Traian Băsescu și soția sa, cetățeni moldoveni cu acte în regulă

Publicat: 15/12/2016, 13:42

Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova pe 9 iunie, iar joi cei doi au depus jurământul, la Ambasada Republicii Moldova.

„Președintele Timofti, prin decret, mi-a acordat dreptul să devin cetățean al Republicii Moldova. O republică dragă mie, ca și țara mea. O republică de care mă simt legat prin cultură, prin educație, prin limbă și, mai ales, prin solidaritate. Solidaritatea a fost aceea care m-a făcut de multe ori, în timpul celor zece ani cât am îndeplinit funcția de președinte, să întreprind acțiuni, în primul rând, în favoarea cetățenilor Republicii Moldova și a parcursului european al acestei țări a cărei independență România a recunoscut-o prima de pe mapamond”, a declarat Băsescu, înainte de a depune jurământul.

„Relația bilaterală, dincolo de a fi una de suflet între cetățenii Republicii Moldova și cetățenii României, a avut urcușuri și coborâșuri în cei zece ani, dar îmi aduc aminte cu plăcere de momente în care ne-am putut sprijini unii pe ceilalți”, a mai afirmat Băsescu.

În acest context, fostul șef de stat a menționat câteva dintre acțiunile întreprinse de statul român în favoarea cetățenilor din Republica Moldova în perioada în care era președinte, amintind de criza vinului și de cum România a ajutat Republica Moldova prin promovarea vinurilor moldovenești, dar și de creșterea numărului de burse pentru tinerii din Republica Moldova care doresc să studieze în România, de la 130 în 2004, la peste 5.000 în prezent și, de asemenea. Totodată, Băsescu a lăudat decizia Curții Constituționale de la Chișinău de a declara limba română drept limba oficială a Republicii Moldova, potrivit Mediafax.

În finalul discursului său, fostul șef de stat a declarat că și-a îndeplinit „visul de a avea cetățenie valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”.

„Am convingerea ca Republica Moldova are un singur drum, drumul spre Vest, spre Uniunea Europeană, de ce nu, spre România, dacă cetățenii Republicii Moldova vor dori acest lucru. Obligația noastră este să continuăm să susținem progresele Republicii Moldova. Sunt multe momente pe care as putea să le evoc. Astăzi o să închei aici. Cert e că sunt mândru că mi-am îndeplinit visul de a avea cetățenia valabilă pe tot teritoriul de la frontiera de vest până la Nistru”, a conchis Băsescu.

Întrebat de jurnaliști dacă va vota la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Băsescu a răspuns: „Să vedem dacă primesc actele până duminică”.

La ieșirea din sediul ambasadei, fostul șef de stat și soția sa au fost întâmpinați cu aplauze din partea unui grup de oameni, care se strânsese în fața instituției.

Fostul președinte al României, Traian Băsescu și soția sa Maria au primit cetățenia Republicii Moldova pe 9 iunie.

„Am avut o obligație, m-am angajat public să solicit cetățenia Republicii Moldova. Am aflat astăzi că președintele Timofti a semnat decretul sunt mulțumit”, declara, la acel moment, Traian Băsescu, întrebat dacă este fericit că a primit cetățenia Republicii Moldova.

Fostul președinte și soția sa au cerut cetățenia moldovenească pe 8 martie 2016, solicitarea fiind expediată spre avizare instituțiilor abilitate. Deși termenul legal de examinare a unor astfel de solicitări în Republica Moldova este de un an, cererea fostului președinte român a fost examinată în regim prioritar, deoarece este vorba despre o persoană cu statut special.

Traian Băsescu spunea că-și dorește cetățenia Republicii Moldova în semn de respect și dragoste pentru Moldova de peste Prut și pentru oamenii ei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Prețurile la biletele de avion ajung la cote maxime
×