Scandal pe bugetul Curții de Conturi. De ce acuză Văcăroiu Guvernul și Parlamentul

Redactor:
Dana Stanila
Scandal pe bugetul Curții de Conturi. De ce acuză Văcăroiu Guvernul și Parlamentul
Președintele Curții de Conturi, Nicolae Văcăroiu, acuză Guvernul și Parlamentul de încălcarea legii în ceea ce privește bugetul instituției, afirmând că ''toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi''.

”Conform legii, bugetul Curții de Conturi se aprobă de către plenul Curții de Conturi. Guvernul e obligat ca în funcție de forma aprobată de plenul Curții, să-l prezinte la Parlament. E problema Parlamentului. Eu am atras atenția”, a declarat Văcăroiu.

”Dacă Guvernul avea amendamente, trebuia să vină cu ele argumentate și să prezinte în fața comisiilor de Buget-Finanțe. Bugetul pe care îl am entru 2017, asta este viața, nu îmi acoperă plata salariilor pentru cei aflați în plată la ora actuală, pe două luni de zile. Se spune că la rectificare. Asta e cu totul altceva și eu nu mă bazez niciodată pe rectificări, mă bazez pe lege, iar bugetul trebuie să se facă pe legi în vigoare”, a explicat el.

Președintele Curții de conturi a mai spus că, în această situație, nu exclude eventuale disponibilizări, însă activitatea instituției ar putea fi afectată.

”Acum să știți că toată lumea e fericită dacă nu mai există Curtea de Conturi. Cu toate că aduce bani de 10-15 ori mai mult decât consumă”, a conchis Văcăroiu.

Bugetul Curții de Conturi a fost aprobat în forma prezentată, cu doar un vot împotrivă.

”Vreau să vă spun de la început că suntem într-o situație fără precedent în care bugetul Curții de Conturi propus de către Guvern este sub nivelul anului 2016. Nu ne permitem să venim cu supraevaluări sau să facem o prezentare prin care să obținem fonduri peste strictul necesar al funcționării Curții de Conturi. Curtea de Conturi se află într-o perioadă grea de schimbare de generații, avem între 80 și 100 de pensionari. Și bugetul pe 2016 ne-a prins cu 140 de posturi neocupate ca urmare a pensionărilor. Nu am avut posiblitatea să le finalizăm în 2016. În 2016, Curtea de Conturi având un număr mai restrâns de controlori financiari față de cum am prevăzut a fost nevoită de deruleze un program de reorganizare a Curții de Conturi și la nivel central, și la nivelul celor 42 Camere de Conturi teritoriale (…). În prezent avem am doilea concurs care se ține pe data de 15 februarie. Sunt înscriși circa 600 de candidați pentru aceste posturi. Depinde de dumneavoastră dacă mai ținem sau nu acest concurs. Dacă nu îl ținem și mergem pe bugetul propus de Guvern, dacă nu ocupăm aceste posturi nu avem soluție, ne vom retrage din sarcinile primite în ceea ce privește strategia națională în domeniul achizițiilor publice (…). Este o situația extraordinar de grea. Noi am cerut pentru ocuparea posturilor 265 milioane lei pentru Curtea de Conturi față de 207 milioane lei în 2016, o creștere de 68 milioane lei”, a mai detaliat fostul președinte al Senatului din partea PSD.

Inchide