Stolojan: Pentru a opri deprecierea leului, românii trebuie să spună „Nu” demiterii președintelui

Stolojan: Pentru a opri deprecierea leului, românii trebuie să spună Nu demiterii președintelui
Publicat: 25/07/2012, 16:13
Actualizat: 29/06/2013, 14:05

Liderul europarlamentarilor PDL Theodor Stolojan a declarat miercuri că măsurile care trebuie luate pentru oprirea deprecierii leului sunt ca la referendum românii să spună „Nu” demiterii președintelui Băsescu și România să-și respecte angajamentele față de FMI, Comisia Eeuropeană și Banca Mondială.

Stolojan a fost întrebat ce măsuri trebuie luate pentru oprirea deprecierii leului. „În primul rând, la referendum românii să spună «Nu» destituirii președintelui Traian Băsescu, pentru că președintele reprezintă acel factor de credibilitate de care este nevoie în România sau un factor de credibilitate de care este nevoie în România la ora actuală. Nici Antonescu și cu atât mai puțin Ponta nu pot să contribuie la această restabilire de credibilitate. Ai pierdut-o, știți cum este cu credibilitatea, se reface foarte greu, trebuie să muncești foarte mult să refaci credibilitatea”, a precizat Theodor Stolojan, într-o conferință de presă.

El a spus că, în al doilea rând, este important ca România să-și respecte „angajamentele față de contractul pe care îl are cu FMI, Comisia Europeană și cu Banca Mondială”.

Stolojan a precizat că el nu va merge la referendum din două motive, și anume deoarece Constituția spune „foarte limpele că președintele țării poate fi suspendat doar în cazul unor abateri grave”, ceea ce, în opinia sa, nu este cazul și pentru că procedurile de desfășurare a referendumului „sunt netransparente”.

Stolojan a mai spus că s-au făcut afirmații că, dacă președintele Băsescu este demis atunci cursul leului va reveni, adică leul se va întări putând ca un euro să ajungă la 4,2 – 4,3 lei.

„Celor care fac asemenea preziceri le dau un singur sfat gratuit: să-și transforme toate depozitele pe care le au în euro sau în dolari în lei și să aștepte revenirea cursului acolo unde precizează dânșii, astfel încât să-i convertească din nou în euro și să câștige foarte mult dacă dânșii cred ceea ce spun. Oricum, populația e bine să nu creadă acei lideri politici”, a precizat Theodor Stolojan.

În opinia sa, faptul că leul s-a depreciat este consecința a ceea ce se întâmplă în economia României, pe scena politică din țară, dar și a ceea ce se întâmplă în afara României.

Theodor Stolojan a mai spus că s-au redus fluxurile de investiții străine în România și că s-a ajuns la situația în care există o blocare a absorbției fondurilor europene, menționând că în ultimele luni s-a întâmplat „o paralizie a administrației publice din România”.

„Guvernul domnului Ponta, înainte de a promite ce va face în 2013, că va reduce TVA la alimente, că va da nu știu ce ajutoare, trebuie să lămureasă ce se întâmplă în anul 2012”, a mai spus Theodor Stolojan.

În opinia sa, credibilitatea României este, din păcate, pierdută, deoarece actualul Guvernul a făcut câteva greșeli care au pus în alertă atât instituțiile europene, cât și piețele financiare internaționale, menționând că „cea mai importantă greșeală a Guvernului o reprezintă încercarea de modificare, prin ordonanță de urgență, a atribuțiilor Curții Constituționale”.

„Evoluția cursului este afectată de intențiile Guvernului, cum ar fi intenția de a schimba legislația muncii în interesul acelei elite sindicale care a făcut avere fabuloasă și care dorește din nou să revină la acea negociere colectivă”, a precizat Stolojan.

El a mai spus că Ponta „trebuie să pună mâna să ducă la îndeplinire integral cele 11 recomandări făcute de Comisia Europeană”.

Președintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, marți, că Banca Națională nu mai are resursele pentru a interveni pentru a stabiliza cursul leului, iar rezervele valutare se aproprie de limita minimă, menționând că afirmațiile premierului Victor Ponta sunt ale unui „naiv”.

Băsescu a fost întrebat, într-o emisiune la Money Channel, cum vede declarațiile recente ale premierului Victor Ponta, potrivit căruia cursul euro-leu va reveni după referendumul din 29 iulie.

„Numai un naiv spune «își va reveni leul», se va întări peste noapte. Nu, va fi foarte greu să mai revină la valorile care au fost câd domnul Ponta a primit mandatul pentru că cursul, știți și dumneavoastră foarte bine, are o componentă de încredere extrem de ricată. Vreo 60-70% din stabilitatea cursului este dată de încrederea în stabilitatea politică. Nu vom reveni, dar măcar stopăm deprecierea”, a afirmat Băsescu.

Președintele suspendat a menționat că nici BNR nu poate controla deprecierea leului.

„Nici măcar Banca Națională nu mai are resurse enorme să intervină pe piață să țină leul la un curs acceptabil, pentru că ne apropriem de limita sub care nu putem coborî din punct de vedere al rezervelor BNR. Banca Națională trebuie să aștepte un moment de acalmie, cu o perspectivă bună pe stabilitatea politică, să poată să facă eficient intervențiile, altfel e poveste”, a mai afirmat Băsescu.

Evoluția monedei naționale în raport cu euro se va „normaliza” de săptămâna viitoare, iar leul chiar se va întări după ce criza politică se va încheia prin votul la referendumul pentru demiterea președintelui și după ce rezultatele Guvernului vor fi certificate de misiunea FMI, spune premierul Ponta.

„Sunt absolut convins că, săptămâna viitoare, lucrurile vor reveni spre normal”, a spus Ponta, la postul public de televiziune.

Președintele interimar Crin Antonescu a declarat, luni, că s-a întâlnit cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu în prima zi de interimat pentru a înțelege „foarte bine” raportul dintre criza politică și cursul de schimb și ce trebuie declarat pentru a influența benefic evoluțiile economice.

„Am avut de altfel în prima zi a acestui scurt mandat interimar o întâlnire, printre alții, și cu guvernatorul BNR. Nu am avut-o, așa, ca să fac pe președintele. Am avut-o pur și simplu – pentru că eram în mijlocul unei crize politice – să înțeleg foarte bine, pe de o parte, care e raportul între aceste întâmplări politice din România și cursul valutar. Și doi: ce trebuie să evităm, chiar și la nivel de declarații, sau ce trebuie să declarăm noi, cei care avem anumite poziții în stat, pentru a influența benefic toate aceste evoluții”, a spus Antonescu, la Digi 24.

Întrebat dacă după 30 iulie se vor calma lucrurile în ceea ce privește cursul de schimb leu-euro, Antonescu a spus că este convins că lucrurile se vor „așeza”, însă „doar într-una din variante”.

„Cert este că după 30 iulie, în chip absolut firesc, lucrurile se așează. Se așează, trebuie să o spun, într-una din variante. În cealaltă mai puțin”, a spus Antonescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Viața la bloc. Ce sancțiuni riști dacă ai musafiri gălăgioși de Paști
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
VIDEO. Delia, criticată că nu este feminină. Gestul total neașteptat pe care artista l-a făcut...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
MESAJE de PAȘTE 2024. Impresionează-ți rudele și prietenii de Sărbătorile Pascale