România, stare de urgență: În ce condiții s-ar putea amâna alegerile parlamentare/ Cum se poziționează liderii partidelor față de inițiativa depusă în Senat

România, stare de urgență: În ce condiții s-ar putea amâna alegerile parlamentare/ Cum se poziționează liderii partidelor față de inițiativa depusă în Senat
Publicat: 02/10/2020, 17:19
Actualizat: 02/10/2020, 17:39

Declarațiile politice curg după ce deputatul independent Adrian Dohotaru (fost membru USR) a depus vineri la Senat un proiect de lege pentru amânarea alegerilor parlamentare până în martie 2021, invocând situația pandemică din România. Iniţiativa vine în contextul în care PSD şi ALDE au solicitat insistent amânarea scrutinului programat pentru 6 decembrie 2020. Însă, în practică, amânarea alegerilor parlamentare este, în acest moment, foarte puțin probabilă. Lucrurile s-ar putea schimba însă, dacă România intră în stare de urgență. 

Care este poziția partidelor parlamentare față de perspectiva amânării alegerilor parlamentare

Marcel Ciolacu și-a reafirmat astăzi susținerea pentru acest proiect, în contextul în care „situația medicală se va agrava”. La rândul său, liderul PRO România, Victor Ponta și-a exprimat vineri, la Antena 3, susținerea pentru o eventuală amânare a parlamentarelor, în timp ce președintele PMP, Eugen Tomac a declarat, tot vineri, că alegerile trebuie să aibă loc pe 6 decembrie. UDMR și-a exprimat anterior poziția și, cel mai probabil, nu va susține o astfel de inițiativă legislativă. Iar în ce privește opțiune liberalilor și a USR PLUS, lucrurile sunt extrem de clare: parlamentarele vor avea loc pe data stabilită de Guvern.

Potrivit proiectului depus la Senat de Adrian Dohotaru, „data alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților se stabilește în ziua de duminică, 14 martie 2021”, însă în ecuația acestui demers intră mai multe mecanisme legislative. Primul este Constituția României.

Ce spune Constituția României cu privire la mandatul Parlamentului: se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora

ARTICOLUL 63:
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.
(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.
(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.
(5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

Marți, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul poate stabili data alegerilor parlamentare, respingând contestația președintelui Klaus Iohannis pe această temă, însă nu este în vigoare nicio prevedere în acest sens. Însă președintele s-a exprimat ferm împotriva amânării parlamentarelor și are pârghiile de a bloca o astfel de inițiativă. Cel puțin până când va deveni tardivă, adică după data de 6 decembrie.

Dacă preşedintele Iohannis şi Guvernul doresc să blocheze viitoarea lege care stabileşte alegerile parlamentare pentru data de 14 martie 2021, s-ar putea ajunge la o situaţie stranie, cu o decizie definitivă în campania electorală sau chiar în preajma alegerilor.

La rândul său, fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că „mandatul actualului Parlament încetează în 21 decembrie 2020, iar potrivit Constituției alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului”.

Marcel Ciolacu: Dacă situația medicală se va agrava – așa cum atrag atenția toți specialiștii din domeniu – vă spun clar: NU vom ezita nicio secundă

Noi suntem pregătiți și vom bate din nou PNL în alegerile parlamentare, cu toată campania făcută direct de la Cotroceni! Însă, dacă situația medicală se va agrava – așa cum atrag atenția toți specialiștii din domeniu – vă spun clar: NU vom ezita nicio secundă în a alege viața oamenilor și nu diurnele și deplasările atât de dragi președintelui Iohannis și partidului său!”, a scris vineri, Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook, după ce joi a declarat că PSD ar putea înainta un proiect de lege pentru amânarea parlamenarelor.

Traseismul este exemplul suprem al politicii retrograde, domnule Orban! Iar la PNL ați dus traseismul pe cele mai înalte…

Publicată de Marcel Ciolacu pe Vineri, 2 octombrie 2020

Ludovic Orban: Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie

„Din punctul meu de vedere, mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie și ținând cont de structura actualului Parlament, care este departe de a reflecta opțiunile actuale ale populației, reflectă opțiunile din 2016 și care nu mai au nicio legătură cu opțiunile de azi, actualul Parlament cu cât își încetează mai repede mandatul, cu atât e mai bine pentru România”, a declarat vineri președintele PNL, premierul Ludovic Orban.

Dan Barna: Alegerile trebuie organizate anul acesta pentru a intra într-o logică de stabilitate

„Dacă o vor permite condițiile, noi considerăm că alegerile trebuie organizate anul acesta pentru a intra într-o logică de stabilitate”, a declarat joi, liderul USR Dan Barna.

Dacă se va ajunge la un vot în Parlament, „vom vedea argumentele la acel moment. Poziția noastră prezentă e că România are nevoie de un guvern stabil”, a subliniat Barna pentru Europa Liberă.

Eugen Tomac: ”Nu suntem de acord și nu vom fi de acord. Alegerile vor fi organizate pe 6 decembrie”

Președintele PMP, Eugen Tomac, spune că PMP nu este de acord cu amânarea alegerilor.

„Nu suntem de acord și nu vom fi de acord Alegerile vor fi organizate pe 6 decembrie. Avem un număr mare de infectări, dar viața merge înainte, democrația nu poate fi pusă între paranteze.”, a spus Eugen Tomac, la Antena 3.

Traian Băsescu, fost președinte, actual europarlamentar e de părere că „ va trebui luată o decizie care să țină cont, totuși, că sănătatea populației este prima opțiune”, s spus fondatorul PMM pentru Europa Liberă.

„Cred că orice măsură care se ia pentru a diminua numărul de îmbolnăviri este binevenită.Va trebui foarte bine cântărită decizia”, a declarat și Traian Băsescu.

Victor Ponta: Vreți sănătate? Nu se poate. Vreți alegeri? Imediat!

La rândul său, liderul PRO România, Victor Ponta, crede că amânarea alegerilor este oportună dacă lucrurile se agravează în plan epidemiologic. În opinia sa, organizarea unor alegeri în plină epidemie „înseamnă că îți asumi un risc și se mărește presiunea pe sistemul de sănătate”. Ponta este de părere că și creșterea numărului de îmbolnăviri în România este urmare a campaniei electorale.

Vreti Sanatate ? NU se poate ! Vreti Alegeri? Imediat !

Publicată de Victor Ponta pe Vineri, 2 octombrie 2020

Călin Popescu-Tăriceanu: Noi suntem în favoarea organizării alegerilor parlamentare în luna martie 2021

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a pronunțat miercuri ca alegerile parlamentare să fie organizate în martie 2021, invocând motive de siguranţă sanitară.

„Curtea Constituţională a stabilit că legea care prevede că Parlamentul României este cel care stabileşte data alegerilor parlamentare este constituţională. În aceste condiţii, cred că este foarte potrivit ca Parlamentul să hotărască rapid o dată pentru alegerile parlamentare. Noi suntem în favoarea organizării lor în luna martie 2021. Pentru acest punct de vedere avem câteva argumente: să ne lămurim unde suntem cu criza coronavirus. Vedem cifre din ce în ce mai mari de infectări şi încă nu au venit valurile de la deschiderea şcolilor şi alegerile locale. O amânare a alegerilor ne va permite să trecem peste sezonul virozelor şi gripelor de sezon care vor complica şi mai tare situaţia medicală”, a scris Tăriceanu miercuri pe Facebook.

Curtea Constituțională a stabilit că legea care prevede că Parlamentul României este cel care stabilește data alegerilor…

Publicată de Calin Popescu Tariceanu pe Miercuri, 30 septembrie 2020

Kelemen Hunor: Nu trebuie amânate alegerile, eu am susținut că alegerile parlamentare ar trebui organizate chiar cu o săptămână mai devreme

„Nu trebuie amânate alegerile, eu am susținut că alegerile parlamentare ar trebui organizate chiar cu o săptămână mai devreme.6 decembrie este ultima zi, dacă ținem cont de prevederile Constituției”, a declarat, pentru Europa Liberă, Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Guvernul stabilise deja data alegerilor pentru 6 decembrie, iar preşedintele Iohannis s-a exprimat categoric împotriva amânării alegerilor. Totuşi, CCR a declarat constituţională legea care dă dreptul Parlamentului să stabilească data alegerilor parlamentare.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York