Tudorel A ÎNCURCAT Lazării! Ministrul Justiției trebuie să prezinte UN TEMEI LEGAL pentru revocarea procurorului general

Publicat: 01/11/2018, 13:40
Actualizat: 25/03/2019, 19:35

Urmăriți ÎN DIRECTședința CSM, unde se află față în față procurorul general Augustin Lazăr, cu ministrul Justiției, care îi solicită revocarea.

Ai încurcat Lazării!

„Domnule profesor, e groasă omule! Ai încurcatLazării!” scrie Traian Băsescu pe Facebook, încă de dimineață. „Ți-ai scufundat singur propriul raport de revocare a procurorului general. Pentru tărăboiul stârnit n-au mai rămas decât două soluții: ori scuze publice cu recunoașterea erorii, ori demisia.

P.S. Despre revocarea lui AugustinLazărnici nu mai poate fi vorba. Profesorul de gimnaziu Iohannis o să-i dea cu raportul în cap rectorului, profesor universitar, doctor și venețian Tudorel Toader, până când îl retrogradează la gradul de învățător stagiar.”

Cine a încurcat-o să o descurce

Primul semnal că soarta lui Tudorel Toader în fruntea Ministerului Justiției depinde de cum va ieși din scandalul revocării procurorului general îl dă vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Iordache.

„Să o clarifice. Cine a făcut-o, să o descurce. Au lansat-o, cine a lansat-o să o descurce. Am văzut că, de fapt, nu ar fi ăla și ar fi ăla și de ce s-a ajuns aici, nu știu de ce s-a ajuns aici. Nu comentez mai mult. Cine face să o descurce,” a declarat Iordache, pentru Mediafax.

Doar că situația e mai încurcată decât pare. Săptămâna trecută, după ce a declanșat procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, ministrul Justiției Tudorel Toader a anunțat că va publica documente din mapa de candidat/dosarul de candidatură al acestuia, dând de înțeles că vom avea o mare surpriză. Cum un astfel de secret nu putea fi ținut prea mult, s-a aflat că ar fi vorba de o ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în 2013 pe numele lui Klaus Iohannis, pe când acesta era primar al Sibiului, semnată de Lazăr.

Lazăr, într-adevăr, însă CRISTIAN, nu AUGUSTIN

Doar că surpriza cea mare a avut-o Tudorel Toader, fiindca era vorba de alt procuror: CRISTIAN Lazăr, adjunctul Secției de urmărire penală de la Parchetul General. Ministrul încearcă o ieșire stângace din încurcătură, sugerând că prezența în dosar a ordonanței nu ar fi o întâmplare.

Țapi ispășitori sunt scoși acum grefierii din Sibiu, care ar fi aruncat la grămadă în dosar tot ce au găsit semnat cu numele Lazăr, Augustin sau Cristian. Sindicatul Grefierilor din România pune lucrurile la punct: nici un dosar de candidatură nu se întocmește de vreun grefier. De altfel, pentru o parte din liderii PSD, nici nu contează a cui a fost eroarea, ci faptul că dezvăluie un viciu de sistem.

„Totul arată, la prima vedere, a aberație. În realitate, era un comportament tipic al promovărilor în funcțiile înalte din Ministerul Public pe bază de aranjamente făcute de cunoscători,” acuză liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae. „Nici nu contează dacă era semnată ordonanța de clasare deLazărAugustin, candidatul la funcția de Procuror General sau de alt procuror, pentru că – dacă mă întrebați pe mine – aș fi tentat să cred căLazăra sunat de la Alba-Iulia la Parchetul General, unde el lucrase ca procuror detașat mai mulți ani înainte și a rugat să i se scoată din lucrările mai vechi anumite lucrări. Nu cred că nu știa cine semnase rezoluția într-un dosar care trecuse și pe la Parchetul Curții de Apel Alba Iulia. Ideea era că în acea ordonanță de clasare era vorba de Iohannis. Putea să fie semnată și de procurorul Negulescu de la Ploiești, important era că era vorba de Iohannis și că apărea într-un dosar de candidatură.”

Șerban Nicolae, senator PSD

Dosarul putea să conțină și tăieturi din ziar

Șerban Nicolae nu crede în corectitudinea alegerii lui AugustinLazărca procuror general.

„Dacă mă întrebați pe mine, cred că nici nu era foarte important, putea să fie acolo și o colecție de articole din ziarul România Liberă din anul 1950, pentru că decizia fusese deja luată și era doar o aparență de legalitate. Erau făcute strict formal demersurile necesare prevăzute de procedură, să existe un CV, o declarație de acceptare a candidaturii, un plan managerial în care putea fi scris orice, pentru că în realitate, decizia era deja luată și altcineva hotărâse. Nu cred nicio secundă că a fost o procedură corectă și căLazărs-a dovedit a fi cel mai potrivit pentru acest post”, spune Nicolae, care crede cî Lazăr este „o rușine” pentru procurori..

„S-a dovedit, odată, cu preluarea funcției, că a avut un comportament de toată jena, cu declarații absolut aberante, necunoașterea unor elemente profesionale de bază. Nici acum nu cred că dlLazăr știe că procurorii apără interesul general al societății, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. Că asta scrie în Constituție, când e vorba de Ministerul Public. El are impresia că este în slujba propriei instituții, că procurorii își deservesc propriile interese, că sunt un fel de formulă sindicală a unei caste și așa se și comportă. Am auzit la dlLazărcă și practica europeană este că procurorii și conducătorii din Parchete, din Ministerul Public, au dreptul și datoria să semnaleze nu știu ce lucruri. Procurorii nu au drepturi și datorii, au atribuții, ar fi trebuit să știe după 36 de ani de profesie.Lazărnu trebuia să fie nicio secundă Procuror General al României, pentru că este o rușine.”

Ministrul Justiției să prezinte un temei legal al revocării

Fostul ministru al Justiției Raluca Prună, la propunerea căreia Augustin Lazăr a fost numit procuror general,arată că nu este îndeplinită niciuna dintre cele trei condiții pentru declanșarea procedurii de revocare a procurorului general Augustin Lazăr și îi cere lui Tudorel Toader să spună care este temeiul legal pentru acest demers.

„Revocarea procurorului general se poate face după una dintre cele trei condiții prevăzute de lege. Singura condiție pentru care domnul procuror general Lazăr ar putea să nu o mai îndeplinească la acest moment este activitatea sau calitatea activității sale manageriale. În 31 august 2017, ministrul Toader a cerut evaluarea activității manageriale la Parchetul General. Inspecția judiciară a desășurat controlul pe tot parcursul lunii septembrie, iar apoi CSM, pentru că așa prevede legea, aprobă în întregime raportul inspecției judiciare, a cărei cocluzie este că managementul la Parchetul General, sub conducerea procurorului general Lazăr a fost unul eficient. Dacă managementul este eficient, dacă procurorul general Lazăr nu a fost sancționat disciplinar, aceasta fiind o altă condiție pentru a putea declanșa revocarea și a treia condiție este să nu mai fi îndeplinit acum condițiile de la numire. Dacă niciuna dintre aceste trei condiții nu sunt îndeplinite, eu îl invit public pe domnul ministru Toader să ne lumineze pe juriști și pe nejuriști, să ne spună care este temeiul legal pe care își întemeiază declanșarea procedurii de revocare a procurorului general”, a întrebat Raluca Prună în cadrul unei conferințe de presă.

Raluca Prună, fost ministru al Justiției

„Aseară am fost la capătul al unei seri instigative în care ministrul Toader și-a epuizat aceste capacități de instigator. Vreau să reiterez că procedura a fost legală, potrivit legii și că acum trebuie să vorbim despre lucrul cu adevărat important. Suntem în fața unui proces de declanșare a procedurii de revocare a procurorului general și cred că ar trebui să ieșim din ceața în care ne-a aruncat domnul ministru Toader și să discutăm despre temeiul legal al revocării. Noi credem că această procedură de revocare este lipsită de temei legal. Revocarea unui procuror de rang înalt, inclusiv a procurorului general nu se face după impresiile subiective ale unui ministru, ci după niște condiții care sunt definite de lege”, a adăugat Prună.

Procurorul general Augustin Lazăr anunță joi dimineața, înainte de a intra la ședința CSM, că își rezervă dreptul de a acționa conform procedurilor legale.

„S-a dovedit a fi o manipulare a opiniei publice și o menținere în suspans pentru a servi unei proceduri de revocare viciate. Aș dori să vă spun că la o singură lecturare a hotărârii CSM, vom vedea că Secția de Procurori a verificat toate condițiile legale impuse, experiența de 10 ani, lipsa sancțiunilor și era necesară și este necesară și acum un calificativ foarte bun la ultima evaluare. Prin urmare, CSM a constatat că erau îndeplinite toate condițiile legale pentru numirea în mandat, iar eu îmi rezerv dreptul de a acționa conform procedurilor legale.” a declarat Augustin Lazăr.

Tot joi, Parchetul General aa precizat că Augustin Lazăr îndeplinea condițiile de numire, având pe întreg parcursul carierei toate calificativele „Foarte bine” și că nu a fost niciodată sancționat disciplinar.

„Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat prin adresa numărul 22234/2018 din 30 octombrie 2018 rapoartele de evaluare obținute de procurorul general Augustin Lazăr pe întreg parcursul carierei, toate calificativele acordate fiind „Foarte bine”. De asemenea, s-a constatat că nu a fost niciodată sancționat disciplinar, fiind astfel îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru numirea în funcția de procuror general așa cum rezultă și din hotărârea Secției pentru procurori numărul 258 din 21 aprilie 2016″, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul General.

Procurorul Cristian Lazăr, cel care a emis rezoluția de clasare pentru Klaus Iohannis în 2014, consideră că acel document nu avea ce să caute în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr.

„Cine a pus-o acolo trebuie să răspundă. Acest document nu avea ce să caute acolo,” a declarat Cristian Lazăr.

El precizează că a clasat plângerea unui petent, Marius Marinescu, făcută pe numele lui Klaus Iohannis. Prin același document, Cristian Lazăr a disjuns cauza cu privire la doi consilieri locali, Hans Klein și Helmut Lerner, pentru conflict de interese.

Procurorul a mai menționat că președintele Klaus Iohannis nu l-a favorizat în niciun fel pentru soluția de clasare. „Cu ce să mă favorizeze? Cu o funcție pentru a cărei propunere nu o făcea el?” s-a întrebat, retoric, Cristian Lazăr, care precizează că a fost propus adjunct la Sectia de urmarire penală și criminalistică la Parchetul General de fostul ministru Raluca Prună, cu avizul unanim al Secției de procurori a CSM.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului