Românii invitați la OASTE. Generalul Gheorghiţă Vlad propune serviciul militar voluntar în contextul Rusia-Ucraina: „Europa de află în  momentul T0!”

Românii invitați la OASTE. Generalul Gheorghiţă Vlad propune serviciul militar voluntar în contextul Rusia-Ucraina: „Europa de află în  momentul T0!”
Publicat: 01/02/2024, 16:45
Actualizat: 01/02/2024, 18:01

Şeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiţă Vlad, a afirmat că se doreşte introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 şi 35 de ani, care doresc să să se alăture Armatei Române. Generalul susține că România trebuie fie pregătită de război. Ciolacu susține că România nu va intra în nici un război și ne asigură că suntem protejați de umbrela NATO.

Geberalul a  precizat că s-a discutat problema inclusiv la nivel de Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Proiectul este depus în Parlament și urmează să fie dezbătut după alegerile din 2024. Europa este în postura să cumpere timp, avertizează Gheorghiță.

Gheorghiță a menţionat că trebuie găsite instrumentele necesae pentru a avea o populaţie pregătită.

Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el pentru Europa Liberă.

Populația trebuie pregătită de război, moral și tehnic

Şeful Statului Major al Apărării a declarat la Europa Liberă că trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei în caz de război.

“În primul rând trebuie să avem o societate rezilientă şi pentru asta trebuie să lucrăm pentru o industrie corespunzătoare să ducă un efort de război, trebuie să discutăm de o politică de combatere a dezinformării,  trebuie să discutăm de o politică de pregătire a populaţiei şi aici să pot să menţionez că Ministerul Apărării Naţionale are un proiect de lege – proiectul de modificare a legii 446 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, în care de ani, zic, destul de buni, încercăm să schimbăm acest sistem un pic”, a afirmat Gheorghiţă Vlad.

Eliminarea stagiului militar obligatoriu a slăbit Europa

El a adăugat că renunţarea la armata obligatorie a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate ţările NATO.

“Renunţarea la conscripţie, la armata obligatorie, a adus un deficit nu doar pentru România, pentru toate ţările din NATO. Vedeţi că este o discuţie destul de intensă în toate ţările NATO, pentru că avem o rezervă operaţională îmbătrânită, nu avem programe coerente pentru pregătirea populaţiei, tinerii noştri nu sunt educaţi de pe băncile şcolii în spiritul patriotic cum am fost învăţaţi cei de vârsta noastră. Dar nu o spun cu reproş. Noi trebuie să găsim instrumentele necesare pentru a avea o populaţie pregătită şi o societate rezilientă”, a explicat şeful Statului Major al Apărării.

Cine sunt românii vizați pentru încorporare voluntară

El a precizat că se doreşte introducerea unui serviciu militar în termen voluntar.

“Ne dorim să introducem un serviciu militar în termen voluntar, adică vizăm segmentul de vârstă între 18 şi 35 de ani, indiferent de sex, naţionalitate, credinţe religioase, tineri care doresc să îmbrace haina militară, să plătim acest serviciu şi să îi pregătim în principiile de bază de ducerea războiului”, a mai declarat Gheorghiţă Vlad.

Întrebat dacă acest proiect presupune reintroducerea serviciului militar obligatoriu, şeful Statului Major al Apărării a răspuns: “Nu obligatoriu pentru toată lumea. Pentru cel care doreşte să participe la un astfel de program. (…) Vă dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri şi s-au înscris în acest program 8.000 de tineri. Un sistem similar trebuie să adopte şi România. Să ne adresăm celor care doresc să înveţe să tragă cu arma, să se orienteze într-un mediu dificil, să supravieţuiască într-un mediu dificil, să ştie să se protejeze împotriva armelor chimice, să-şi facă o decontaminare personală. Sunt foarte multe lucruri care pot fi învăţate şi achiesate de doritori”.

Proiectul este depus în Parlament

El a mai fost întrebat dacă Armata ar avea resursele logistice să pregătească câteva mii de femei şi bărbaţi.

“Da, cu maximă responsabilitate, răspunsul este afirmativ”, a răspuns Gheorghiţă Vlad. El a precizat şi în ce stadiu se află acest proiect.

“Este depus în cele două camere, la Comisiile de apărare şi la Camera Deputaţilor şi la Senat. Eu cred că după ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat în discuţie cu prioritate. (…) E important să se întâmple anul acesta pentru că toate ţările NATO şi toată Europa este în postura de a cumpăra timp. Timpul este o resursă preţioasă şi cred că nu trebuie irosită nicio secundă. Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a mai transmis  şeful Statului Major al Apărării.

Citiți și: Avertismentul șefului Statului Major al Apărării, privind PERICOLELE care vizează România, demontat de premier: „Nu a fost niciodată mai sigură”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Cerința CIUDATĂ a lui Shannen înainte de a muri. Pe cine nu dorește la funeralii...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la...
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în...
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Germania va reduce ajutorul militar pentru Ucraina în 2025, în ciuda posibilităţii ca Trump să...
50.000 de oameni AU DISPĂRUT peste noapte! Ce s-a întâmplat?
Pensionarii care vor PLĂTI MAI MULT. A intrat în vigoare la 1 iulie
Vestea momentului despre Facebook. Se întâmplă doar în UE
Oana Roman i-a deschis proces penal fostului soț, acuzându-l de abandon de familie. Ce a...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume...
Ce a pățit dentista din Brăila înainte de a fi ucisă? Semnele care prevesteau tragedia:...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus