Solicitarea ministrului de Externe, după ce Ambasada României din Budapesta a fost vandalizată: Vom avea o discuție cu oficialii din Ungaria

Solicitarea ministrului de Externe, după ce Ambasada României din Budapesta a fost vandalizată: Vom avea o discuție cu oficialii din Ungaria
Publicat: 15/01/2018, 13:33
Actualizat: 15/01/2018, 15:48

„În legătură cu cele întâmplate la Budapesta, o să avem o discuție cu ambasadorul Ungariei, o discuție care va avea un punct foarte clar. Înțelegem dreptul tuturor oamenilor din țările Uniunii Europene să-și exprime opiniile, însă în același timp vom solicita adoptarea unor măsuri de securitate care să corespundă prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice, astfel încât activitatea Ambasadei să nu fie perturbată în niciun fel. Din punctul nostru de vedere, există toată dorința ca dialogul dintre România și Ungaria să meargă, în continuare, pe trendul ascendant pe care l-am înregistrat”, a declarat Meleșcanu, luni, prezent la conferința de lansare a Președinției bulgare a Consiliului UE.

MAE a susținut, luni, că sunt inacceptabile și de condamnat incidentele care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale și a lansat un apel către autoritățile ungare de a asigura integritatea localurilor misiunii României, și, în acest scop, a precizat că va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București, după ce Ambasada României din Ungaria a fost vandalizată.

Ambasada României la Budapesta a fost vandalizată, duminică, după ce mai mulți membrii din Mișcarea „Celor 64 de Comitate” au acoperit emblema ambasadei cu steagul secuiesc.

„Un nou gest provocator și agresiv la adresa României: în noaptea de 12 spre 13 ianuarie 2018, extremistii unguri din ,,Mișcarea celor 64 de Comitate” din Ungaria au acoperit emblema Ambasadei României de la Budapesta cu însemnul secuiesc. Nădăjduiesc ca autoritățile României să nu rămână într-o expectativă lașă și să reacționeze cu fermitate, pe cale oficială, solicitându-i premierului Ungariei, Viktor Orban, să ofere cuvenitele reacții și aplicarea sancțiunilor legale. Astfel de acțiuni sunt periculoase și se pot amplifica și radicaliza dacă nu sunt stopate din fașă. Dar poate că există un interes chiar din partea Budapestei în a tensiona artificial relațiile bilaterale cu țara noastră și nu văd, chiar într-o astfel de perspectivă, de ce am sta pasivi, cu capul plecat, în anul Centenarului Marii Uniri”, a scris deputatul PMP, Marius Pașcan, pe pagina sa de Facebook.