Socialiștii europeni mută Congresul PES de la București la Bruxelles din cauza luptelor politice din România

Surpriză neplăcută pentru premierul României

PSD a solicitat Partidului Socialiștilor Europeni (PES) amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresulului PES, pentru ca acest eveniment să nu fie „umbrit” de luptele politice interne, iar decizia transferului la Bruxelles va fi anunțată oficial zilele următoare, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, Hannes Swoboda, liderul S&D din Parlamentul European.

„Decizia de a solicita amânarea sau mutarea la Bruxelles a Congresului PSE a fost luată de PSD. Solicitarea ne-a fost prezentată verbal în această dimineață de către președintele PSD, domnul Victor Ponta, într-o întâlnire avută cu mine și președintele PES, Serghei Stanișev”, a declarat telefonic pentru MEDIAFAX Swoboda, el adăugând că această discuție cu Ponta a avut loc la reuniunea din Africa de Sud a Internaționalei Socialiste.

De asemenea, Swoboda a precizat că solicitarea făcută verbal de Ponta va fi urmată de textul unei scrisori pe această temă care va fi adresată de conducerea PSD, iar Stanișev va informa prezidiul PES, după care decizia privind transferarea Congresului din 28-29 septembrie de la București la Bruxelles va fi anunțată oficial vineri, 31 august, sau la începutul săptămânii viitoare.

FOTO: Hannes Swoboda // FOTO: Răzvan Chiriță/Mediafax

Liderul grupului S&D din Parlamentul European a mai ținut să sublinieze că decizia privind amânarea sau mutarea de la București a Congresului PES a fost luată de PSD, fiind motivată de dorința ca acest eveniment important pentru socialiștii europeni să nu fie „umbrit de condițiile de puternică divizare politică din România”.

Anterior, o sursă din rândul socialiștilor citată de EurActiv.com a declarat că Partidul Socialiștilor Europeni (PES) intenționează să mute congresul de la București la Bruxelles. Aceeași sursă afirma că „doar câțiva lideri” ai partidelor afiliate PES din Europa au confirmat participarea la congresul de la București, restul fiind reticenți la a fi găzduiți de Ponta, care a fost criticat de la preluarea funcției de premier, în primăvară.

Pesediștii au rezervat deja săli la Parlament

Surse din PSD au declarat pentru gândul  că socialiștii români au rezervat deja mai multe săli din Palatul Parlamentului pentru a găzdui reuniunea socialiștilor europeni.

„Noi am rezervat mai multe săli din Palatul Parlamentului, dar toate lucrurile legate de organizare se fac la Bruxelles. Ei trimit invitațiile, stabilesc programul, noi suntem doar gazde. Nu ne-au anunțat până acum că intenționează să mute Congresul de la București la Bruxelles. Decizia le aparține”, a declarat pentru gândul un social-democrat.

Potrivit euractiv, socialiștii iau în calcul mutarea Congresului de la București la Bruxelles după ultimele evenimente din țara noastră. Victor Ponta participă în aceste zile, în Africa de Sud, la o reuniune internațională a socialiștilor. Social-democrații susțin că acolo se va tranșa și problema Congresului de la finele lunii.

Iliescu, pentru gândul: „Nu voi merge la Congres la Bruxelles”

„Este o chestiune de opțiune și discuții, România își oferea serviciile, sugera, dar poate este mai comod pentru ei la Bruxelles. Ar fi fost o chestiune de prestigiu să fie la București, dar nu am fost de față la discuții. Ei vor decide cum este mai comod pentru ei”, a declarat pentru gândul Ion Iliescu. 

Întrebat dacă va putea lipsi de la un asemenea congres, Ion Iliescu a răspuns: „de ce să nu lipsesc, nu am nicio obligație. Nu am funcții executive, nu mă interesează. Poate dacă era la București aș fi participat. Nu voi merge la Congres la Bruxelles, nu cred că este cazul.”

Ion Iliescu // FOTO: Silviu Matei/Mediafax

Convenția Partidului Socialiștilor Europeni a votat, în 25 noiembrie 2011, la Bruxelles, ca viitorul Congres PES, din 2012, să aibă loc la București.

Președintele PSD, Victor Ponta, anunța atunci că data Congresului PES de la București va fi 28-29 septembrie 2012. El afirma că decizia PES este „un semn” de sprijin pentru PSD, în apropierea alegerilor parlamentare din toamna lui 2012. Ponta spunea că, totodată, organizarea Congresului PES la București este un semnal către țările din Europa de Est.

Dar între timp, Ponta a preluat puterea, iar de atunci România a fost afectată de lupte politice care au atras critici inclusiv din partea Uniunii Europene.

Surse din cadrul PES au declarat că în timp ce liderii partidelor de centru-stânga nu vor să fie criticați în propriile țări pentru că au fost găzduiți de un lider atât de controversat ca Ponta, există și preocupări ca acesta să nu fie afectat înaintea alegerilor.

Ar fi o lovitură dură pentru Ponta, care în septembrie împlinește 40 de ani, dacă acest congres va fi mutat de la București, a declarat o sursă din cadrul PSD pentru EurActiv.

În orice caz, probabil că o decizie de a muta congresul la Bruxelles ar trebui însoțită de o motivație care să salveze prestigiul și să fie folosită la nivel intern în România, acesta fiind un exercițiu dificil pentru secretariatul PES.

Congresul PES, care are loc de două ori în cinci ani, urmează să aleagă un nou președinte. Singurul candidat până în prezent este președintele interimar Serghei Stanișev, fost premier și lider al Partidului Socialist Bulgar, ales la 24 noiembrie 2011 pentru a-i succeda lui Poul Nyrup Rasmussen. Rasmussen, care s-a retras din activitate, a fost premier danez și președinte al partidului timp de aproape opt ani.

Noul președinte al PES va fi ales pentru o perioadă de doi ani și jumătate.

 

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide