Sorin Oprescu, despre regionalizare: Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării

Sorin Oprescu, despre regionalizare: Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării
Publicat: 24/07/2013, 14:09
Actualizat: 19/05/2015, 21:54

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, despre proiectul privind regionalizarea, că nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării, pentru că Bucureștiul rămâne un centru important de producere a 25 la sută din PIB-ul României. „Nu poți să distrugi și să înglobezi capitala țării, pentru că Bucureștiul rămâne, foarte clar, un centru foarte important de producere a 25 la sută din PIB-ul României, iar el primește înapoi doar două procente”, a spus Sorin Oprescu, răspunzând unei întrebări despre proiectul regionalizării.

Primarul Sorin Oprescu a afirmat că nu poți face „să dispară o capitală” printr-o hotărâre politică, precizând că și-ar dori ca „cei care trebuie să audă, să audă”.

„O spun clar și răspicat că nu se poate să faci să dispară prin hotărâre politică o capitală, în paranteză fie spus, se poate orice, dar nu se poate o disoluție, pentru că asta înseamnă distrucție, nu construcție”, a mai spus primarul Capitalei.

Oprescu a subliniat că nu se poate din cauza ideii de fonduri europene „să nu lași Capitala să răsufle”. Primarul a amintit de orașe care intră în categoria Bucureștiului și a dat ca exemplu Viena, Sofia, Istanbul, Chișinău și Kiev, făcând o paralelă între capitala României și capitalele altor țări.

„Dacă jucăm cu Bucureștiul în categoria Viena, Sofia, Istanbul, Chișinău, Kiev, atunci așa jucăm. Nu poți din cauza ideii de fonduri europene să nu lași capitala să răsufle”, a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului general, indiferent de voința factorilor politici, Bucureștiul s-a dezvoltat, dispune de locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, iar apropierea de Dunăre face ca acest oraș să fie „într-o poziție avantajoasă”.

„Este nevoie de dezvoltare industrială de vârf, și aici vorbim de parcurile industriale care trebuie să se dezvolte. Chiar dacă cinci ani Bucureștiul nu a fost trecut la categoria poli de dezvoltare (…) să fie foarte clar, am vrut noi, n-am vrut, Bucureștiul s-a dezvoltat către noi. Am vrut noi, n-am vrut, în București s-au creeat locuri de muncă prin dezvoltarea serviciilor, vrem noi, nu vrem, întinderea către Dunăre și folosirea culoarului pan-european situează Bucureștiul într-o poziție avantajoasă prin deschiderea la Dunăre”, a mai spus Oprescu.

Primarul a adăugat că atunci când vine vorba de administrație, trebuie lăsate la o parte ambițiile politice, indiferent de ce parte a politicii este vorba.

București, Timișoara, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Brașov, Ploiești și Constanța sunt orașele considerate favorite pentru a deveni capitalele viitoarelor regiuni de dezvoltare, potrivit unui sondaj realizat la solicitarea autorităților și prezentat în 18 iulie, la Ploiești, de vicepremierul Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea declara atunci, la finalul unei dezbateri ce a avut ca temă regionalizarea și descentralizarea, că un sondaj de opinie realizat la nivelul tuturor viitoarelor regiuni de dezvoltare arată care sunt orașele pe care locuitorii din diverse zone ale țării le preferă pentru a deveni reședințe de regiuni.

Vicepremierul spunea, referindu-se la posibilitatea includerii Capitalei și a județului Ilfov în regiunea de dezvoltare Sud Muntenia, că sunt toate șansele ca acest lucru să se întâmple.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală