TRAIAN BĂSESCU SUSPENDAT

Președintetele Traian Băsescu e pe cale de a fi suspendat.
Președintetele Traian Băsescu e pe cale de a fi suspendat.

Președintetele Traian Băsescu e pe cale de a fi suspendat, vineri 6 iulie, de majoritatea parlamentară aconstituită în jurul USL. Traian Băsescu este în fața celei de a doua suspendări după ce în 2007, PSD a inițiat o procedură similară. Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă și 10 abțineri. În 2007 în Parlamentul României s-a constituit o comisie de anchetă care a deliberat în cazul suspendării președintlui. Acestă comisie a fost condusă de fondatorul PC Dan Voiculescu.

Istoricul suspendării care ar putea încheia mandatul președintelui Băsescu înainte de termen

Suspendarea președintelui Băsescu a fost una din temele recurente ale USL în 2012, mai ales după protestele de la începutul anului.

În 12 decembrie 2011, Crin Antonescu declara că documentul privind suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu este gata, el precizând că acțiunea va porni atunci când USL va considera că este „oportună”.

10 ianuarie. Victor Ponta anunța ca se vor strânge semnături pentru suspendarea lui Traian Băsescu, dar că aceasta nu va fi posibilă până în 2013.

25 ianuarie. Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, declara următoarele pe blogul personal: „Traian Băsescu trebuie suspendat, demis și, probabil, internat pentru a-și redobândi echilibrul personal.”

6 februarie. Cabinetul condus de Emil Boc și-a dat demisia, iar în locul său a fost instalat premier fostul șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu. Interimatul a fost asigurat de fostul ministru al Justiției Cătălin Predoiu.

 

14 aprilie. Adrian Năstase a declarat că pasul logic pentru USL ar fi suspendarea președintelui Băsescu.

27 aprilie. Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu este demis în urma unei moțiuni de cenzură depusă de opoziție. În aceeași zi președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta pentru funcția de premier.

10 iunie. USL a câștigat alegerile locale.

20 iunie.  Adrian Năstase este condamnat la 2 ani de închisoare cu executare și încearcă să se sinucidă.

27 iunie. După ce Curtea Constituțională a decis că Traian Băsescu va reprezenta România la Consiliul European, liderii USL s-au întrunit la Palatul Victoria și au discutat despre suspendarea președintelui.

3 iunie. Vasile Blaga și Roberta Anastase au fost revocați. Crin Antonescu este noul președinte al Senatului, Valeriu Zgonea preia șefia Camerei Deputaților. USL a demarat proiectul de suspendare a președintelui Traian Băsescu.

4 iunie. USL prezintă cererea oficială de suspendare a președintelui și anunță că votul și dezbaterile vor avea loc vineri 7 iunie.

5 iunie. A fost citit „rechizitoriul” USL împotriva președintelui Băsescu. Președintele a fost prezent în plenul Parlamentului și a susținut o declarație în care practic acceptă să se prezinte în fața electoratului.

Propunerile de SUSPENDARE a președintelui TRAIAN BĂSESCU, în oglindă. Care au fost motivele în 2007 și cum s-au schimbat în 2012
 

Inchide