VIDEO | Victor Negrescu cere aderarea României la Schengen în PE/ Discuții purtate cu responsabilul de preşedinţia Spaniei la Consiliul UE

Publicat: 19/10/2023, 15:32
Actualizat: 19/10/2023, 15:33

Eurodeputatul social-democrat (S&D) Victor Negrescu, a discutat despre aderarea României la spaţiul Schengen cu secretarul de stat pentru preşedinţia Spaniei la Consiliul UE, Pascual Navarro Ríos. Negrescu a avut un mesaj în acest sens și pentru colegii din Parlamentul European: „Am spus clar în plenul de la Strasbourg: extindeți spațiul Schengen cu România și Bulgaria!”

Eurodeputatul român, Victor Negrescu, a discutat joi despre aderarea României la spaţiul Schengen cu secretarul de stat pentru afaceri europene, responsabil de preşedinţia Spaniei la Consiliul UE, Pascual Navarro R­íos, în contextul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) întrunit joi, precum şi al dezbaterilor privind zona de liberă circulaţie, ce a avut loc săptămâna aceasta în plenul legislativului european.

De altfel, europarlamentarul social-democrat a obţinut în bugetul european pentru anul viitor sume suplimentare care să permită aderarea României la spaţiul Schengen şi a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a solicita extinderea zonei de liberă circulaţie.

Chiar dacă bugetul alocat spațiului Schengen a crescut, chiar dacă au existat fonduri și proiecte dedicate pentru România și Bulgaria, chiar dacă cele două state implementează la cele mai înalte standarde cerințele zonei de liberă circulație, în continuare, aderarea lor la spațiul Schengen este refuzată pe nedrept. Aceste lucruri se văd inclusiv în implementarea regulamentelor dezbătute astăzi. Concluzia o știți, extindeți spațiul Schengen cu România și Bulgaria, a declarat liderul PES, Victor Negrescu.

În ce privește discuțiile purtate cu oficialul spaniol, Negrescu a cerut un calendar de aderare pentru România în contextul refuzului Austriei de aderare la Schengen a țării noastre, și a Olandei în ce privește Bulgaria, cele două state fiind prevăzute a adera împreună.

„Am discutat cu responsabilul preşedinţiei Spaniei la Consiliul UE despre un posibil calendar al aderării României la spaţiul Schengen. Guvernul social-democrat din Spania sprijină România necondiţionat. În perspectiva Consiliului de Justiţie şi Afaceri Europene din decembrie urmează ca preşedinţia spaniolă să intensifice eforturile diplomatice pentru a convinge guvernele de dreapta din Austria şi Olanda”, a transmis Negrescu, într-un comunicat de presă.

Victor Negrescu: Dreapta europeană este responsabilă pentru blocajul actual

Reprezentantul României în Parlamentul European a menţionat și responsabilitatea pe care o poartă dreapta europeană în blocajul actual, dat fiind faptul că familia europeană de dreapta a fost incapabilă să convingă propriul guvern din Austria. În intervenţia eurodeputatului social-democrat din plenul Parlamentului European, Victor Negrescu a reiterat faptul că România respectă şi noile cerinţe tehnice impuse de Uniunea Europeană în zona de liberă circulaţie, deşi sunt state membre care au în continuare carențe.

„Spaţiul Schengen cunoaşte evoluţii permanente pentru a putea răspunde exigenţelor de securitate necesare statelor membre. Digitalizarea procesului şi actualizarea legislaţiei reprezintă paşi normali în procesul de adaptare la noile cerinţe. În calitate de responsabil al grupului social-democrat pentru bugetul european, am solicitat şi obţinut în ultimii trei ani alocarea de fonduri suplimentare pentru mecanismele de protecţie ale frontierei externe a Uniunii Europene şi implementarea acquis-ului Schengen”, a mai afirmat Negrescu.

Joi are loc Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), unde participă și ministrul român de interne, Cătălin Predoiu. Pe agenda Consiliului JAI se numără teme precum, politica de azil și migrație, protecția civilă, spațiul Schengen, combaterea abuzului sexual asupra copiilor, dar și situația din Orientul Mijlociu. (detalii AICI)

Următorul Consiliul JAI este programat pentru data de 4 decembrie 2023, fiind ultima șansă a României și Bulgariei de aderare la Schengen, pentru acest an.

Tot joi, Comisia Europeană a dat un comunicat prin care laudă efortul României și Bulgariei în ce privește programele pilot referitoare la procedurile rapide de azil și returnare. (detalii AICI)

CITIȚI ȘI:

LIVE TEXT | Război în Israel. Israelul va permite intrarea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza dinspre Egipt

VIDEO | Mircea Geoană: Conduc, nu mă las condus! Cum arată discursul unui posibil prezidențiabil

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Exclusiv: Valentina Borcea și Cristian Boureanu, împreună în instanță. Cine i-a dat în judecată pe...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete