Riposta jurnaliștilor în fața parlamentarilor care au secretizat ședințele Comisiei de Cod Electoral

Riposta jurnaliștilor în fața parlamentarilor care au secretizat ședințele Comisiei de Cod Electoral
Publicat: 18/01/2015, 12:07

Prima ședință a Comisiei de Cod Electoral s-a desfășurat departe de ochii presei, președintele comisiei, Valeriu Zgonea, explicând că prezența jurnaliștilor ar duce la „un show de presă” și că „nu se pot lua decizii de față cu presa”.

În replică, jurnaliștii au inițiat o petiție, semnată de reporterii de teren de la aproape toate instituțiile de presă, prin care cer transparentizarea dezbaterilor pe noul Cod Electoral.

„Accesul liber și direct al jurnaliștilor la dezbaterile privind viitoarele legi electorale a fost limitat de către membrii Comisiei de Cod electoral, parlamentari care reprezintă toate partidele parlamentare și care s-au prevalat de o prevedere controversată a regulamentului de funcționare a Comisiei. Prezenta PETIȚIE reprezintă un demers civic, bazat pe conștientizarea importanței deosebite pe care elaborarea viitoarei legislații electorale o are pentru societate , dar și pe interesul public justificat pentru acest domeniu, prin care semnatarii solicită accesul liber și direct al mass-media la dezbaterea viitoarelor legi electorale, pe toată durata acestora, precum și la procedura de vot, ca observatori”, se arată în petiția respectivă.

Jurnaliștii invocă interesul public al dezbaterilor comisiei speciale, fiind vorba despre noile legi în baza cărora vor fi aleși primarii, președinții de Consilii Județene, președinții României, dar și parlamentarii. Astfel, petiția subliniază „abordarea opacă” a dezbaterilor comisiei de până acum, când jurnaliștii au fost invitați să iasă din sală după cinci minute.

„Considerăm că accesul direct, imediat, fără limitări a mass-media se impune cu necesitate atât pentru asigurarea transparenței depline a dezbaterilor viitoarelor legi electorale, dar și pentru a oferi opiniei publice posibilitatea de a evalua, din timp, efectele unor mecanisme și prevederi legislative în materie electorală, precum si concordanța dintre declarațiile și deciziile politicienilor”, se mai arată în petiție.

CITEȘTE PETIȚIA INTEGRALĂ

Concret, atunci când a fost înființată comisia, parlamentarii au decis că „lucrările nu sunt publice”, asta deși în Regulamentele celor două Camere se precizează contrariul, cu excepția situațiilor în care se discută subiecte de siguranță națională sau ar afecta interesul statului sau al altor persoane.

De altfel, în experiența parlamentarilor se pot observa diferite situații în care secretizarea dezbaterilor la o anumită comisiei a dus la elaborarea de elgi controversate. Un exemplu în acest sens este chiar episodul numit „Marțea Neagră”, când membrii comisiei juridice au operat modificări neconstituționale la Codul penal și au dat un raport favorabil legii privind amnistia și grațierea.

În plus, o altă comisie specială, cea pentru revizuirea Constituției, a avut un început similar. La primele ședințe, președintele comisiei, Crin Antonescu, anunțase presă că accesul jurnaliștilor la dezbateri va fi limitat, având voie în sală doar la început, pentru „oportunități de imagine”. Ulterior însă, accesul jurnaliștilor a fost permis.

Referitor la acest aspect, președintele Camerei Deputaților a dat acest exemplu ca fiind unul negativ pentru prezența presei la dezbateri. „Când toată povestea cu această comisie constituțională, care a fost…dumeavoastră ați avut acces direct la ea, da? Nu s-a întâmplat nimic pentru că acolo a fost un show de presă. Fiecare a spus ce vroiați dumneavostră să auziți. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toată lumea a condamnat în alegerile prezidențiale faptul că Parlamentul acesta nu a fost în stare să scoată o lege de revizuire a Constituției cerută de către cetățeni și de toți reprezentanții mass-media, am activat această comisie”, a spus Valeriu Zgonea, explicând că parlamentarii nu vor putea lucra eficient cu presa de față.

Astfel, jurnaliștii doresc ca prin această petiție să se ajungă la transparentizarea dezbaterilor parlamentare.

„În consecință, având în vedere cele expuse anterior, cerem permiterea accesului liber, imediat, direct și fără limite a reprezentanților mass-media la ședințele Comisie de Cod electoral, pe toată durata acestora”, se mai arată în petiție.

Cum au secretizat parlamentarii lucrările comisiei

În prima ședință a Comisiei de Cod Electoral, în care vor fi elaborate noile legi în baza cărora se vor desfășura toate tipurile de alegeri, comisie condusă de Valeriu Zgonea, jurnaliștii au fost nevoiți să părăsească sala.

Zgonea, a justificat faptul că accesul presei este îngrădit la lucrările Comisiei de Cod electoral, în timpul ședințelor, prin eșecul demersului de revizuire a Constituției, care a fost „un show de presă”, în care se făceau declarații politice.

„La cinci minute (aveți acces, n.r.) la început pentru oportunități și la sfârșit aveți această chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferință de presă, fie președintele Comisiei, fie un vicepreședinte mandatat vă spune ce s-a întâmplat în comisie. În afară de această chestiune, ca peste tot în România și în Parlament, aveți acces la stenogramele acestei comisii. Mai mult, puteți să aveți dialog cu fiecare dintre membrii comisiei, pentru că fiecare vă va spune punctul de vedere”, a explicat Zgonea.

Comisia specială și-a reluat lucrările ca urmare a scandalului votului din diaspora, românii din țară și din străinătate cerând insistent votul electronic și cel prin corespondență.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația