SOLUȚII. Ministrul Justiţiei, despre lupta împotriva traficului de persoane: „Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme”

SOLUȚII. Ministrul Justiţiei, despre lupta împotriva traficului de persoane: „Fiecare instituţie publică poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme”
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu / Foto: Mediafax
Publicat: 12/06/2020, 15:45
Actualizat: 24/06/2020, 13:28

Cătălin Predoiu, Ministrul Justiţiei afirmă, într-un comunicat de presă transmis vineri, că „fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane”.

„În continuarea analizei dispuse cu privire la evaluările internaţionale în materia eforturilor României de a lupta împotriva traficului de persoane, Ministrul Justiţiei, recunoscând că problematica este partajată la nivel naţional, iar coordonarea politicii publice în domeniu reclamă conlucrarea multor actori instituţionali şi din comunitate, consideră că fiecare instituţie publică, inclusiv cele componente ale sistemului judiciar, poartă responsabilitatea unei reacţii mai ferme împotriva traficului de persoane, în paralel cu protejarea şi asistenţa victimelor acestui flagel”, conform unui comunicat al Ministerului Justiţiei (MJ), transmis vineri.

MJ consideră că eforturile trebuie direcţionate cu precădere înspre următoarele arii de intervenţie:

– asigurarea unei asistenţe şi a unei protecţii efective faţă de victimele traficului de persoane. Nu trebuie uitat că acestea au suferit deja abuzuri şi tratamente degradante, pe care le implică în mod obişnuit traficul de persoane. Trebuie în consecinţă protejate împotriva victimizării secundare în timpul procesului penal şi sporite eforturile pentru a le facilita accesul la asistenţă juridică şi la compensaţii financiare. În consecinţă, apreciem că se impune evaluarea în mod critic a schemei de asistenţă actuală pentru a înţelege rata scăzută de acces a persoanelor traficate la diverse servicii de asistenţă, cu un accent special pe asigurarea protecţiei, reabilitării şi reintegrării copiilor victime ale traficului. Ministerul Justiţiei este dispus să contribuie la o astfel de evaluare din perspectiva competenţelor proprii.

– susţinerea finalizării în Parlament a demersului legislativ privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate inclusiv pentru activităţile de asistenţă a victimelor traficului de persoane, derulate de organizaţii non-guvernamentale;

Inițiativa Consiliului Superior al Magistraturii

– în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata, pe fondul constatării unei scăderi a numărului de persoane trimise în judecată şi de aplicare a unui regim sancţionatoriu clement, este necesară mai multă fermitate în investigarea cazurilor de trafic de persoane, care să garanteze aplicarea unor sancţiuni efective, proporţionale şi disuasive. În acest context, este de apreciat iniţiativa Consiliului Superior al Magistraturii de a sesiza Inspecţia Judiciară pentru efectuarea unui control tematic la instanţe şi parchete referitor la modul de investigare şi soluţionare a cauzelor privind infracţiuni la viaţa sexuală cu victime minore.

– îmbunătăţirea pregătirii profesionale în materia prevenirii şi combaterii traficului de persoane a practicienilor (ofiţeri de poliţie judiciară, procurori, judecători, avocaţi), în special în ceea ce priveşte relaţionarea cu victimele. Este un domeniu în care pot fi valorificate experienţa şi disponibilitatea partenerilor tradiţionali (precum Ambasada SUA în România sau Ambasada UK în România);

– consolidarea măsurilor de recuperare a bunurilor provenite din infracţiuni şi de colaborare cu Agenţia specializată din subordinea Ministerului Justiţiei;

– dobândirea unei imagini comprehensive asupra fenomenului, prin culegerea şi prelucrarea datelor statistice relevante privind fazele procesuale ale dosarelor de trafic de persoane şi cu privire la compensarea şi asistenţa victimelor traficului de persoane;

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Veste tristă despre Florin Piersic, la scurt timp după ce fusese externat
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
Ce dietă ține Inna, pentru a se menține SEXY! Care sunt alimentele la care a...
Pariul făcut de Laurenţiu, un legumicultor din Oltenia, cu care a dat lovitura. Un kilogram...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Spunem ADIO marelui ACTOR al ţării! S-a stins încă o stea. Românii l-au iubit enorm
Florian Coldea, turnat de Traian Băsescu. Adrian Năstase a spus totul
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
22 de părinți, amendați după ce copiii au lipsit repetat de la școală
×