Traian Băsescu susține piața unică digitală la nivel european: „Funcționarul public trebuie să înțeleagă că trebuie să ne civilizăm în mod accelerat”

Traian Băsescu susține piața unică digitală la nivel european: Funcționarul public trebuie să înțeleagă că trebuie să ne civilizăm în mod accelerat
Publicat: 25/10/2013, 16:42
Actualizat: 21/03/2019, 02:35

Președintele Traian Băsescu, aflat la Consiliul European de la Bruxelles, a declarat că România este de acord cu implementarea unei piețe digitale unice la nivel european până în 2015, însă trebuie să existe și un cadru normativ național în fiecare stat, precizând că pentru România va fi și o problemă de mentalitate, nu doar de infrastructură.

„Trebuie să existe un set de reglementări la nivel european, dar care nu trebuie să dezavantajeze statele care au un nivel mai redus de digitalizare. România nu va accepta o reglementare generalizată în detaliu. Guvernul trebuie să-și ia mandat pentru ca în Consiliu să adapteze limita de reglementare și la interesele noastre. Nu vom bloca marile direcții de reglementare generalizată, dar detaliile trebuie să rămână la autoritatea națională”, a declarat Băsescu, de la Bruxelles.

În primul rând, spune președintele, noile norme nu trebuie să afecteze nivelul de competitivitate al operatorilor români. Un alt aspect deosebit de important este și asigurarea unor garanții că datele cu caracter personal vor fi protejate.

„Dacă utilizatorii nu vor fi convinși că secretul datelor personale se va păstra și vor avea sentimentul că datele le pot fi furate în orice magazin, proiectul e sortit eșecului. Esența reglementărilor trebuie să se îndrepte către crearea sentimentului de încredere că aceste date vor fi protejate”, a precizat Băsescu.

Cu toate acestea, România nu se poate alinia cu succes celorlalte state dacă nu are infrastructura necesară pentru crearea acestei piețe unice digitale. Concret, este nevoie nu doar de o „aprovizionare” cu calculatoare la nivel național, ci și de cursuri de utilizare a unui computer, pe diferite niveluri, explică președintele.

„Pregătirea resursei umane este cheia în reușita acestui proiect care trebuie finalizat până în 2015″, a specificat Băsescu.

Mai mult, șeful statului a vorbit și despre necesitatea unui astfel de sistem pentru cetățeni. Așa cum a explicat, piața unică digitală îi „va face pe oameni să nu mai stea la cozi la ghișee”.

„Cetățeanul nu mai intră în contact cu funcționarul public, doar apasă pe un buton și îi pleacă factura la gaze. Marea problemă este dacă funcționarul român va vrea asta, dacă se poate lipsi de contactul cu cetățeanul. Aici vom avea o problemă de mentalitate, funcționarul trebuie să înțeleagă că a trecut vremea, trebuie să ne civilizăm în mod accelerat. Să nu mai stăm la cozi”, a mai spus Băsescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ