Spectacolele cu animale sălbatice, INTERZISE în București și la circurile private. Proiectul de hotărâre pregătit de Primărie

Spectacolele cu animale sălbatice, INTERZISE în București și la circurile private. Proiectul de hotărâre pregătit de Primărie
Publicat: 22/03/2017, 09:54

„În Europa sunt, dacă nu greșesc, 24 de țări în acest moment care au interdicții totale sau parțiale. Din aceste 24, 22 sunt din Uniunea Europeană. Există țări care fac clasificări între specii pe care le consideră sălbatice și altele nu. De exemplu, în Belgia, papagalii și cămilele sunt considerate ca fiind domestice. În Grecia, de exemplu, este o interdicție totală a folosirii animalelor. Sunt țări cum este Polonia care interzice utilizarea animalelor sălbatice, dar născute în sălbăticie. Ideea de bază este că este un trend ascendent, numărul țărilor care au interdicție asupra folosirii animalelor totală sau parțială este în creștere, iar chiar și în țările în care interdicțiile sunt parțiale, tendința este mai degrabă pentru a extinde această interdicție”, a declarat, pentru Gândul, Tudor Ionescu.

În acest context, consilierul municipal a explicat faptul că „există o dificultate în a delimita anumite specii ca fiind sălbatice sau ca fiind domestice” în condițiile în care „acest lucru nu e reglementat în legislația noastră”.

„Dacă ne-am baza exclusiv pe DEX, „sălbatic” înseamnă (n.r – animalul) care nu este domesticit sau îmblânzit. Deja aici avem o problemă pentru că atunci dacă avem un animal născut în captivitate, care este îmblânzit, nu ar mai intra în această definiție. Și avem chiar cazuri de animale, tigri, lei, chiar și maimuțe care au fost născute, vorbesc de principiu, în captivitate și care sunt blânde pentru că sunt obișnuite cu prezența umană. Plecând de la această dificultate a stabilirii unei frontiere foarte clare, am spus o interzicere totală a utilizării animalelor în Municipiul București”, a declarat Ionescu.

În același timp, Tudor Ionescu susține că nu este împotriva demonstrațiilor de dresaj ecvestru sau de dresaj canin.

Concret, HOTĂRÂREA care stabilește interzicerea totală a folosirii animalelor în spectacolele de circ de pe raza Municipiului București

prevede:

Art. 1. Se interzice folosirea animalelor aparținând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, pe teritoriul Municipiului București.
Art. 2. Nerespectarea prevederilor prezentei hotărâri reprezintă contravenție și se sancționează cu amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 lei, iar contravenienții au obligativitatea de a părăsi teritoriul Municipiului Bucuresti, în termen de maxim 24 de ore de la data notificării de către autoritatea competentă.
Art. 3. Prezenta hotărâre intră în vigoare în termen de 10 zile de la data aprobării.
Art. 4. Primarul General împreună cu structurile din cadrul aparatului său de specialitate vor duce la îndeplinire prevederile prezentei Hotărâri.

Reamintim faptul că membrii Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților au amânat, săptămâna trecută, să se pronunțe în cazul propunerii legislative pentru modificarea art.17 și 25 din Legea nr.205/2004 privind interzicea folosirii animalelor sălbatice în circuri.

„Aveți termen două săptămâni ca să veniți concret cu amendamente pe îmbunătățirea proiectului, dar vorbim doar de folosirea animalelor în spectacolele de circ. Nu despre tot ce ne doare sau nu ne doare. Se regăsesc într-o altă parte”, declara, la acel moment, președintele Comisiei pentru agricultură a Camerei Deputaților.

În Europa au fost impuse interdicții de folosire a animalelor sălbatice în circuri în 14 state. Astfel, în Bulgaria și Estonia există interdicția generală de folosire a animalelor sălbatice în circuri, în timp ce alte șapte state au această interdicție, însă cu anumite excepții. Este vorba despre Ungaria, Cehia, Slovacia, Suedia, Malta, Finlanda și Danemarca. În Olanda este interzisă folosirea animalelor sălbatice în circuri în două provincii, potrivit Mediafax.

Totodată, în cinci state europene există interdicția generală de folosire a animalelor sălbatice. În timp ce Austria a impus această interdicție generală, în Polonia ea există doar pentru animalele născute în sălbăticie. Croația a interzis folosirea animalelor sălbatice în 29 de orașe, iar în Marea Britanie există această interdicție în plus pentru toate speciile de animale în mai mult de 207 departamente/orașe.

În afara Europei, țări precum Costa Rica, Israel și Singapore au adoptat interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice, iar în India nu este permisă folosirea urșilor, maimuțelor, leilor, tigrilor și leoparzilor.

Statul federal Rio de Janeiro, împreună cu alte 11 orașe au interzis, folosirea animalelor sălbatice, măsura fiind impusă, de asemenea, în 31 de state din SUA și în 36 de comunități, cinci districte și provincia Nova Scoția din Canada.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase