Reprezentanții PSD, chemați la CNA să dea explicații pe subiectul afișelor care ar cuprinde imagini din Belarus

Reprezentanții PSD, chemați la CNA să dea explicații pe subiectul afișelor care ar cuprinde imagini din Belarus
Publicat: 08/05/2014, 14:47

Decizia a fost luată în ședința de joi a CNA, la propunerea membrului Consiliului Monica Gubernat și a fost adoptată cu opt voturi „pentru” (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea) și unul „împotrivă” (Christian Mititelu).

Nu a fost precizată data la care vor fi invitați reprezentanții PSD la ședința CNA.

Potrivit informațiilor prezentate în ședința CNA de joi, PSD a transmis Consiliului o sesizare în legătură cu emisiunea „Sub semnul întrebării”, difuzată la televiziunea B1 TV pe 30 aprilie, între orele 21.30 – 23.00.

Conform sesizării, în această emisiune au fost prezentate „informații false, ce lezează dreptul primordial al publicului privind informarea corectă”.

„Moderatorul Robert Turcescu menționează în repetate rânduri că sloganul PSD «Mândri că suntem români» este însoțit de imagini realizate în alte țări decât România. Argumentele invocate pe parcursul acestei emisiuni, conform cărora fotografiile nu ar prezenta imagini din România, sunt false și au scopul de a induce opinia publică în eroare, întrucât acuzele proferate se referă, de fapt, la naționalitatea celor care au realizat pozele. Un exemplu concret, care atestă crasa dezinformare, este cazul panoului care se bazează pe o fotografie cu Mănăstirea Sucevița. Această fotografie este realizată de un fotograf de naționalitate germană. Prin urmare, faptul că autorul fotografiei nu este de naționalitate română nu înseamnă că fotografia nu este realizată în România”, se arată în sesizarea transmisă CNA de Biroul de Presă al PSD, care este semnată de deputatul PSD Gabriela Podașcă.

Potrivit monitorizării CNA, în emisiunea „Sub semnul întrebării” din 30 aprilie, moderată de Robert Turcescu, au fost publicate pe ecran titlurile „Minciuni cu Belarus pe afișele PSD” și „PSD se mândrește în afișe cu imagini din Belarus”.

În aceeași emisiune, Robert Turcescu a afirmat: „(…) deschidem emisiunea din această seară cu o știre care deja circulă intens, în mediul online mai ales, pentru că veți vedea o legătură surprinzătoare între România și Belarus. Legătura o realizează cei de la PSD, care, așa cum o demonstrează Auraș Mihai pe blogul lui (…), e o legătură care se face prin afișele de campanie electorală”.

El a făcut totodată referire la un afiș care poate fi văzut în „toate orașele mari ale României”, „România, grânarul Europei”, în care este prezentată o combină care merge pe un ogor. De asemenea, Turcescu a spus că fotografia „este cumpărată de pe un site specializat în vânzarea de fotografii”, Shutterstock, și a fost realizată de „un fotograf din Belarus”.

O altă fotografie la care a făcut referire Turcescu apare pe afișul electoral „România are cea mai mare creștere din Europa”. Potrivit lui Turcescu, în acea imagine apare un fruct pomelo, care nu crește în România.

Robert Turcescu a făcut referire și la o fotografie de pe un alt afiș electoral al PSD, în care sunt prezentate „două mâini bucuroase că reușesc să alinte niște spice de grâu”. „(…) grâul nu e românesc, mâinile nu sunt ale unui român, ci ale unui polonez (…) pentru că poza este tot de pe Shutterstock (…)”, a mai spus Turcescu în emisiune.

Pe de altă parte, în emisiunea respectivă nu a fost prezentat un afiș cu Mănăstirea Sucevița și nu s-a făcut referire la el, potrivit constatărilor CNA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
România e obligată. Ordinul s-a dat de la UE. S-a stabilit un termen limită
Netflix pregătește marea surpriză. Mai sunt câteva ore
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×