Traian Băsescu și soția sa, cetățeni moldoveni cu acte în regulă

Publicat: 15/12/2016, 13:42

Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova pe 9 iunie, iar joi cei doi au depus jurământul, la Ambasada Republicii Moldova.

„Președintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetățean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca și țara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educație, prin limbă și, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori, în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcția de președinte, să întreprind acțiuni, în primul rând, în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și a parcursului european al acestei țări a cărei independență România a recunoscut-o prima de pe mapamond”, a declarat Băsescu, înainte de a depune jurământul.

„Relația bilaterală, dincolo de a fi una de suflet între cetățenii Republicii Moldova și cetățenii României, a avut urcușuri și coborâșuri în cei zece ani, dar îmi aduc aminte cu plăcere de momente în care ne-am putut sprijini unii pe ceilalți”, a mai afirmat Băsescu.

În acest context, fostul șef de stat a menționat câteva dintre acțiunile întreprinse de statul român în favoarea cetățenilor din Republica Moldova în perioada în care era președinte, amintind de criza vinului și de cum România a ajutat Republica Moldova prin promovarea vinurilor moldovenești, dar și de creșterea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să studieze în România, de la 130 în 2004, la peste 5.000 în prezent și, de asemenea. Totodată, Băsescu a lăudat decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a declara limba română drept limba oficială a Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

În finalul discursului său, fostul șef de stat a declarat că și-a îndeplinit „visul de a avea cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”.

„Am convingerea ca Republica Moldova are un singur drum, drumul spre Vest, spre Uniunea Europeană, de ce nu, spre România, dacă cetățenii Republicii Moldova vor dori acest lucru. Obligația noastră este să continuăm să susținem progresele Republicii Moldova. Sunt multe momente pe care as putea să le evoc. Astăzi o să închei aici. Cert e că sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenia valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”, a conchis Băsescu.

Întrebat de jurnaliști dacă va vota la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Băsescu a răspuns: „Să vedem dacă primesc actele până duminică”.

La ieșirea din sediul ambasadei, fostul șef de stat și soția sa au fost întâmpinați cu aplauze din partea unui grup de oameni, care se strânsese în fața instituției.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova pe 9 iunie.

„Am avut o obligație, m-am angajat public să solicit cetățenia Republicii Moldova. Am aflat astăzi că președintele Timofti a semnat decretul sunt mulțumit”, declara, la acel moment, Traian Băsescu, întrebat dacă este fericit că a primit cetățenia Republicii Moldova.

Fostul președinte și soția sa au cerut cetățenia moldovenească pe 8 martie 2016, solicitarea fiind expediată spre avizare instituțiilor abilitate. Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român a fost examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special.

Traian Băsescu spunea că-și dorește cetățenia Republicii Moldova în semn de respect și dragoste pentru Moldova de peste Prut și pentru oamenii ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului