciun venit la rubrica soț/soție, dar nici ce venituri a obținut el. Rodica Cazanciuc declară pe profilul oficial de pe linkedin.com că, din 2007 până în 2011, a fost coordonator pentru tiketing, iar din 2011 până la numirea de la Autoritătea Aeronautică Civilă Române a fost director comercial al TAROM. Potrivit portalului ANI, dar si a site-ului TAROM, Rodica Cazanciuc nu a are depusă nicio declarație de avere.

Soția ministrului Justiției nu a putut fi contactată.

Soțul verișoarei, numit ministru al Justiției

Robert Cazanciuc și Victor Ponta au o lungă relație de colaborare, ei fiind colegi în cadrul mai multor instituții.

Robert Cazanciuc și Victor Ponta au fost colegi de facultate în perioada 1991-1995, ambii absolvind Facultatea de Drept a Universității București. Cei doi s-au mai întâlnit pe parcursul anilor în cadrul Guvernului, dar și la Parchetul General. Cei doi s-au reîntâlnit la Parchetul General în 1998 unde Cazanciuc a activat în cadrul Biroului de presă, iar Victor Ponta la Secția de Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică.

În perioada 2001-2004, Robert Cazanciuc a fost director general și apoi subsecretar de stat în cadrul Corpului de Control al Primului Ministru al României. Ca subsecretar de stat a coordonat echipa de elaborare a Acordului de cooperare administrativă cu OLAF. În aceeași perioadă Corpul de Control al cabinetului Năstase era condus de către actualul premier Victor Ponta. Practic, Victor Ponta era șeful lui Cazanciuc.

După venirea USL la guvernare Robert Cazanciuc a revenit în Guvern. A fost numit Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe din mai 2012 când la MAE ministru a fost numit Andrei Marga din partea PNL. Cazanciuc a fost menținut în acestă funcție și după plecarea lui Marga și numirea, în august 2012, a lui Titus Corlățean de la PSD.

A mai deținut funcția de Secretar General al MAE în perioada 15 aprilie 2009 – 15 aprilie 2012. În această perioadă ministerul a fost condus de Theodor Baconschi și Cristian Diaconescu. Robert Caznciuc nu a mai fost investit în funcția de Secretar General al MAE în timpul guvernului Ungureanu.

Cazanciuc: „Nu cunosc noțiunea juridică de rudă prin alianță”

Întrebat de gândul cât de mult a contat în numirea sa la MJ faptul că este rudă prin alianță cu premierul Ponta, Robert Cazanciuc a declarat că nu știe ca în legislație să existe noțiunea de rudă prin alianță. „Rudă prin alianță este o noțiune juridică intersantă pe care eu nu o cunosc. Cred că în acestă numire a contat ce am făcut eu de-a lungul timpului și ceea ce premierul și cei care au lucrat cu mine au putut să constate. Sper să nu îi dezamăgesc”, a declarat Robert Cazanciuc

Premierul Victor Ponta a recunoscut relația de rudenie cu noul ministru al Justiției. „Da, îmi este un apropiat. Ne cunoaștem din facultate, am fost colegi la Parchetul General. Îmi este rudă prin alianță. Nu m-am gandit să-l pun să divorțeze”, a declarat Victor Ponta.

Ce spune legea în cazul Ponta-Cazanciuc

În Codul Civil legătura dintre premierul Ponta și ministrul Cazanciuc poate fi definită drept o relație de afinititate. ” Afinitatea este legătura dintre un soț și rudele celuilalt soț”, precizează art 407 din Codul Civil în vigoare. Potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române sintagma de rude prin alianță este definită astfel: „persoană devenită, prin contractarea unei căsătorii, rudă cu rudele soției sau ale soțului”. Din definiția celor două sintagme reiese că ele definesc unul și același lucru.

În privința conflictelelor de interese definite în Codul Penal, se interzice unui funcționar public sau demnitar să emită decizii care ar aduce un beneficiu pentru rudele sale dar numai pentru rudele sau afinii de gradul 2. În cazul nostru Victor Ponta și Robert Cazanciuc au o relație de afinitate de gradul 4.

Boc și-a angajat nepoata la Guvern

Premierul Ponta continuă tradiția rubedeniilor din guvern. În 2009, fostul premierul Emil Boc și-a angajat o nepoată la cancelaria guvernului. Mihaela-Eugenia Boc este membru PDL, a lucrat la Direcția de Protocol și Relații Externe din Primăria municipiului Cluj-Napoca de unde a fost transferată pe un post de consilier al Ștefaniei Ferencz, șefa de cabinet a lui Boc și ea o colaboratoare a fostului premier.

Emil Boc este văr primar cu tatăl fetei. Guvernul a precizat la acel moment că Mihaela Boc este rudă de gradul V, în linie colaterală, a primului-ministru și angajată la cabinetul secretarului de stat Ștefania Ferencz, din Cancelaria premierului.

Emil Boc și-a adus în guvern cinci colaboratori de la primăria Cluj. Cele cinci persoane sunt Marinel Tămaș și Daniel Răduțiu, care erau referenți la Biroul Mass-Media, primul ocupând la Guvern funcția de fotograf oficial, Peter Pal, fost referent la Biroul Evenimente Publice și care a fost consilier personal al premierului Emil Boc, Mihaela Boc, nepoata premierului, și Raluca Irofti, care au deținut funcțiile de inspector de specialitate la Biroul Relații Externe și Investitori din Primăria Cluj-Napoca, iar la Guvern ocupau funcții de consilieri.

Tot la guvern fost angajat pe post de consilier și șoferul lui Boc.

Premierul Emil Boc a declarat în 2010 că nu a avut nicio „contribuție” în angajarea nepoatei sale la Cancelarie și că aceasta a lucrat la cabinetul secretarului de stat Ștefania Ferencz, precizând că legea permite oricărui secretar de stat să încadreze la propriul cabinet oamenii de care are nevoie.

Adrian Năstase și-a pus cumnata, sora și un fin în funcții cheie din guvern

Rodica Odobescu este sora Danei Năstase. În 2003, cumnata lui Adrian Năstase a fost numită director general al TAROM de către ministrul Transporturilor Miron Mitrea. Rodica Odobescu a semnat din calitatea de director TAROM un contract de 230 milioane dolari cu EADS pentru achiziționarea de avioane Airbus. Rodica Odobescu a fost demisă în 2005 de ministrul PDL Radu Berceanu, dar a câștigat prin instanță repunerea în funcție. În 2005 Rodica Odobescu și-a luat concediu medical peste jumătate de an, după care a revenit pe funcția de director adjunct al TAROM.

Dana Barb este sora lui Adrian Năstase. În 2001 Adrian Năstase și-a numit sora în consiliul de administrație al SIF Muntenia. După ce presa a relatat despre acestă numire Dana Barb și-a dat demisia. Numele Danei Barb este menționat și în dosarul de corupție al lui Adrian Năstase- Trofeul Calității.

Marius Opran este finul lui Adrian Năstase. În perioada guvernării Năstase, Opran-finul a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Administrației Publice, condus pe acea vreme de Octav Cozmâncă. Opran a demisionat din funcție în urma unui scandal mediatic legat de o presupusă șpagă. El a fost recuperat în 2004 drept consilier prezidențial al lui Ion Iliescu. Opran este și nașul omului de afaceri Cristian Sindie cel care a cumpărat în 2001 un apartament de la mama lui Adrian Năstase.

Tăriceanu trei fini în instituțiile statului

Numirile rudelor în funcții cheie nu a încetat nici în guvernarea Tăriceanu. Însuși premierul Călin Popescu Tăriceanu a avut o serie de rude numite în funcții guvernamentale. Caius Parpala unul dintre finii lui Tăriceanu a fost numit în 2005 director la Regionala de Drmuri Naționale Arad. El deținut și funcția de președinte CJ Arad.

Ștefan Cosmeanu este un alt fin al premierului Tăriceanu. Acesta a fost numit în 2005 președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Gazelor Naturale (ANRGN). În 2007, Cosmeanu a fost demis chiar de Tăriceanu care însă l-a recuperat drept consilier personal pe energie. Ștefan Cosmeanu este acum consilier personal al ministrului Economiei, Varujan Vozganian. Cosmeanu este și membru în Consiliul de Administrație al Romgaz.

Gigel Știrbu, fost preot și fin al lui Călin Popescu Tăriceanu a fost numit în 2007 subsecretar de stat în Ministerul Culturii. Știrbu a fost avansat în această funcție de către de către nașul Tăriceanu din funcția de subprefect al județului Olt. Gigel Știrbu este acum deputat în Parlamentul României din partea PNL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping