Socialiștii europeni mută Congresul PES de la București la Bruxelles din cauza luptelor politice din România

Publicat: 30/08/2012, 17:11
Actualizat: 31/08/2012, 14:07

PSD a solicitat Partidului Socialiștilor Europeni (PES) amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie „umbrit” de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunțată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din Parlamentul European.

„Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului PSE a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineață de către președintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine și președintele PES, Serghei Stanișev”, a declarat telefonic pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuție cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaționalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanișev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la București la Bruxelles va fi anunțată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare.

FOTO: Hannes Swoboda // FOTO: Răzvan Chiriță/Mediafax

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ținut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la București a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorința ca acest eveniment important pentru socialiștii europeni să nu fie „umbrit de condițiile de puternică divizare politică din România”.

Anterior, o sursă din rândul socialiștilor citată de EurActiv.com a declarat că Partidul Socialiștilor Europeni (PES) intenționează să mute congresul de la București la Bruxelles. Aceeași sursă afirma că „doar câțiva lideri” ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la București, restul fiind reticenți la a fi găzduiți de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcției de premier, în primăvară.

Pesediștii au rezervat deja săli la Parlament

Surse din PSD au declarat pentru gândul că socialiștii români au rezervat deja mai multe săli din Palatul Parlamentului pentru a găzdui reuniunea socialiștilor europeni.

„Noi am rezervat mai multe săli din Palatul Parlamentului, dar toate lucrurile legate de organizare se fac la Bruxelles. Ei trimit invitațiile, stabilesc programul, noi suntem doar gazde. Nu ne-au anunțat până acum că intenționează să mute Congresul de la București la Bruxelles. Decizia le aparține”, a declarat pentru gândul un social-democrat.

Potrivit euractiv, socialiștii iau în calcul mutarea Congresului de la București la Bruxelles după ultimele evenimente din țara noastră. Victor Ponta participă în aceste zile, în Africa de Sud, la o reuniune internațională a socialiștilor. Social-democrații susțin că acolo se va tranșa și problema Congresului de la finele lunii.

Iliescu, pentru gândul: „Nu voi merge la Congres la Bruxelles”

„Este o chestiune de opțiune și discuții, România își oferea serviciile, sugera, dar poate este mai comod pentru ei la Bruxelles. Ar fi fost o chestiune de prestigiu să fie la București, dar nu am fost de față la discuții. Ei vor decide cum este mai comod pentru ei”, a declarat pentru gândul Ion Iliescu.

Întrebat dacă va putea lipsi de la un asemenea congres, Ion Iliescu a răspuns: „de ce să nu lipsesc, nu am nicio obligație. Nu am funcții executive, nu mă interesează. Poate dacă era la București aș fi participat. Nu voi merge la Congres la Bruxelles, nu cred că este cazul.”

Ion Iliescu // FOTO: Silviu Matei/Mediafax

Convenția Partidului Socialiștilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la București.

Președintele PSD, Victor Ponta, anunța atunci că data Congresului PES de la București va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este „un semn” de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012. Ponta spunea că, totodată, organizarea Congresului PES la București este un semnal către țările din Europa de Est.

Dar între timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci România a fost afectată de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene.

Surse din cadrul PES au declarat că în timp ce liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticați în propriile țări pentru că au fost găzduiți de un lider atât de controversat ca Ponta, există și preocupări ca acesta să nu fie afectat înaintea alegerilor.

Ar fi o lovitură dură pentru Ponta, care în septembrie împlinește 40 de ani, dacă acest congres va fi mutat de la București, a declarat o sursă din cadrul PSD pentru EurActiv.

În orice caz, probabil că o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui însoțită de o motivație care să salveze prestigiul și să fie folosită la nivel intern în România, acesta fiind un exercițiu dificil pentru secretariatul PES.

Congresul PES, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou președinte. Singurul candidat până în prezent este președintele interimar Serghei Stanișev, fost premier și lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez și președinte al partidului timp de aproape opt ani.

Noul președinte al PES va fi ales pentru o perioadă de doi ani și jumătate.

VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Ce rușine! Câte clase au Nuțu și Sile Cămătaru, de fapt
FOTO. Antonia, apariție controversată, într-un costum de baie provocator! `Ești minunată!`
Vaccinul anti-COVID cu cea mai scăzută rată de eficiență împotriva infecției. Sute de mii de...
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Anamaria Prodan, victorie uriașă împotriva lui Gigi Becali! Ce sumă trebuie să plătească: `Atmosfera toxică...
Ora de iarnă 2021. De când NU se mai schimbă ora, de fapt? Decizia luată...
Record la vaccinare: Peste 93.000 de români s-au vaccinat cu prima doză în ultimele 24...
Un Tesla Model S este condus pe sub apă. Rezistă sau se scurtcircuitează INSTANT? –...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Medic: Vaccinul nu funcționează în oprirea transmiterii COVID-19. Spitalele se umplu și avem multe cazuri de...
Ce rușine! Câte clase au Nuțu și Sile Cămătaru, de fapt
Legăturile NEȘTIUTE ale Principesei Margareta, moștenitoarea Regelui Mihai
Incredibil câţi bani câştigă pe lună medicul Beatrice Mahler! Românii sigur vor avea ceva de...
BOMBĂ! Se dau bani de la stat pentru acești români. Veștile vin direct de la...
Sondaj: Iohannis pierde încrederea românilor - 14%, Cîțu are doar 7%. PSD, cotat cu 40%
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit pe loc. Nu a mai putut fi...
ȘOCUL ANULUI despre PFIZER: Efectul advers de care se sperie toată România
Ziua începe cu o veste tristă. Din păcate este vorba despre Gabriel Cotabiță. În ce...
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Este OFICIAL! O nouă minivacanţă! Urmează o nouă sărbătoare legală şi mai multe zile libere...