TRAIAN BĂSESCU: nu sunt un președinte care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat

TRAIAN BĂSESCU: nu sunt un președinte care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat
Publicat: 13/06/2012, 12:47
Actualizat: 13/06/2012, 13:02

Președintele Traian Băsescu a declarat că nu o să devină un șef al statului „care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat” și că știe și el că este „contraproductivă” o inițiativă a USL de suspendare a sa.

„Niciodată nu mă voi opune unui act juridic legal și care a fost constatat de Curtea Constituțională a nu înfrânge Constituția. Niciodată însă nu o să faceți din mine unul care se bagă sub birou ca să nu fie suspendat. Aduceți-vă aminte că mi-am câștigat mandatul jucând totul pe o singură carte, pe Constituție”, a spus Băsescu, într-o intervenție telefonică la B1 TV, ulterior declarației de presă de la Palatul Cotroceni de marți seară.

De asemenea, el a arătat, într-un schimb de replici cu senatorul social-democrat Toni Greblă, că știe că o inițiativă a USL de suspendare a sa „este contraproductivă”. „Știu că este contraproductivă. Dar știu foarte bine, domnule Greblă, că dumneavoastră sunteți un partid care una spune și alta face”, a spus președintele.

Totodată, el a arătat că USL încearcă, pe tema reprezentării la Bruxelles, să schimbe Constituția printr-o declarație a Parlamentului pentru a demonstra că șeful statului este „conflictual”. „USL poate să facă și asta, să modifice printr-o hotărâre a Parlamentului Constituția. Au mai făcut-o și vecini ai noștri care nu sunt prea bine văzuți în UE. Au făcut-o și cu televiziunile, cu Constituția, mai urmează Banca Națională și suntem în aceeași barcă”, a spus Băsescu.

Pe de altă parte, întrebat cine va merge în 28 iunie la Consiliul European, dacă nu este posibil scenariul ca șeful statului să se urce într-un avion, iar premierul Victor Ponta în altul, Băsescu a spus că „este o imagine stupidă asta”. „Vă asigur că nu am să mă acopăr niciodată de ridicol, nu are decât să se acopere cine vrea”, a spus el.

Întrebat dacă va apela la arbitrajul Curții Constituționale pe această temă, el arătat că nu are „o evaluare pe această temă” și că speră să nu se ajungă în această fază. „Eu sper să nu ajungem aici (arbitrajul CC – n.r.), dar îmi mențin punctul de vedere că în baza unui act juridic eu sunt de acord să meargă domnul prim-ministru la Bruxelles, la Consiliul European și povestea cu legitimitatea mai vedem. Dar să fie act juridic constituțional”, a adăugat el.

Șeful statului a arătat inițial, în intervenția la B1 TV, că ar accepta „numai în condiții constituționale” să îl delege pe premierul Victor Ponta să meargă la Consiliul European, având în vedere că nu e de joacă cu legitimitatea reprezentării în acest for european. „Nu e de joacă cu legitimitatea prezenței în Consiliu. Nu înțelegeți că niciun stat nu poate fi ilegitim reprezentat? Acolo sunt voturi, consens. Nu e de joacă cu legitimitatea prezenței în Consiliu (…) Ce se întâmplă dacă un reprezentant opune un veto și nu e legitim și se constată peste câțiva ani? Deci nu e joacă sau dispută dâmbovițeană”, a spus președintele, el adăugând că recent România a utilizat dreptul său de veto la Consiliul European în privința Serbiei, Libiei sau modificării cadrului Schengen.

Declarația lui Traian Băsescu de la Cotroceni

Anterior, președintele Traian Băsescu, într-o ieșire publică de la Cotroceni a susținut că declarația adoptată astăzi de Parlament pentru a-l trimite pe premierul Victor Ponta la Consiliul European a fost „un spectacol penibil” și a apreciat că politicienii nu cunosc tratatele Uniunii Europene. „Clasa politică a dat un penibil spectacol, în frunte cu domnul prim-ministru doctor Victor Ponta. România trebuie să aibă ce au toate statele, legitimitate. Astăzi s-a adoptat o declarație în baza căreia să se modifice Constituția (…) Dacă în Constituție ar fi scris că primul ministru reprezintă statul român trebuia să meargă la Consiliul European. Așa trebuie să meargă doar la Consiliul Uniunii Europene, dar acolo nu se fac poze de familie”, a spus șeful statului. Președintele a spus că o cheie pentru a înțelege diferențele dintre cele două foruri sunt „într-un articol buclucaș din tratatul UE”.

Băsescu a spus că Ponta este binevenit pentru o discuție pe acest subiect: „Dacă dorește o discuție cu mine, îl ajut să înțeleagă”

Gândul a transmis LIVE TEXT și LIVE VIDEO declarațiile președintelui, urmate o dezbatere GÂNDUL LIVE, al cărui invitat special este Viorel Hrebenciuc.

AICI puteți urmări declarația președintelui și dezbaterea GÂNDUL LIVE

Cele mai importante declarații ale președintelui Traian Băsescu.

– De astăzi voi reveni în viața publică. Nu am vrut ca la toate atacurile să creez o atmosferă care să acopere campania electorală. Aș face o primă apreciere cu privire la declarația adoptată de Parlament. Suntem în fața unui lucru pozitiv. Dezbaterea din Parlament și care va urma se referă la UE.va fi un bun prilej pentru politivcieni, ziariști și așa zișii profesori să afle care e mecanismul decizional și către ce instituții să se uite. Un bun prilej de dezbatere

– Clasa politică a dat un penibil spectacol, în frunte cu domn prim-ministru doctor Victor Ponta. România trebuie să aibă ce au toate statele, legitimitate. Astăzi s-a adoptat o declarație în baza căreia să se modifice Constituția. Am o Constituție pe care nu mi-am permis să o încalc. Vă citessc din articolul 67: Camera Deputaților și Senatului adoptă hotărâri, legi și moțiuni, în prezența membtrilor. Azi a fost cvorum. felicit PDL că a rămas în sală. partea pe care nu o găsesc în lista de acte juridice nu exoistă declarația. Măcar domnul Șova de la PSD a citit Constituția și a știut să-i recomande să nu adopte act juridic pentru că acesta presupune respectarea Constituției.

– Voi respecta orice act juridic al Parlamentului care se doveddește a fi constituțional. Dacă Ponta vrea să preia atribuțiile de reprezentare a statului român îi trebuie un act juridic, care poate fi hotărâre sau lege. declarația nu este opozabilă președintelui României.

– Jocul politic de astăzi arată dorința USL de a modifica Constituția. Foarte bine, dar eu îi rog de trei ani și să facem aranjamentele pe care majoritatea de două treimi a parlamentului și poporul le va dori.

– Faptul că încearcă forțarea notei arată o undă de slăbiciune. Prim-miniștrii trebuie să fie bărbați să-și asume ce-și doresc.

– În tratatul UE există un articol buclucaș. CE conferă impulsul necesar dezvoltării UE și definește orientările politicii generale. CE nu exercită funcții legislative. CE nu e nici legislativ. Atunci ce-o fi Consiliul ăsta, că am înțeles și de la domnul prim-ministru doctor Victor Ponta că se iau decizii. Lucrurile se schimbă când dai pagina când dai de Consiliu, i se mai spune denumirea de Consiliul Uniunii Europene.

– Consiliul e compus de către un reprezentant al guvernului statului membru. Venim la Consiliul UE care angajează guvernul. Primul ministru poate merge el însuși. Aici se pare că e o confuzie care vine din necitirea tratatului Politicienii noștri confundă Consiliul European cu Consiliul UE. Se încearcă o nerespectare a Constituției, preluări de atribuții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
S-A DECIS PLATA a 3.000 de lei de persoană. Banii intră direct PE CARD înainte...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Cum vrea să scape ucigașul Mirelei de închisoare? Ireal la ce metodă ar putea să...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Motivul pentru care doi tineri au ales să se căsătorească în avion
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Heinrich Rudolf Hertz, inventatorul undelor radio. „Nu cred că undele fără fir pe care le-am...