VIDEO | Ședință de guvern la Palatul Victoria/ S-a adoptat Strategia națională de sănătate și Strategia de vaccinare pentru perioada 2023 – 2030

Publicat: 20/10/2023, 10:03
Actualizat: 20/10/2023, 13:13

La Palatul Victoria are loc, vineri, ședința de guvern, condusă de premierul Marcel Ciolacu, recent întors dintr-o vizită în Israel și Kiev. Pe masa Executivului se numără mai multe proiecte de hotărâre de guvern (HG), printre care: Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030, Strategia naţională de vaccinare (2023 – 2030), dar și Strategia naţională pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene, pentru aceeași perioadă. Cel mai probabil, toate cele 3 proiecte vor fi aprobate.

UPDATE 13:00

Guvernul a adoptat și Strategia națională de vaccinare pentru perioada 2023-2030.

UPDATE 11:15

Conform premierului, cele două Strategii, respectiv cea de sănătate și cea de prevenire şi limitare a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene, au fost aprobate. Surse guvernamentale precizează că se discută și aprobarea Strategiei de vaccinare.

Aprobăm două Strategii naționale, cea de sănătate publică și cea de luptă împotriva infecțiilor nosocomiale, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de guvern de vineri.

Alexandru Rafila va susține o conferință de presă la finalul ședinței, programată pentru ora 13:00.

Știrea inițială:

Executivul condus de Marcel Ciolacu are pe ordinea de zi proiectul de HG privind Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023 – 2030.

Strategia își propune o abordare comprehensivă și coordonată a educației pentru sănătate, a învățării comportamentelor sănătoase, a reducerii riscurilor comportamentale, care este acceptată și încorporată de întreaga societate și care este susținută instituțional și financiar pe termen lung de către decidenții politici de la toate nivelurile.

În acest sens, este vizat un pachet de intervenții preventive comprehensiv care adresează adecvat și sustenabil toate componentele prevenției (primordială, primară, secundară, terțiară, cuaternară), furnizat de echipe multidisciplinare și finanțat ca și intervenții prioritare în sănătatea publică și care se extinde constant la nivel teritorial, devenind accesibil întregii populații eligibile la nivel național, se arată în nota de fundamentare.

Motto-ul Strategiei este: „Pentru sănătate, împreună” – „O populație mai sănătoasă și cu autonomie mai ridicată, cu o speranță de viață sănătoasă în creștere susținută și cu o calitate a vieții bună”.

Strategia națională de sănătate pentru perioada 2023-2030, poate fi consultată – AICI.

Un alt proiect de HG aflat pe ordinea de zi este Strategia naţională de vaccinare pentru 2023-2030.

Proiectul de act normativ are ca scop atingerea beneficiilor maxime ale vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficace, care să contribuie la o stare de sănătate mai bună a populației, astfel încât oricine, oricând și la orice vârstă să beneficieze de vaccinuri în folosul propriei sănătăți și a stării sale de bine.

Strategia de vaccinare își propune pentru anul 2030 – asigurarea accesului universal la servicii de informare, educare şi consiliere pentru promovarea prevenţiei şi adoptarea unui stil de viaţă fără riscuri, reducerea mortalităţii infantile, cu intervenții centrate prioritar pe grupurile vulnerabile şi defavorizate și creşterea acoperirii vaccinale până la nivelul minim recomandat de OMS pentru fiecare vaccin, prin dezvoltarea unei platforme comune de colaborare între autorităţi, medici, pacienţi, organizaţii internaţionale cu experienţă în acest domeniu, reprezentanţi ai companiilor în domeniu, precum şi alţi factori interesaţi, se arată în nota de fundamentare.

Strategia națională de vaccinare pentru perioada 2023-2030, poate fi consultată – AICI.

Guvernul are pe agendă și Strategia naţională pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene (2023-2030).

Prezenta Strategie își propune să promoveze următoarele obiective generale:

Obiectiv General nr.1: Îmbunătăţirea cadrului legislativ privind prevenirea, supravegherea și limitarea IAAM și AMR.

Obiectiv General 2: Îmbunătățirea cunoștințelor și a atitudinii personalului medical asupra IAAM, AMR și privind utilizarea corectă a antibioticelor.

Obiectiv General 3: Asigurarea unui cadru coerent de supraveghere și raportare a datelor de IAAM și AMR la nivel național, în linie cu documentele strategice și cu indicatorii UE și OMS.

Obiectiv General 4: Comunicarea informaţiilor către public, în mod transparent, ca modalitate de combatere a IAAM şi AMR.

Obiectiv General 5: Asigurarea resurselor umane suficiente numeric și ca pregătire şi a resurselor tehnice adecvate monitorizării IAAM și AMR, la nivel naţional.

Obiectiv General 6: Optimizarea utilizării antibioticelor şi vaccinării în medicina umană şi veterinară, în sectoarele de agricultură şi mediu.

Obiectiv General 7: Prevenirea și limitarea infecțiilor asociate asistenței medicale prin aplicarea unor măsuri eficiente de prevenire a infecțiilor.

Strategia naţională pentru prevenirea şi limitarea infecţiilor asociate asistenţei medicale şi combaterea fenomenului de rezistenţă la antimicrobiene (2023-2030), poate fi consultată – AICI.

CITIȚI ȘI:

VIDEO | Joe Biden cere Congresului bani pentru Ucraina și Israel / „Putin și Hamas au un lucru în comun: vor să anihileze o democrație vecină

VIDEO | Victor Negrescu cere aderarea României la Schengen în PE/ Discuții purtate cu responsabilul de preşedinţia Spaniei la Consiliul UE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cercetătorii spun că au găsit noi dovezi pentru o planetă ascunsă în Sistemul Solar