Sulfina Barbu îi răspunde lui Victor Ponta: „e într-o mare eroare, în perioada cât am fost ministru s-au făcut plăți de 190 milioane de euro”

Sulfina Barbu îi răspunde lui Victor Ponta: e într-o mare eroare, în perioada cât am fost ministru s-au făcut plăți de 190 milioane de euro
Publicat: 21/05/2012, 13:03
Actualizat: 21/05/2012, 20:01

Fostul ministru al Muncii Sulfina Barbu a declarat, luni, referitor la acuzațiile aduse de premierul Victor Ponta, că acesta „este într-o mare eroare” și are „informații nefundamentate”, arătând că în perioada cât a fost ministru au fost efectuate plăți de către CE în valoare de 190 milioane de euro

„Este într-o mare eroare domnul prim-ministru, așa cum ne-a obișnuit, este cu informațiile nefundamentate. În perioada în care am fost ministru, au fost efectuate plăți de către Comisia Europeană în valoare de 190 milioane de euro, ceea ce cred că poate fi verificat și plățile au fost decontate de către Comisia Europeană”, a explicat Sulfina Barbu.

Ea a arătat că pe perioada mandatului său de ministru a identificat o listă de 348 de proiecte cu potențial risc și acea listă a fost dată către Autoritatea de management pentru a fi verificată.

„Am identificat o listă de 348 de proiecte cu potențial risc și acea listă a fost dată către Autoritatea de managament pentru a fi verificată de toate acele contracte și nu au fost lansate ghidurile tocmai pentru că am identificat nereguli în proiect și împreună cu comitetul de monitorizare și Comisia Europeană a fost întocmită o listă de măsuri de corecție pe Programul operațional dezvoltarea resurselor umane tocmai pentru a fi corectate atât întârzierile, cât și plățile care au fost făcute în avans și întârzieri în justificarea plăților în avans. Deci, lucrurile acestea au fost stabilite împreună cu cei de la Comisia Europeană în perioada de patru luni cât am stat în minister”, a explicat Sulfina Barbu.

Întrebată dacă știa de nereguli de genul cursuri de salvamari în toată țara sau oameni care primeau salarii lunare de 10 mii de euro pentru patru ore lucrate, Sulfina Barbu a arătat că „au fost identificate în domeniul salarizării salarii foarte mari și a dispus către organismul intermediar de la Ministerul Educației care are două organisme intermediare pe POSDRU să facă verificările și corecțiile necesare, astfel încât salarizarea să fie adusă în acord cu salarizarea profesorilor.

„Toate aceste lucruri sunt dovedite de Autoritatea de management și pot fi verificate. Trebuie să ne uităm dacă ghidurile care au fost lansate, pentru că în perioada mandatului meu nu au fost ghiduri lansate, atunci când au fost lansate ghidurile, dacă proiectele sunt în concordanță cu ghidurile și dacă s-au respectat prevederile de acolo. Dar asta trebuie verificat pe fiecare proiect în parte și pe fiecare finanțare în parte”, a precizat Barbu.

Întrebată care ar fi șansele ca România să piardă finanțarea europeană, Sulfina Barbu a arătat că speră că vor fi făcute toate eforturile atât de organismele intermediare, cât și de Autoritatea de management, astfel încât fondurile să nu fie pierdute.

„A fost o întrerupere de plăți de o lună și ceva, după cum știți, iar pentru ce se întâmplă acum trebuie să iasă responsabili și să spună care e situația la zi”, a adăugat Barbu.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la sediul USL, că foștii miniștri ai Muncii Ioan Botiș, Sebastian Lăzăroiu și Sulfina Barbu au dat cea mai mare gaură bugetului României pe care a identificat-o până în prezent.

„Începem să curățăm mizeria și hoțiile lăsate în urmă de Botiș, de Lăzăroiu și de Sulfina Barbu. Anul acesta, bani de la POSDRU, din fericire e vorba doar de o sută de milioane de Euro, spun din fericire, pentru că anul viitor trebuie să salvăm 1,1 miliarde de Euro, pentru că ceea ce s-a întâmplat la POSDRU sub conducerea acestor trei miniștri este un noian de fraude, de folosire ilegală a banilor, motiv pentru care CE va lua față de România cea mai radicală măsură posibilă, adică suspendarea fondurilor”, a spus Ponta, precizând că acum poate vorbi pentru că este la sediul Uniunii Social-Liberale.

România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 milioane euro în acest an și 1,1 miliarde euro anul viitor prin Programul Operațional de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU), din cauza unor grave nereguli sesizate la derularea programului în intervalul 2010-2011, a declarat anterior premierul Ponta, la Palatul Victoria.

El a arătat că a sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, care gestionează astfel de probleme, și că Guvernul va încerca să aplice un program de acțiuni prin care să evite pierderea fondurilor europene și că, dacă acest program nu va putea fi aplicat până la sfârșitul anului, va dispune o măsură „radicală” de restructurare totală a Autorității de Management a POSDRU, inclusiv cu riscul reacreditării.

Premierul a arătat totodată că persoanele vinovate trebuie să răspundă civil și penal pentru acest „jaf”.

Comisia Europeană a decis, în 21 februarie, întreruperea rambursărilor pentru declarațiile de cheltuieli din cadrul POSDRU, măsura putând fi menținută cel mult șase luni.

Ulterior, potrivit Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, Comisia Europeană a anunțat decizia de reluare a plăților pentru POSDRU, hotărâre care se bazează pe progresele înregistrate în implementarea programului, ce au fost reflectate în raportul Autorității române de Audit transmis CE în 5 martie.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Hidroelectrica, prima propunere de dividend de când este companie listată la Bursa de Valori: 13,99...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Va deveni INTERZIS PRIN LEGE. Decizia se pregătește acum în ROMÂNIA. E un gest iubit...
Teo Trandafir renunță. Greu își mai găsește locul
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația