Se repetă BĂTAIA DE JOC din primul tur? Cum sabotează partidele votul diasporei românești duminica aceasta. UPDATE: Mesajul lui Meleșcanu înainte de a pleca spre secțiile de votare din străinătate

Se repetă BĂTAIA DE JOC din primul tur? Cum sabotează partidele votul diasporei românești duminica aceasta. UPDATE: Mesajul lui Meleșcanu înainte de a pleca spre secțiile de votare din străinătate
Publicat: 14/11/2014, 20:42
Actualizat: 15/11/2014, 22:08

Dacă impedimentele deja existente cu privire la șansele ca toți românii din străinătate dornici să voteze să o poată face, există încă o problemă: numeroși reprezentanți ai partidelor arondați secțiilor de votare din afara țării și-au anunțat intenția de a lipsi de la votul de duminică. Așa s-a întâmplat și în primul tur de scrutin, după cum gândul a relatat la momentul respectiv.

Problema ne conduce la o complicată dispută instituțională, precum și la o serie de consecințe care periclitează desfășurarea votului de duminică. Pe scurt, șirul evenimentelor este după cum urmează:

– partidele anunță reprezentanți în secții -> se trasează componența secțiilor, cu președinte din partea MAE și trimișii partidelor -> după haosul din primul tur, MAE a alcătuit, împreună cu BEC, o listă de diplomați care să fie folosiți pentru completarea comisiilor până la numărul maxim, de șapte membri -> unii dintre reprezentanții partidelor nu vin duminică la vot -> ei nu pot fi înlocuiți din lista de diplomați, pentru că BEC spune că legea nu o permite -> secțiile rămân cu mai puțini oameni -> ștampilele și cabinele de vot cu care au fost completate secțiile (până la maximul de șapte) după scandalul primului tur nu pot fi, teoretic, folosite -> Biroul pentru Străinătate și BEC susțin că, dacă vede coada de români, președintele secției poate decide, pe proprie răspundere, să îi dea unui membru al comisiei mai multe ștampile și cabine în subordine, însă, dacă vreo ștampilă se rătăcește, este vina lui.

Noul ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, a precizat la începutul săptămânii că „în mai multe locuri, rata mică de vot a fost datorată faptului că au fost comisiile incomplete” și „au lipsit cam 120 de reprezentanți ai partidelor politice”.

Menționăm că astăzi sunt noi proteste, atât în orașe din România, cât și din străinătate, pe subiectul alegerilor prezidențiale. Detalii, AICI.

UPDATE 19:00 Potrivit unor informații primite din Londra, dar neconfirmate încă pe canale oficiale, atât la ICR, cât și la Consulatul României, sunt doar patru membri în secția de votare, câte trei dintre reprezentanții politici urmând să absenteze. Dacă situația nu se rezolvă până duminică, înseamnă că, la aceste două secții, cel puțin, se va vota chiar mai greu decât în primul tur.

UPDATE 16:00 Principalele declarații ale lui Teodor Meleșcanu pe acest subiect, făcute înainte de a pleca spre Munchen și, de acolo, la Paris, de unde să supravegheze votul din străinătate:

– De la început doresc să vă spun că structura MAE, atât misiunile noastre diplomatice, cât și centrala MAE, suntem pregătiți pentru ziua de duminică atunci când se va desfășura cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale.

– Revin cu rugămintea sau cu recomandarea către cetățenii români care votează în străinătate, ca în măsura posibilului să se prezinte la alegeri începând cu primele ore ale dimineții pentru a evita aglomerarea. Le recomand să utilizeze timpul la dispoziție începând cu orele 7:00 ale dimineții și pe durata tuturor celor 14 ore în care se poate exprima votul, conform legii.

– De asemenea, vă informez că am luat notă de comunicatul BEC numărul 32 din 11 noiembrie 2014 și am constatat că niciuna din propunerile transmise de MAE nu a fost acceptată și mă refer aici la propuneri pe care le-am inaintat referitoare la simplificarea rubricilor din tabelul electoral și la modificarea adreselor unor secții de vot, cu păstrarea numerotării acestora. În ceea ce privește suplimentarea numărului de secții de votare, față de solicitarea MAE din 11 noiembrie 2014, ca BEC să adopte hotărari sau decizii in conformitate cu Legea nr. 370/2004, prin care să se clarifice fără echivoc temeiul legal pentru înființarea de noi secții in străinătate, precum și procedurile aferente și termenele legale de înființare și de constituire sau contestare, după caz, a birourilor electorale ale acestora, MAE constată că BEC nu a oferit clarificările recesare.

Folosesc acest prilej și pentru a reaminti că MAE a făcut un apel și eu acum îl adresez personal către toți membrii birourilor secțiilor de votare din străinătate de a se prezenta și de a-și exercita atribuțiile în secțiile de votare la data de 16 noiembrie așa cum prevede legea. Dincolo de acest apel public foarte important, țin să vă informez că am făcut demersuri în cursul acestei zile pe langă toate formațiunile politice, rugând să ia această responsabilitate în serios și să comunice Biroului Electoral pentru străinătate, de urgență, numele unor persoane din partea lor care pot să înlocuiască pe acelea despre care se știe sau care au anunțat deja foarte clar că nu se vor prezenta la secțiile de votare din străinătate duminică. Eu sunt aici și să trag un semnal de alarmă, întrucat am primit deja semnale, și dau aici exemplul oficiului Londra, dar nu este singurul, unde lista a fost completată până maximum permis de șapte cu personal MAE, dar alți membri din mai multe secții, reprezentanți ai partidelor, au anunțat deja că nu se vor prezenta duminică la scrutin. Biroul Electral pentru străinătate a fost informat de această situație și suntem siguri că au informat, la rândul lor, Biroul Electoral Central.

– Repet, am făcut tot ce este posibil și tot ceea ce ține de noi, MAE, ambasade și misiuni diplomatice și consulare.

– Măsurile care s-au luat asigură, din punctul meu de vedere, cel puțin o dublare a numărului celor care au votat la primul tur, cu condiția ca să fie reunite două condiții (sic!, n.red.): să completeze declarația pe proprie răspundere înainte de a intra în secția de votare și în al doilea rând, cu condiția esențială ca în toate secțiile de votare membrii comisiei – cei șapte membri ai comisiei- să fie prezenți. Orice membru care lipsește înseamnă o reducere cu 15% a numărului celor care votează. De asemenea, să vină toți cetățenii cât mai devreme cu putință la vot.

– (întrebat de gândul care este recomandarea MAE pentru președinții secțiilor din străinătate care rămân, pe fondul absenteismului reprezentanților partidelor, cu numărul maxim de ștampile și cabine, dar fără suficienți membri în comisia de votare – ar trebui să încerce să folosească toate ștampilele, cum recomandă BES și BEC în articolul de mai jos?) Nu se pot folosi, pentru că procesul de votare ține strict de oamenii care lucrează, respectiv vii cu declarația, o semnezi în fața lui, i-o dai, te trece în tabelul de vot, îți dă ștampila, verifică cu cartea de identitate pe care o lași – Dacă se merge așa cum trebuie, totul (votul, n.red.) durează între 15 și 20 de secunde. Ideea că ar putea să funcționeze șapte cabine cu doi membri nu este corectă, pentru că nu ar putea asigura condiții suficiente… Nu am cunoștință. Dacă s-a făcut această recomandare (sugestia BES, care poate fi citită în articolul de mai jos, n.red.), vom ține seama de toate recomandările BEC și BES, care asigură fluidizarea votului. Din punctul nostru de vedere, nu e niciun fel de problemă. Dacă a fost într-adevăr această decizie (nu e decizie, ci recomandare, n.red), așa vom face.

– Am discutat cu toți secretarii generali ai partidelor și am insistat ca în cursul zilei de astăzi să verifice care sunt cetățenii care nu participă din partea acestor partide la vot. Doi: să ne facă propuneri – nu nouă, ci BES -, de înlocuire a lor. Trei: în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, să vedem dacă membrii altor partide vor să suplimenteze cu o persoană, pentru că este posibil să ai două persoane care reprezintă același partid.

Analiza problemei, pe întrebări:

Nr. 1: De ce nu e folosită lista de diplomați pentru acoperirea absenților?

Toate instuțiile responsabile de alegeri contactate azi de gândul au confirmat că există semnale clare că „mulți” (aprecierea îi aparține Biroului Electoral pentru Străinătate) reprezentanți ai partidelor nu se vor prezenta la secția de vot: „Avem semnale că mulți reprezentanți ai partidelor nu vor veni”, a spus Andra Asănică, locțiitor al președintelui BES.

Problema principală pe care o presupune „chiului” lor este că absenții din ziua votului nu pot fi înlocuiți, pentru a ajuta ca procesul de vot să meargă mai bine. MAE a făcut o solictare în acest sens, pe care BEC a respins-o (vezi foto).

Biroul a explicat azi, la cererea gândul, prin purtătorul de cuvânt, Marian Muhuleț, că absenții partidelor trebuie înlocuiți tot cu reprezentanți ai partidelor. „Locul e al partidului”, a punctat Muhuleț.

„Legea nu permite înlocuirea reprezentanților din partea partidelor politice cu personal MAE. Excepție o face situația în care nu există reprezentanți ai unui partid politic în procesul verbaș. În acest caz, poate fi suplimentat numărul de membri până la maximul de 7. În Londra – secția de votare nr. 1, au fost numiți 6 reprezentanți de partide, plus președintele, din partea MAE”, a explicat pentru gândul Iolandanda Costide, reprezentant ACL în secția din sediul ICR Londra. Gândul a confirmat aceste declarații și pe canale oficiale.

„Dacă partidele nu își trimit reprezentanții sau aceștia nu se prezintă, nu pot fi înlocuiți. MAE nu poate inlocui reprezentanți ai partidelor decât pentru a constitui numărul minim legal permis, ca o comisie de vot să poată funcționa”, a adăugat Costide.

Cu alte cuvinte, dacă o comisie de vot are în documentul de constituire doar cinci membri – președintele (MAE) + patru reprezentanti de partide, atunci mai pot fi numiți încă doi reprezentanți în comisia de vot, până la șapte. Dar, dacă din cei patru nu se prezintă doi, MAE nu îi poate înlocui, ne-a mai explicat reprezentanta ACL.

MAE și Biroul Electoral pentru Străinătate ne-au confirmat că au completat comisiile în secțiile din străinătate, dar încă se mai lucrează cu partidele, care sunt îndemnate să își trimită oamenii în ziua votului.

Nr. 2: Ce efect au absenții politici?

Gândul a arătat deja (AICI și AICI) că propunerile MAE, atât prin vocea fostului, cât și a actualului ministru de Externe, pentru organizarea turului al doilea de scrutin al alegerilor prezidențiale, nu sunt nici pe departe suficiente pentru ca românii din străinătate să poată vota (estimând o creștere a alegătorilor care se prezintă cel puțin la fel ca prezența de la turul doi din 2009 – cu toate că se așteaptă ca anul acesta să fie mult mai mare, și în semn de protest față de problemele din primul tur). Astfel, că absenții nu fac decât să complice și mai mult problema.

Mai mult, procedural, un membru al secției de vot răspunde de o ștampilă și o cabină de vot. Cum, după scandalul din primul tur, toate ștampilele și cabinele (acolo unde spațiul fizic a permis-o) au fost suplimentate la numărul maxim de șapte, absenții fac redundante aceste eforturi de suplimentare.

Nr. 3: Ce se poate face pentru a nu ține ștampilele la sertar și alegătorii la coadă?

Am întrebat, pe tot parcursul zilei, ce se întâmplă cu ștampilele suplimentate, în condițiile în care reprezentanți de-ai partidelor ar lipsi. Răspunsurile, însă, diferă:

„Numărul de ștampile folosite, trebuie să fie egal cu membrii în comisia de vot, egal cu numărul de cabine, egal cu cetățenii români care au voie să fie în secția de vot”, a explicat pentru gândul Iolanda Costide, reprezentant ACL în secția de la ICR Londra.

„Ba da, pot folosi toate ștampilele, organizându-se la fața locului. E vorba de bunăvoință și de organizare practică la nivelul secției”, a replicat pentru gândul purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleț.

La fel spune și Biroul Electoral pentru Străinătate: deși regula e de un om-o ștampilă-o cabină, se pot face excepții, dar pe răspunderea președintelui secției. Acesta poate decide, în baza numărului de români care așteaptă să voteze și a numărului de membri pe care îi are disponibili în comisie, să dea mai mult de o ștampilă și o cabină unui om. „Noi le-am recomandat să le folosească pe toate”, a declarat pentru gândul Andra Asănică, locțiitorul președintelui Biroului pentru Străinătate, care admite că, dacă urmează acest sfat, președinții de secție „și-o asumă”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Brândușa Predescu, a comentat, la rândul său, că toate eforturile de fluidizare a votului din străinătate devin irelevante dacă membrii politici nu se prezintă duminică. „Găurile care vor fi – și vor fi – vor contribui la noi probleme” duminică, ne-a spus Predescu.

„Bunele intenții nu au fost de ajuns”, a comentat și Smaranda Vornicu, purtătoarea de cuvânt a ministrului pentru Dialogul cu Românii de Pretudindeni, Bogdan Stanoevici, referindu-se la propunerile MAE pentru fluidizarea votului cu ștampile, cabine, pixuri și formulare tipărite.

Nici la Biroul pentru Străinătate, nu există la această oră mai mult optimism că votul de duminică se va desfășura fără probleme. Toată lumea are însă un gândl: „Să sperăm că reprezentanții partidelor se vor prezenta. Cel mai important e să vină membrii”, subliniază Andra Asănică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația