Revizuirea Constituției. Moțiunea de cenzură, la pachet cu numele noului premier. CCR nu mai poate verifica hotărârile Parlamentului

Revizuirea Constituției. Moțiunea de cenzură, la pachet cu numele noului premier. CCR nu mai poate verifica hotărârile Parlamentului
Publicat: 18/06/2013, 18:05
Actualizat: 31/07/2014, 14:03

Senatorii și deputații care vor depune o moțiune de cenzură vor fi nevoiți să propună și un nume de candidat pentru funcția de prim-ministru, persoană care va fi însărcinată cu formarea noului Guvern, după ce Parlamentul va retrage votul de încredere acordat executivului.

„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Prin moțiunea de cenzură, semnatarii propun o persoană drept candidat pentru funcția de prim-ministru, iar aceasta va fi însărcinată de către Președinte cu formarea noului Guvern în cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată”, se arată în articolul 113, alineatul 1, din proiectul de revizuire a Constituției, amendament adoptat în cea de-a zecea ședință a Comisiei responsabilă cu modificarea legii fundamentale.

CCR, mai puține atribuții

Tot în cadrul ultimei zile de dezbateri asupra revizuirii Constituției, parlamentarii au luat și din atribuțiile Curții Constituționale. Mai exact, prin eliminarea unui paragraf (litera l) din articolul 146, judecătorii nu vor mai putea verifica și hotărârile Parlamentului, această prevedere fiind inclusă în legea de funcționare a Curții în urmă cu aproximativ 3 ani.

” (CCR) Îndeplinește și alte atribuții prevăzute de legea organică a Curții”, se arată în litera l), articolul 146, eliminată în Comisie.

După ce în ședința de luni parlamentarii au decis micșorarea numărului de semnături necesare pentru inițierea unui referendum, de la 20.000 la 10.000 de cetățeni care să provină din jumătate din județe, în ședința de marți, membrii Comisiei au hotărât și reducerea numărului de cetățeni în cazul unei inițiative legislative, de la 100.000 la 75.000, la propunerea Forumului Constituțional.

„Inițiativa legislativă aparține, după caz, Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 75.000 de cetățeni cu drept de vot. Cetățenii care își manifestă dreptul la inițiativă legislativă trebuie să provină din cel puțin un sfert din județele țării, iar în fiecare din aceste județe, respectiv în municipiul București, trebuie să fie înregistrate cel puțin 5.000 de semnături în sprijinul acestei inițiative”, se arată în noua formă a articolului 74, alineatul 1.

Biserica vs Casa Regală

O nouă discuție în contradictoriu între membrii Comisiei pentru revizuire a fost lansată și în jurul primului articol din Constituție, alineatul 1¹ , prin care s-a introdus recunoașterea Bisericii ortodoxe și a Casei regale.

În primă fază, ordinea în care acestea erau trecute dădea prioritate Casei Regale. Cu toate acestea, senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus ca prima enumerată să fie Biserica, propunere adoptată cu majoritate de voturi, în ciuda protestelor deputatului Petre Roman.

„România recunoaște rolul istoric, în constituirea și modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe și al celorlalte culte religioase recunoscute de lege,al Casei Regale și al minorităților naționale”, se arată în articolul 1, alineatul 1¹.

Ședința de marți a fost ultima pentru Comisia de revizuire a Constituției în ce privește dezbaterile, care s-a desfășurat în lipsa președintelui comisiei, Crin Antonescu, acesta aflându-se într-o vizită oficială în Croația.

Care este procedura de revizuire

Deși era programat pentru marți, votul final pe proiectul de revizuire a Constituției va fi dat în ședința de miercuri, când Antonescu va reveni în țară.

Procedural, proiectul de revizuire a Constituției va fi transmis, după votul din Comisie, la Consiliul Legislativ, urmând ca documentul, alături de avizul primit, să fie trimis la Curtea Constituțională. CCR va transmite, în termen de zece zile, un punct de vedere asupra proiectului.

După finalizarea acestei proceduri, proiectul de revizuire se va întoarce în Parlament unde va fi votat în plenul fiecărei camere. Ulterior, după ce va fi dat votul în Parlament, proiectul de revizuire va merge din nou la CCR, care trebuie să se pronunțe asupra sa. De această dată, avizul Curții este obligatoriu.În cazul unui răspuns pozitiv, va fi organizat un referendum. În caz contrar, proiectul se reîntoarce în Parlament.


Gândul a transmisLIVE TEXT dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituției.

UPDATE 16.50Dezbaterile din Comisia pentru revizuirea Constituției s-au încheiat.

UPDATE 16.43La articolul 135, referitor la economie, alineatul 2 se modifică astfel (literele b, c, f și g rămân în actuala formă din Constituție):

Statul garantează și promovează creșterea competitivității economiei românești prin :

a) Libertatea activităților economice, protecția concurenâței loiale, proetcția consumatorilor, crearea cadrului favorabil pentru valorificarea tuturor factorilor de producție;

d) Exploatarea resurselor de producție în condițiiile de maximă eficiență economică și cu acordarera accesului nediscriminatoriu tuturor celor interesați;

e) Dezvoltarea economică, în condițiile ocrotirii mediului înconjurător și menținerii echilibrului ecologic.

UPDATE 16.37Pe lângă alineatele 4 și 5, din articolul 155, a mai fost abrogat și alineatul 6:

„Până la constituirea instanțelor judecătorești specializate, litigiile rezultate din activitatea Curții de Conturi vor fi soluționate de către instanțele judecătorești ordinare”.

UPDATE 16.35Amendament adoptat: „Consiliul Legislativ, în termen de 3 luni de la data intrării în vigoare a legii sale de organizare, va examina conformitatea legislației cu prezenta Constituție și va face Parlamentului sau, după caz, Guvernului, propuneri corespunzătoare”, articolul 154, alineatul 2.

UPDATE 16.30Articolul 149 a fost abrogat:

Art.149.- Aderarea la Tratatul Atlanticului de Nord
Aderarea României la Tratatul Atlanticului de Nord se face prin lege adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor.

UPDATE 16.20Din articolul 146, referitor la atribuțiile Curții Constituționale, parlamentarii din Comisia pentru revizuirea Constituției au eliminat litera l) -îndeplinește și alte atribuții prevăzute de legea organică a Curții. Acest lucru înseamnă că judecătorii nu vor mai putea verifica hotărârile Parlamentului, prevedere inclusă în legea de funcționare a Curții, în urmă cu aproximativ 3 ani.

UPDATE 16.15Parlamentarii au reformulat articolul referitor la Moneda Națională și Banca centrală, articolul 137:

(1) Banca Națională a României este banca centrală a statului român, instituție publică autonomă, ale cărei prerogative, administrare și funcționare se reglementează prin lege, în conformitate cu normele de drept internațional care decurg din tratatele la care România este parte.
(2) Banca centrală are dreptul să emită însemne monetare pe teritoriul României.
(3) În conformitate cu tratatele constitutive și actele legislative ale Uniunii Europene, prin lege organică se pot reglementa:
a). transferul de prerogative ale Băncii Naționale a României la Banca Centrală Europeană
b) recunoașterea circulației și înlocuirea monedei naționale cu moneda euro.

UPDATE 15.56La propunerea senatorului Tudor Chiuariu, parlamentarii au specificat concret că odată cu depunerea unei moțiuni de cenzură, semnatarii trebuie să prezinte și un nume de candidat pentru funcția de prim-ministru.

„Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Prin moțiunea de cenzură, semnatarii propun o persoană drept candidat pentru funcția de prim-ministru, iar aceasta va fi însărcinată de către Președinte cu formarea noului Guvern în cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată”, articolul 113, alineatul 1.

UPDATE 15.47Amendament adoptat:Art.112.- (3) Ministrul a cărui revocare a fost solicitată prin intermediul unei moțiuni simple, adoptate de către cele două Camere ale Parlamentului, este revocat din funcție la propunerea primului-ministru.

UPDATE 15.45Amendament adoptat: „Guvernul își exercită mandatul până la data învestirii noului Guvern”, articolul 110, alineatul 1.

UPDATE 15.38Inițiativa legislativă, atunci când e cazul, va aparține unui număr de 75.000 de cetățeni, număr redus de la 100.000 la propunerea Forumului Constituțional.

UPDATE 15.34Membrii comisiei au hotărât ca prin lege organică să se reglementeze și statutul Curții Constituționale, al Băncii Naționale a României și al profesiilor juridice (Articolul 73, alineatul 3)

UPDATE 15.30Parlamentarii au adăugut în legea fundamentelă și respectarea principiului proporționalității.

Art.67.- (1) Camera Deputaților și Senatul verifică respectarea principiilor subsidiarității și proporționalității în cadrul Uniunii Europene în conformitate cu tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în condițiile stabilite prin lege organică.

UPDATE 15.19Ședința a fost reluată, după o pauză de aproximativ o oră și jumătate.

UPDATE 13.55Comisia pentru revizuirea Constituției a luat o pauză de 30 de minute. Deputații au fost chemați în ședința Camerei, pentru votul final.

UPDATE 13.52Propunerea lui Chiuariu a fost adoptată. Acum, articolul este următorul:

„România recunoaște rolul istoric, în constituirea și modernizarea statului român, al bisericii ortodoxe și al celorlalte culte religioase recunoscute de lege,al Casei Regale și al minorităților naționale”.

UPDATE 13.49 Parlamentarii se contrazic pe marginea articolului 1, alineatul 1, referitor la recunoașterea rolului Bisericii și al Casei Regale, motivul dezbaterilor fiind ordinea în care acestea să fie trecute. Senatorul PNL Tudor Chiuariu a propus ca Biserica să ocupe primul loc, în timp ce deputatul Petre Roman pledează pentru întâietatea Casei Regale.

„România recunoaște rolul istoric, în constituirea și modernizarea statului român, al Casei Regale, al minorităților naționale, al bisericii ortodoxe și al celorlalte culte religioase recunoscute de lege „, se arată în Art.1.- (1¹).

UPDATE 13.44 Ședința a început. Lucrările Comisiei au fost întârziate aproape două ore din cauza plenului reunit, pentru votul pe referendumul inițiat de președintele Traian Băsescu și pe conducerea ASF.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică