Săftoiu critică un polițist care a oprit-o în trafic. Reacția lui Godină

Redactor:
Raluca Pancu
Săftoiu critică un polițist care a oprit-o în trafic. Reacția lui Godină
Purtătorul de cuvânt al PNL, Adriana Săftoiu, a relatat, duminică, într-o postare pe Facebook, cum a fost oprită de un polițist în trafic, în cadrul unei acțiuni de tip „filtru", exprimându-și nemulțumirea față de atitudinea agentului de la Rutieră. La scurt timp, polițistul Marian Godină a reacționat, la rândul său, tot pe Facebook, afirmând, printre altele, că "e păcat că persoane publice țin să se facă de râs și își etalează ignoranța pe Facebook". Ulterior, Săftoiu a revenit cu noi precizări, explicând faptul că nu a fost deranjată de faptul că a fost oprită, ci de mentalitatea "cultivată la nivelul autorității că toți suntem prezumtivi vinovați și că autoritatea doar trebuie să te dovedească".

Adriana Săftoiu a povestit, pe Facebook, cum a fost oprită de un polițist în trafic, în timp ce se afla la volanul mașinii sale pe Șoseaua Nordului. Săftoiu a criticat atitudinea agentului, exprimându-și nemulțumirea față de modul în care i-a răspuns în momentul în care l-a întrebat de ce a oprit-o și dacă are un ordin pentru dispunerea filtrului. Săftoiu a povestit chiar că s-a dat jos din mașină. Polițistul brașovean de la Rutieră Marian Godină explică în replică faptul că nu există prevederea legală a unui ordin de serviciu sau obligația polițistului de a prezenta așa ceva șoferilor pe care îi opresc, oprirea fiind făcută pentru ca polițistul să poată legitima șoferii, conform legii, fără alte motive speciale.

„De frica autorității, taci ca să nu ii superi! Imi prezint actele! ” Actul de identitate”. Scot dovada de la evidenta populatiei! „Ce e asta?” Simt că nu imi place tonul. Recunosc functionarul de stat, de STAT ROMÂN, bucuros să te prindă. Explic calm că am buletinul expirat si ca sunt in perioada in care am depus dosarul pentru eliberarea celui nou. Stă si se tot uită. Mai rămânea să imi ceară analizele medicale. Mă satur de privirea lui si intreb: „Dar dvs de ce m-ati oprit?” „Nu am de ce să vă raspund”. E cam mult. „Cum adică nu aveti de ce să imi raspundeti? E dreptul meu să aflu de ce mă verificati”. Incepe să imi pară rău că nu am fost atentă la nume când s-a prezentat. „Care drept? Vă verific pentru că vreau. E filtru”. „Aveti si un ordin, verificati unde vreti si cum vreti?” ” Da, si dacă mai puneti intrebari s-ar putea să mă supăr”. ” Si dacă vă supărati, ce faceti?” ” Vă dau jos din masină”. Cobor singură si ii cer să imi arate dacă are vreun ordin pentru filtru. Se apropie colegul lui. Reluăm discutia. Intre timp, probabil, ma detectează ca persoană. Colegul ii șopteste ceva. Primesc actele inapoi si rămân baltă acolo. In fata mea, inca trei masini. Nimeni nu mai e verficat. Ma intreabă un sofer: „ce le ati spus, doamnă? ” Ne verifică, poate pică ceva””, a scris Săftoiu.

Purtătorul de cuvânt al PNL a subliniat faptul că îi este „lehamite” de faptul „că nu avem curajul să modificăm STATUL care are un singur scop: să te prindă, să te ardă” și care „te crede vinovat din start si oricum te va dovedi”. „Că nimeni nu e fără de greșeală, nu?! Să apaludăm statul care are o bucurie orgasmică să te dovedească la fiecare colt de stradă! Ce drepturile individului?! Te cobor din masină că asa vreau eu, statul! Prin functionarii lui!”, a mai spus Săftoiu.

La scurt timp după postarea Adrianei Săftoiu, polițistul Marian Godină a reacționat pe Facebook, exprimându-și opinia despre cele relatate de purtătorul de cuvânt al PNL. Godină afirmă că a găsit „în acel text aroganța specifică omului care se crede mai presus de ceilalți”, precizând că nu se referă „doar la polițist” și îi transmite Adrianei Săftoiu că „nu există un astfel de ordin de serviciu” și „că polițistul te poate opri doar pentru verificarea documentelor”.

„Nu prea mă mai miră când opresc pe cineva și mă întreabă de ordinul de serviciu și dacă am voie să îl opresc, internetul e de multe ori o sursă proastă de informație, dar e păcat că persoane publice țin să se facă de râs și își etalează ignoranța pe Facebook. Doamna Săftoiu ar trebui să știe că nu există un astfel de ordin de serviciu și ar trebui să știe că polițistul te poate opri doar pentru verificarea documentelor. Și asta nu o spun eu, o spune legea, mai exact art.182 din HG1391 care arată cam așa:

Art. 182. – (1) Oprirea vehiculelor pe drumurile publice se realizează prin executarea semnalelor regulamentare de către polițistul rutier sau, după caz, de către polițistul de frontieră, atunci când constată încălcări ale normelor rutiere ori în situația în care există indicii temeinice despre săvârșirea unei contravenții ori a unei fapte de natură penală, pentru identificarea persoanelor care au comis astfel de fapte și a bunurilor care fac obiectul urmăririi, PRECUM ȘI PENTRU VERIFICAREA DEȚINERII DE CĂTRE CONDUCĂTORII VEHICULELOR A DOCUMENTELOR PREVĂZUTE DE LEGE.
Știați de articolul ăsta, doamna Săftoiu? Cred că nu”, a scris Marian Godină.

Mai departe, acesta îi transmite Adrianei Săftoiu că nici din mașină nu avea voie să coboare.

„Mi-l și închipui pe polițistul care „v-a detectat” cum s-a speriat brusc și i-a șoptit colegului: „mă, las-o în pace, că e doamna Săftoiu și cum ajunge acasă, cum scrie pe Facebook că nu cunoaște legea și cere polițiștilor ordine de serviciu, de care o fi citit dumneaei pe internet””, a mai spus Godină.

În finalul postării, acesta declară că nu neagă existența polițiștilor aroganți „care vorbesc mai mult decât trebuie”, însă se declară convins că povestea celor doi polițiști din text „ar arăta cu totul altfel”.

„Până una alta, sper că doamna Săftoiu a învățat azi că polițiștul te poate opri, perfect legal, doar pentru verificarea documentelor, că nu există ordin de serviciu cu locul și ora la care polițistul te poate opri și că nu are voie să coboare din mașină pe timpul controlului. Și cel mai important, doamna Săftoiu, ar trebui să învățați că, la volan, singura calitate pe care o aveți și care poate fi „detectată” este cea de conducător auto și atât!”, a mai spus Godină.

Ulterior, Adrian Săftoiu a revenit cu precizări pe Facebook, explicând faptul că atitudinea polițistilor, nu faptul că au oprit-o, a deranjat-o. „Nu filtrul politiei mă deranjează, ci faptul că, fără să dai nici un semn că ai incălcat vreo regulă, ești oprit și, cel mult, dacă ai curajul să intrebi cu ce ai greșit ți se spune sec: „Filtru”!”, a subliniat, în acest sens, Săftoiu.

„Mă deranjează peste măsură acest tip de mentalitate cultivată la nivelul autorității: că toți suntem prezumtivi vinovați și că autoritatea doar trebuie să te dovedească. Că ei au bănuieli și atunci, la întâmplare, fără nici un indiciu, verifică. Asta nu se întâmplă doar în relația cu un polițist (ca să depășim această temă, desi am avut sentimentul că doar mie mi se pare că unii abuzează de legitimația pe care o au și în rest toată lumea are doar amintiri plăcute cu asemenea filtre), ci cu multe alte instituții ale statului. Și, din păcate, învățăm de mici aceste atitudini”, a scris Săftoiu. 

În acest context, Săftoiu a argumentat faptul că nu ridica o problemă personală, ci se referea la o atitudine de stat.

„Nu prin atitudinea asta, de a tot sancționa, evoluează un om sau, după caz, o țară! Nu să te bucuri că ii arzi e marele progres! Eu nu ridicam o problemă care se limita la un incident personal, ci la o atitudine de stat. Și, chiar dacă unii au chef să continue cu aberații de genul „acum spui cucoană”, ii pot invita să verifice că am susținut mereu că cel mai important lucru in relația cetățean-stat e să îți formezi cetățeanul într-o relație de prevenție, nu de sancțiune! Iar eu nu cred că drepturile individului trebuie suspendate, ca să își facă autoritatea treaba. Pentru că altfel, pe temeiul „toți pun ceva la cale”, ne întoarcem în perioada de dinainte de 89, când îmi amintesc că, mergând la liceu, te opreau „gărzile patriotice” să te legitimeze. Atunci îmi arătam carnetul de elev, fără să zic ceva, că așa era regula. Dacă și acum asta e regula, e bine să fim anuntați, să știm că toți suntem „prezumtivi vinovați””, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al PNL.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide