Toader anunță lege specială pentru Inspecția Judiciară: Nu va trece la Ministerul Justiției, să fie o instituție autonomă, independentă

Redactor:
Cristina Andrei
Toader anunță lege specială pentru Inspecția Judiciară: Nu va trece la Ministerul Justiției, să fie o instituție autonomă, independentă
Detalii pe Gândul.

Inspecția Judiciară nu va mai aparține de CSM și nici nu va trece la Ministerul Justiției, a spus Tudorel Toader după dezbaterea referitoare la Legile justiției, ținând să sublinieze că nu este vorba despre o repoziționare, ci despre una dintre variantele care au fost vehiculate și până acum.

„Spuneam atunci că sunt trei variante, s-a întâmplat că s-a validat ceea ce am spus că este o invaliditate între relația dintre controlori și controlați. (…) Tot ce s-a petrecut în ultima perioadă de timp în raportul dintre Inspecția Judiciară și CSM, Inspecția Judiciară și entitățile pe care le-a controlat n-a făcut decât ca, din punct de vedere practic, să valideze ceea ce la nivel de principiu am enunțat. Am propuns ca, în termen de șase luni, Inspecția Judiciară să fie reglementată de o lege specială ca instituție autonomă independentă, să-și îndeplinească misiunea constituțională”, a declarat Tudorel Toader. 

La nivelul Ministerului Justiției există o echipă care schițează deja draftul de proiect, a mai spus ministrul care a refuzat, de altfel, să ofere mai multe detalii spunând că, după ce acesta va fi definitivat se va stabili varianta pentru parcursul legislativ. „Ceea ce vreau să transmiteți dumneavoastră, simplu și riguros, exact: este necesar ca fiecare să ne cunoaștem atribuțiile”, a mai spus acesta. 

„Mulți dintre cei care au criticat proiectul de lege, l-au criticat fără să-l fi citit și l-au criticat după criticile altora. (…) Despre Inspecția Judiciară, eu spuneam la începutul lunii august că acolo este un conflict între faptul că cel controlat face regulile controlorului. Prin urmare, în proiectul de lege veți observa următoarea reglementare: prevederile legale cu privire la Inspecția Judiciară rămân neschimbate, niciun cuvânt în plus, niciun cuvânt în minus, pentru că în dispozițiile tranzitorii ale acestui proiect se va vedea că Inspecția Judiciară devine o instituție autonomă, independentă. Prin urmare și această a două temă sensibilă este rezolvată, urmând ca la șase luni de la momentul intrării în vigoare a prezentei legi să elaborăm o lege specială pentru Inspecția Judiciară”, a explicat Tudorel Toader în Parlament, la dezbaterea pe Legile justiției.

Tot miercuri, secretarul de stat Mariana Moț a transmis că Ministerul își propune să reglementeze printr-o lege distinctă infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu. 

„Cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu și neglijență în serviciu, am mandatul din partea ministrului Justiției să transmit faptul că Ministerul Justiției intenționează ca aceste două infracțiuni să facă obiectul unui act normativ separat. De aceea nu a formulat un punct de vedere”, a declarat secretarul de stat Mariana Moț.

Președintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache, a a afirmat că acest articol 297 din Codul penal trebuie reglementat în cel mai scurt timp.

„Avem două decizii ale Curții, avem convenții internaționale, avem presiunea societății publice, a celor care aplică Codul, care așteaptă o lege și în urma consultărilor, fără îndoială, în cel mai scurt timp, nemaiașteptând punctul de vedere, înțeleg totuși că se lucrează la Ministerul Justiției, vom aduce în dezbatere parlamentară un proiect în care să terminăm odată și cu acest articol 297 care este un articol care să reglementeze într-un fel sau altul, ținând cont atât de deciziile Curții, dar și de convenții internaționale”, a afirmat Iordache.

Deputații UDMR, USR și PMP au depus amenamente pentru reformularea articolului 297 referitor la infracțiunea de abuz în serviciu. UDMR a propus stabilirea unui prag valoric de 100.000 de lei, iar USR și PMP au cerut să nu fie stabilit un prag pentru abuzul în serviciu. „În subsidiar”, Uniunea a comunicat comisiei, ca varianta, un prag de 1.000 de lei.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide