România trebuie SĂ RESPECTE recomandările Comisiei de la Veneția. PNL acuză PSD-ALDE că AU MINȚIT CU NERUȘINARE românii

România trebuie să respecte recomandările preliminare ale Comisiei de la Veneția. Vezi reacțiile unanime ale Opoziției, Președinției și specialiștilor în drept

Curtea Constituțională a României va trebui să țină cont de opinia Comisiei de la Veneția în evaluarea sesizărilor de neconstituționalitate asupra modificărilor aduse Legilor Justiției, consideră Partidul Național Liberal, care acuză Coaliția PSD-ALDE că a mințit pretinzând că schimbările aduse ar fi conforme standardelor comisiei.

„Evaluarea dată publicității arată, fără putință de tăgadă, faptul că ministrul Justiției, Tudorel Toader, precum și alți reprezentanți ai PSD-ALDE AU MINȚIT CU NERUȘINARE când susțineau că modificările legislative sunt conforme standardelor Comisiei de la Veneția,” ae arată într-un comunicat transmis de liberali agenției Mediafax. „Între criticile aduse de PNL și confirmate de Comisia de la Veneția se evidențiază schimbarea mecanismului de numire în funcțiile de conducere a procurorilor, precum și restrângerea atribuțiilor președintelui României în cadrul acestui proces, invalidarea soluțiilor date de procurorul de caz de către procurorul ierarhic superior pe motive de temeinicie, restrângerea libertății de exprimare a magistraților, instituirea secției speciale pentru anchetarea penală a magistraților, schimbarea regimului de pensionare a magistraților cu impact asupra stabilității sistemului judiciar”

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneția

PNL avertizează că ignorarea recomandărilor Comisiei de la Veneția ar fi o greșeală care ar prejudicia grav interesele naționale.

„Atenționăm parlamentarii partidelor care formează majoritatea parlamentară PSD-ALDE, precum și pe cei ai celorlalte formațiuni care au susținut modificările aduse Legilor Justiției, să nu facă greșeala de a sfida Comisia de la Veneția,” se precizează în comunicat. „Atât oficialii europeni, precum și principalii parteneri occidentali ai României, au făcut apel la autoritățile din România să consulte și SĂ ȚINĂ CONT de poziția Comisiei de la Veneția. O atitudine de necooperare din partea autorităților române riscă să aducă României și românilor grave prejudicii.”

Citiți AICI draftul integral al recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Și fostul președinte al CCR Augustin Zegrean e de părere că va trebui să ținem cont de recomandările Comisiei de la Veneția.

„România trebuie să modifice legea. Dacă vrem să fim în clubul statelor care respectă statul de drept, TREBUIE să ținem seama de aceste recomandări. Dacă nu ținem seama de ele, atunci plecăm din Europa,” a declarat Augustin Zegrean, la Digi 24. „Recomandarea cu modificarea Constituției mi se pare ușor exagerată. Nu Constituția trebuie modificată ca să se asigure un echilibru. Echilibrul trebuie să existe și trebuie să existe în lege.”

Președintele Klaus Iohannis consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției și confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă și CSM.

„Președintele României, Klaus Iohannis, consideră că opinia preliminară a Comisiei de la Veneția referitoare la modificările aduse Legilor justiției constituie un semnal extrem de îngrijorător cu privire la independența justiției,” se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. „Comisia confirmă punctele de vedere exprimate de societatea civilă, de Consiliul Superior al Magistraturii, de judecători și procurori, cât și de Președintele României, inclusiv prin sesizările de neconstituționalitate și cererile de reexaminare formulate la aceste legi.”

Potrivit Președinției, concluziile cuprinse în această opinie preliminară, care are aceeași valoare juridică precum opinia finală care va fi formal adoptată în luna octombrie, fără modificări, de către Comisie, indică impactul negativ pe care punerea în aplicare a unora dintre aceste modificări legislative l-ar avea asupra sistemului judiciar.

Comisia de la Veneția discută cu președintele Klaus Iohannis

„În vederea garantării independenței justiției și a consolidării statului de drept din România, recomandările cuprinse în opinia Comisiei de la Veneția trebuie valorificate, astfel încât lupta împotriva corupției să continue. Președintele Klaus Iohannis solicită Parlamentului, în calitate de unică autoritate legiuitoare a țării, SĂ NU IGNORE recomandările organismului european,” precizează comunicatul..

„Recomandările cuprinse în opinia preliminară a Comisiei de la Veneția vor fi avute în vedere și cu ocazia sesizării Curții Constituționale cu privire la Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor, recent reexaminată de către Parlament. Președintele Klaus Iohannis reiterează faptul că România s-a angajat să respecte normele și valorile europene ale democrației constituționale, iar independența procurorilor și judecătorilor este fundamentul unei justiții corecte, principiu de la care un stat de drept nu poate abdica”, se mai arată în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

USR cere Curții Constituționale să respecte recomandările Comisiei de la Veneția, iar coaliției guvernamentale să țină cont de ele și la elaborarea codurilor penale sau a celorlalte legi ale justiției.

„USR cere CCR SĂ IA ACT de recomandările Comisiei de la Veneția în analiza de constituționalitate la legile justiției. În caz contrar, vom depune în regim de urgență în Parlament un proiect de modificare a celor trei legi ale Justiției potrivit recomandărilor Comisiei, după acestea vor fi promulgate,” scrie președintele partidului Dan Barna într-un mesaj pe Facebook. „Sperăm că după ce această opinie a ajuns la București să o citească și Liviu Dragnea și să renunțe la planurile de a arunca complet în aer ordinea politică și legală prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor justiției.”

Fondatorii Mișcării România Împreună, condusă de fostul premier Dacian Cioloș, apreciază că Coaliția PSD-ALDE trebuie să stopeze inițiativa de a mai modifica legile justiției, având în vedere concluziile preliminare ale Comisiei de la Veneția.

„După avertismentul dur al Comisiei de la Veneția fondatorii RO+ cer liderilor coaliției PSD-ALDE SĂ OPREASCĂ IMEDIAT modificările aduse Legilor Justiției și codurilor penal și de procedură penală,” se precizează într-un comunicat al formațiunii.

 

Inchide