Scrisoarea deschisă a intelectualilor din România pentru Klaus Iohannis: „Suntem îngrijorați și uimiți”

Redactor:
Adriana Stanca
Scrisoarea deschisă a intelectualilor din România pentru Klaus Iohannis: „Suntem îngrijorați și uimiți”
Mai mulți intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu, i-au adresat o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis.

Mai mulți intelectuali din România i-au adresat, recent, o scrisoare deschisă președintelui ales Klaus Iohannis. În rândurile semnate, printre alții, de Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Andrei Oișteanu, Vladimir Tismăneanu, Stere Gulea și Magda Cârneci, viitorului șef al statului i se cere să renunțe o eventuală colaborare cu Dan Mihalache.

„Suntem totuși uimiți și îngrijorați că v-ați oprit, pentru funcția de șef al cancelariei prezidențiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil”, se arată în scrisoare. „De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, și până la felul în care se exprimă domnia sa (jigodie frustrată, mai du-te și tu în mă-ta, mai caută pe goagăl) e în grav dezacord cu ce așteptăm din partea instituției prezidențiale. Stilistic, se află la antipozi față de dumneavoastră, și ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare”, continuă semnatarii documentului publicat pe revista22.ro.

În cele din urmă, președintele ales este îndemnat să nu lase „jocurile de culise să infesteze instituția” pe care o veți reprezenta.

Redăm întegral scrisoarea adresată lui Klaus Iohannis:

„Stimate Domnule Johannis,

Victoria dumneavoastră în alegerile prezidențiale a reprezentat o cauză pentru societatea civilă din România. Ați avut sprijinul ei, al tinerilor, al diasporei, în general al tuturor celor care vedeau în Victor Ponta și în echipa lui o amenințare la adresa statului de drept și a poziției clare pro-occidentale pe care țara noastră trebuie să și-o asume. Majoritatea covârșitoare a voturilor obținute de dumneavoastră n-a fost numai efectul unei reacții anti-Ponta, ci și semnul încrederii de care vă bucurați.

Chiar dacă în alegeri ați fost candidatul unei alianțe de partide, votul a fost acordat acelor principii cu care am înțeles că vă identificați: lupta împotriva corupției, întărirea statului de drept, modernizarea țării, impunerea unui alt stil de a face politică. Ați vorbit recent despre asasinarea României în acești 25 de ani ai tranziției ca urmare a parazitării bugetului țării de către o alianță a clasei politice cu oameni de afaceri oneroși. Cei ieșiți în stradă la Cluj, Timișoara și București n-au manifestat în sprijinul vreunui partid politic, ci pentru valorile pe care le întruchipați în ochii lor. Ca primar al Sibiului, participând prea puțin la jocurile puterii de la centru, păreați să proveniți mai curând din rândul lor decât din rândul acelor politicieni versați pentru care interesele de grup predomină asupra celor naționale. La urma urmei, de asta ați și fost votat.

Tocmai pentru că ați generat atâtea speranțe, am fost uimiți când am citit lista posibililor dumneavoastră colaboratori. Până acum nu ați dat nici o dezmințire în privința lor. Desigur, nu ne-am închipuit nici o clipă că echipa care vă va însoți la Cotroceni va fi lipsită de orice culoare politică. Suntem totuși uimiți și îngrijorați că v-ați oprit, pentru funcția de șef al cancelariei prezidențiale, asupra unei persoane (Dan Mihalache) ale cărei antecedente nu-l recomandă în nici un caz ca pe un democrat veritabil. De la traseul său curricular, care începe în perioada Văcăroiu, traversează „perioada Năstase” virând apoi către Crin Antonescu, trecând apoi prin opinia sa, pe care a făcut-o publică, privind parteneriatul româno-american, și până la felul în care se exprimă domnia sa („jigodie frustrată”, „mai du-te și tu în mă-ta”, „mai caută pe goagăl”) e în grav dezacord cu ce așteptăm din partea instituției prezidențiale. Stilistic, se află la antipozi față de dumneavoastră, și ne e greu să ne închipuim cum ar decurge o asemenea colaborare. Nu multe vorbe bune se pot spune și despre ceilalți consilieri ce par a fi fost nominalizați.

Domnule Johannis, nu sunteți produsul jocurilor de culise din politica românească, așa încât nu lăsați jocurile de culise să infesteze instituția pe care o veți reprezenta. Vă bucurați de un mare capital de simpatie, care cântărește mult mai mult decât o rețea de aranjamente. Purtați răspunderea încrederii care v-a fost acordată și aveți șansa de a reforma România. Vă dorim să n-o ratați sub presiunea unor interese de care sunteți străin.

Vlad Zografi

Gabriel Liiceanu

Andrei Pleșu

Andrei Oișteanu

Magda Cârneci

Andrei Cornea

Vladimir Tismăneanu

Alexandru Lăzescu

Daniel Cristea Enache

Adrian Cioflâncă

Sever Voinescu

Stere Gulea

Horea Murgu

Andreea Pora

Cristian Preda

Armand Gosu

Radu Bercea

Eugen Ciurtin

Raluca Alexandrescu

Rodica Culcer

Ștefan Vianu

Costea Munteanu

Livius Ciocarlie

Sorin Vieru

Aurelian Crăiuțu

Anca Oroveanu

Ioan Stanomir”

Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Live video Dinamo – UTA Arad Scor. Sigurul site care transmite live meciul
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
EXCLUSIV. Bărbatul celebru de pe lista neagră a SPP-ului. Ce se întâmplă cu el la...
Rezultate parţiale BEC de la ALEGERI LOCALE 2020 | Primăria Sectorului 1 se joacă la...
Secția de votare cu prezență de 0% la urne
Tragedie uriașă în showbiz! Vedeta a fost găsită moartă în casă! S-a sinucis
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
În timpul unei SCUFUNDĂRI, o tânără a făcut o descoperire ȘOCANTĂ pe fundul mării. „Cum...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Live video Hermannstadt – Botoșani Live SCORE. Gol spectaculos
Ultima oră: Nicușor Dan, procente în scădere. Mai are vreo șansă Firea?
Un bărbat a decis să mănânce numai cartofi timp de un an. Ce s-a întâmplat...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide