Senatorii fac scut în jurul pesedistului Marius Isăilă. Cererea DNA de arestare a fost respinsă. „Mi-e rușine față de părinții mei care m-au educat frumos”

Redactor:
Sorina Ionașc
Senatorii fac scut în jurul pesedistului Marius Isăilă. Cererea DNA de arestare a fost respinsă. „Mi-e rușine față de părinții mei care m-au educat frumos”
Cererea DNA de arestare preventivă a lui Marius Isăilă a fost respinsă de senatori

Senatorul PSD Marius Isăilă, acuzat de trafic de influență și fals în înscrisuri, a scăpat de arestarea preventivă, fiind salvat de 104 senatori care s-au pronunțat împotriva cererii procurorilor DNA referitoare la cercetare în stare de arest. Totodată, 15 senatori au votat „pentru” solicitarea procurorilor.

În apărarea sa, senatorul Marius Isăilă a spus că este nevinovat și că soarta sa este în mâinile colegilor, fiind „un moment crucial al existenței sale și o tensiune emoțională maximă”.

„Am fost cooperant cu toate structurile de anchetă. Nu cer clemență, vreau doar ca faptele mele să fie judecate așa cum sunt, nu cum vor cei de la DNA. Arestarea mea e cerută în timp ce faptuitorul adevărat, fostul meu consilier, Cristian Ene, se plimbă liber și nepăsător. Este o campanie orchestrată de DNA. El este un nimeni, nu este o persoană publică cum sunt eu”, a spus Isăilă.

Mai mult, el a făcut apel la colegii lui, cerându-le să aibă încredere în el.

„Soarta mea ca politician și ca om este în mâinile voastre. Vă rog, dragi colegi, să aveți încredere că sunt nevinovat, subliniez, sunt nevinovat. Timpul vă va dovedi dacă este adevărat sau nu. Gândiți-vă că oricând fiecare dintre dumneavoastră puteți fi în această situație. Nu mi-este rușine, nu am făcut nimic. Îi mulțumesc mamei mele, care este pe patul de moarte, că m-a crescut așa frumos. Sunt mândru că sunt senator al României”, a adăugat Isăilă.

La comisia juridică însă, avizul nu a fost unul concludent din cauza egalității de voturi. Săptămâna trecută, cinci senatori juriști s-au exprimat „pentru” arestarea preventivă, iar alți cinci au votat „împotrivă”.

Pesedistul este urmărit penal pentru trafic de influență și instigare la fals în înscrisuri și, potrivit stenogramelor, obișnuia să-și dezbrace interlocutorii în toalete pentru a se asigura că nu este ascultat. 

Conform refereratului DNA consultat de Mediafax, cercetările în dosarul în care pentru senatorul Marius Isăilă se solicită arestarea preventivă au fost blocate în 2012 de o scurgere de informații din cadrul DNA, al cărei autor a fost comisarul șef Emil Dan Manolachi.

Astfel, în momentul în care procurorii DNA pregăteau un flagrant în care era vizat Cătălin Cristescu (intermediar folosit de senatorul Marius Isăilă), cu implicarea omului de afaceri Lucian Timofanovici, operațiunea a fost ratată din cauza informațiilor divulgate din interiorul Direcției Naționale Anticorupție.

Timofanovici îl denunțase la DNA pe Cristescu, care era comisar în cadrul Gărzii Financiare, după ce acesta îi solicitase în numele actualului senator PSD,Marius Isăilă o nouă sumă de bani (150.000 de euro) pentru rezolvarea favorabilă a unui control al ANAF la o firmă a sa. Anterior, Timofanovici mai achitase 200.000 de euro în același scop.

Refereratul DNA precizează că ofițerul de poliție judiciară din cadrul DNA, comisarul șef Emil Dan Manolachi, ar fi fost cel care a furnizat informații din dosarul în cauză pentru a fi avertizat Cristescu. Procurorii precizează că inclusiv „încercările sporadice” ale lui Timofanovici, pe parcursul anului 2012 și în a doua jumătate a lui 2013, de a-l contacta pe Cristescu au rămas fără rezultat, acesta evitând să se întâlnescă și să-i vorbească omului de afaceri.

„Surprinzător a fost însă momentul când, în a doua jumătate a anului 2013, cei doi s-au întâlnit întâmplător într-un loc public, iar la solicitarea denunțătorului de a purta o discuție cu el, Cristescu Cătălin l-a invitat într-un loc mai retras, i-a cerut să își dea jos sacoul, evident temându-se că va fi înregistrat și apoi i-a reproșat lui Timofanovici Lucian că ar fi auzit că «cineva s-a dus la DNA și a făcut un denunț»”, arată procurorii, care au continuat cercetările asupra afirmației acestuia.

Ei au constatat faptul că informațiile din dosarul instrumentat de procurorii DNA proveneau chiar din cadrul instituției, deschizând un dosar separat.

„Astfel (…) s-a stabilit că, în baza atribuțiilor de serviciu și a ordonanței procurorului de delegare, comisarul șef Manolachi Dan Emil, ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA, a intrat în posesia informațiilor existente în dosarul cu nr. 202/P/2012 (cel în care este acuzat senatorul Marius Isăilă, n.r.) și care nu erau destinate publicității, după cum urmează: aspectele semnalate prin denunțul care a stat la baza înregistrării dosarului, solicitarea și dispunerea autorizațiilor de interceptare de către instanța de judecată, rezultatul activităților infracționale monitorizare urmare a autorizării de către instanță, aspecte de ordin tactic privind ancheta și realizarea momentelor operative”, precizează procurorii.

Ei menționează că Manolachi l-ar fi atenționat pe Cristescu asupra flagrantului prin intermediul unui alt comisar din Garda Financiară, secția Constanța, Fronea Ciprian Mihail. Acesta din urmă a transmis informația privind flagrantul lui Cristescu lui Sorin Florea, comisar general în Garda Financiară, care i-a informat pe subordonații săi Tomescu Eduard și Buduleanu Mădălina, colegi ai lui Cristescu.

„Informațiile ce nu erau destinate publicității, transmise pe circuitul prezentat anterior, i-au permis lui Cristescu Cătălin să evite prinderea în flagrant, ceea ce a condus la îngreunarea anchetei și a identificării și prinderii făptuitorilor implicați în activități infracționale ce făceau obiectul dosarului”, se mai arată în referatul DNA.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Pe cine vor vota bucureștenii la alegerile parlamentare. Acum e oficial
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide