Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului / Tăriceanu anunță că va sesiza CCR / Dăncilă: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament

Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului / Tăriceanu anunță că va sesiza CCR / Dăncilă:  Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majoritate în Parlament
Publicat: 10/09/2019, 22:38

ORA 19:15Dăncilă, după alegerea lui Meleșcanu ca președinte al Senatului: Votul de azi certifică faptul că PSD are în continuare majorotate în Parlament

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, marți, după validarea lui Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului, că votul din plen certifică faptul că PSD încă are majoritate în Parlament.

Citește continuarea…

ORA 18:50Meleșcanu, după ce a fost ales președinte al Senatului: Votul trebuie să fie determinant, nu jocurile de culise în interesul câtorva

Teodor Meleșcanu a declarat, marți, după ce a fost ales în funcția de președinte al Senatului, că în politică, votul cetățeanului trebuie să fie determinant, nu jocurile politice în interesul altora și deviza oricărui politician trebuie să fie „să facem cât mai mult, câtor mai mulți”.

Citește continuarea…

ORA 18:26 Tăriceanu anunță că va sesiza CCR

Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că modul în care a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului încalcă regulamentul de funcționare a forului legislativ, fapt pentru care intenționează să sesizeze Curtea Constituțională în acest sens.

„Constatăm, cei din grupul ALDE că această alegere s-a făcut cu încălcarea Regulamentului Senatului. Acest lucru nu va rămâne fără urmări. Vom face sesizare la CCR”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, în plen, după ce a fost ales Teodor Meleșcanu la șefia Senatului.

Acesta a invocat un alt articol din Regulament potrivit căruia componența Biroului permanent este aleasă după desemnarea președintelui Senatului, fapt pentru care i-a invitat pe colegii senatori să voteze, în plenul de miercuri propunerile Biroului prmanent.

„Prevederile articolului 25 alineatul 1 care spune clar că propunerile pentru configurația Biroului permanent se propun după alegerea șefiei Senatului. Ca atare vă invit să votăm mâine și să facem propunerile pentru a da votul pentru structura Biroului permanent”, a conchis Tăriceanu.

Liderul senatorilor ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus anterior că, regulamentul prevede ca fiecare grup parlamentar să propună o persoană pentru șefia Senatului, neputând fi două propuneri de la același grup, cum a fost senatorul ALDE Teodor Meleșcanu și senatorul ALDE Ion Popa.

Regulamentul Senatului prevede la articolul 23 următoarele: „(1) Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere.

(2) Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți.

(3) Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toți candidații care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat și toți candidații care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a obținut votul majorității senatorilor prezenți.

(4) Constatarea rezultatelor votului și întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

ORA 18:13 Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului, cu 73 de voturi. Alina Gorghiu a obținut 59 de voturi. Două voturi au fost declarate nule.

„134 senatori și-au exprimat votul. Două voturi au fost nule. Teodor Meleșcanu: 73 voturi. Gorghiu: 59 de voturi. Ca urmare a faptului că a întrunit la al doilea tur de scrutin votul majorității senatorilor prezenți este ales în funcția de președinte al Senatului, domnul Teodor Meleșcanu”, a anunțat senatorul USR George Dircă, membru în comisia de numărat al voturilor.

Alina Gorghiu le-a mulțumit senatorilor pentru susținere.

„E o bătălie pe care din punctul meu de vedere a pierdut-o PSD. Ați pierdut șefia Senatului pentru un om din alt grup parlamentar. Mă bucur că putem spune ferm că partidele de opoziție au dat dovadă de coerență, de coeziune și au făcut un prim pas pentru succesul moțiunii de cenzură”, a afirmat Gorghiu, după rezultatul votului.

Știrea inițială:

Teodor Meleșcanu nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales președintele al Senatului. Astfel, este organizat turul al doilea în care candidații principali sunt Teodor Meleșcanu și Alina Gorghiu.

„Teodor Meleșcanu a întrunit 67 de voturi. Alina Gorghiu a adunat 49 de voturi. Ion Popa a adunat 13 voturi. Ca urmare a faptul că nu s-a întrunit la primul tur de scrutin votul majorității la primul tur ales un e declarat câștigător niciunul dintre candidați”, a declarat în plen senatorul USR George Dircă.

El a anunțat cei doi candidați.

„Candidații care vor participat la al doilea tur de scrutin sunt domnul Teodor Meleșcanu și doamna Alina Gorghiu”, a spus Dircă.

Grupul ALDE a anunțat că o va susține la șefia Senatului pe Alina Gorghiu.

Fostul ministru de Externe Teodor Meleșcanu avea nevoie de 68 de voturi ca să fie ales la șefia Senatului.

La primul tur au fost 67 voturi pentru Teodor Meleșcanu, 49 pentru Alina Gorghiu, 13 pentru Ion Popa și cinci voturi nule.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Președintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele și prenumele tuturor candidaților propuși de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorității senatorilor prezenți”.

Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toți candidații care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat și toți candidații care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales președinte al Senatului candidatul care a obținut votul majorității senatorilor prezenți. Constatarea rezultatelor votului și întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

Pe 2 septembrie Călin Popescu Tăriceanu a demsionat din funcția de președinte al Senatului, interimatul fiind preluat de senatorul PSD Șerban Valeca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii