Tabără: Băsescu are 99% șanse să revină la Cotroceni, ieșirile unor judecători CC sunt anormale

Tabără: Băsescu are 99% șanse să revină la Cotroceni, ieșirile unor judecători CC sunt anormale
Publicat: 10/08/2012, 14:15
Actualizat: 04/02/2019, 04:20

Deputatul PDL Valeriu Tabără susține, potrivit RFI, că președintele suspendat, Traian Băsescu, are 99% șanse să revină la Cotroceni, el precizând că Parlamentul nu are bază legală pentru a invalida decizii ale CC și că ieșirile publice ale unor judecători CC din ultima vreme sunt „anormale”, informează Mediafax.

Valeriu Tabără declară, citat de RFI, că mini-recensământul anunțat de autorități „nu ar trebui să se realizeze, pentru că nu are nici măcar o bază legală”.

„Acest mini-recensământ de care se vorbește nu este decât un tertip, acela de a amâna un verdict în problema referendumului și sigur, de a bloca revenirea președintelui legitim la Cotroceni”, afirmă Tabără.

În opinia lui Tabără, „în mod normal, revenirea domnului președinte, în conformitate cu legea și cu Constituția, la Cotroceni ar trebui să fie în proporție de 99%, fără jocuri și fără alte obstrucționări care sunt pe punctul de a se face”.

Întrebat ce hotărâre ar putea lua Parlamentul, care va decide calea de urmat după decizia CC, Valeriu Tabără a răspuns: „Sperăm să nu se ajungă acolo, încât Parlamentul să-și încalce atribuțiile. Parlamentul nu poate trece peste deciziile Curții Constituționale, oricare ar fi ele, chiar dacă există acea hotărâre a Parlamentului. Deci la această dată, hotărârile Curții Constituționale rămân definitive, nu le poate influența Parlamentul. Și nici nu ar fi normal, pentru că noi nu avem bază constituțională ca Parlament să putem invalida o decizie a Curții Constituționale”.

Valeriu Tabără s-a referit și la declarațiile unor judecători ai CC, care au avut ieșiri publice în ultima vreme. „Sunt niște ieșiri anormale! În primul rând, Curtea Constituțională e adevărat că prin comportamentul din ultimele zile al unora din membrii ei a dat înapoi și poate ridica anumite semne de întrebare asupra unor decizii. Dar la baza deciziei stau totuși legi și legea de desfășurare a referendumului este cea care stabilește pragul electoral, pragul de prezență. Peste o astfel de prevedere nu se poate trece. O decizie a CC contrară sau o indecizie va arunca România în haos!”, afirmă deputatul PDL, citat de RFI.

Președintele suspendat Traian Băsescu a declarat, joi, că USL încearcă să „falsifice” rezultatul referendumului din 29 iulie, folosindu-se de semnătura primarilor, despre care a susținut că sunt oameni nevinovați, care ar putea fi răspunzători penal dacă dau curs circularelor trimise în teritoriu.

Băsescu a prezentat un memorandum adoptat de Guvern în 7 august referitor la măsurile care vor fi întreprinse pentru actualizarea listelor electorale permanente pentru data de 29 iulie.

Judecătorul Curții Constituționale Acsinte Gaspar a declarat, joi, pentru „Gândul”, că nu a fost consultat privind erata publicată în Monitorul Oficial în 7 august și că a cerut convocarea plenului Curții „pentru a clarifia unele lucruri”.

Acsinte Gaspar a declarat, pentru „Gândul”, că și el i-a solicitat președintelui Curții o ședință extraordinară în care să se lămurescă unele aspecte precum erata publicată la începutul săptămânii. Judecătorul CC a menționat că nu a fost stabilită data exactă la care plenul Curții se va reuni, dar că o ședință ar putea avea loc săptămâna viitoare, luni sau marți.

Marți, judecătorul CC Ion Predescu declara, pentru „Gândul”, că erata ar fi trebuit aprobată în prezența tuturor celor 9 judecători, pentru că altfel nu este legală.

Judecătorul Ion Predescu a spus că decizia privind emiterea unei erate ar fi trebuit luată în plenul CC, cu toți cei 9 judecători de față și că, dacă cei de la Monitorul Oficial au nelămuriri, trebuie să trimită o cerere pentru lămurire către Curtea Constituțională.

„Trebuie să aștepte răspunsul competent al plenului Curții. Dacă s-a luat decizia doar cu cinci prezenți nu este legal, o decizie se ia în cvorum minim cu șase prezenți. Dacă a survenit o problemă urgentă, Curtea Constituțională poate fi convocată mai devreme de 31 august. Monitorul Oficial poate publica doar după respectarea cu rigoare a legii. Dacă au dubii, pot aștepta plenul Curții, nu ce a trimis judecătorul de serviciu”, a precizat judecătorul Ion Predescu.

Miercuri, judecătorul constituțional Tudorel Toader a declarat că a avut o discuție cu președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, căruia i-a solicitat convocarea plenului.

Despre erata solicitată luni, 6 august, de către conducerea Curții Constituționale în sensul îndreptării deciziei publicate în Monitorul Oficial, judecătorul constituțional a spus că a aflat din presă, la fel ca și despre sesizarea Comisiei de la Veneția. „Am aflat ca orice cititor”, a arătat judecătorul. Judecătorul Tudorel Toader a susținut că l-a sunat pe judecătorul Ștefan Minea, care asigură permanența la conducerea Curții, întrebându-l despre erată. Tudorel Toader a precizat că nu a fost „întrebat, consultat despre eroarea materială” sau despre sesizarea Comisiei de la Veneția.

„Am convingerea că lucrurile se vor clarifica. Am avut în această seară o convorbire cu domnul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, căruia i-am solicitat convocarea Plenului Curții, pentru lămurirea situațiilor, fiind mai mulți judecători care susțin acest demers”, a afirmat Tudorel Toader.

Președintele Comisiei de la Veneția a făcut, marți, apel la autorități și la partidele politice din România să respecte pe deplin independența Curții Constituționale și să se abțină de la presiuni, precizând că în urmă cu o zi a primit noi informații de la CC în legătură cu acest subiect.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Românii care nu și-au primit pensiile. Când vor fi livrate
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia