Ucraina, „profund îngrijorată” de apelul lui Claudiu Târziu / Ce răspunde senatorul AUR

Ucraina, „profund îngrijorată” de apelul lui Claudiu Târziu / Ce răspunde senatorul AUR
Publicat: 29/01/2024, 15:27
Actualizat: 29/01/2024, 17:23

UPDATE „Acuzațiile sunt incalificabile”

Senatorul AUR Claudiu Târziu a oferit o replică la postarea consilierului ucrainean Anton Gerașcenko. Într-un răspuns oferit redacției Gândul, senatorul AUR a transmis că nu a menționat cuvântul „anexare” și că respinge acuzațiile „absolut incalificabile”.

Consider acuzațiile care mi se aduc după discursul din 24 ianuarie de la Iasi, din deschiderea evenimentelor privind sărbătorirea Unirii Principatelor Române, drept absolut incalificabile. Și le resping cu fermitate.
Ce am spus de fapt? Am declarat că idealul reîntregirii nu poate fi abandonat și că fără reunificarea românilor nu putem să pretindem că suntem cu adevărat suverani. (…) De asemenea, nu am menționat niciunde cuvântul „anexare”, așa cum pretind acuzatorii mei.

Claudiu Târziu consideră că este total nejustificat să fie acuzat de revizionism. De asemenea, transmite că este în interesul național ca România să rămână membru al Uniunii Europene și al NATO.

Sunt foarte conștient de puterea noastră militară și de situația României, care este membră în Alianța NATO și în Uniunea Europeană, alianțe în care trebuie să rămânem în interesul nostru național. Inducerea ideii că aș fi spus că am putea ieși din NATO pentru a ne reîntregi este o pură invenție. Așadar, în aceste condiții, să fiu acuzat de revizionism este un lucru nejustificat. Declarația mea nu poate fi interpretată decât drept una de principiu: da, ne dorim reîntregirea și este legitimă această dorință, dar nu înseamnă că pornim la război pentru asta acum.

Știrea inițială

Consilierul ministrului de Interne din Ucraina Anton Gerașcenko îl atacă pe senatorul AUR Claudiu Târziu și face un apel la „adepții” săi din România să împărtășească „modul în care acest politician și partidul său sunt percepuți” în țara noastră.

Fostul parlamentar ucrainean menționează, într-o postare pe rețeaua X, solicitarea lui Târziu ca România să anexeze nordul Bucovinei, sudul Basarabiei, Herța și regiunea Transcarpatia. Postează și un clip în care senatorul AUR face acest anunț, pe 24 ianuarie.

Deși spune că acestea sunt „apeluri adresate publicului intern și ar trebui luate în considerare în contextul politicii interne a țărilor”, Gerașcenko găsește „profund îngrijorător” faptul că aceste afirmații apar din ce în ce mai des, aducând aminte unele similare făcute de partidul de extremă dreapta din Ungaria.

Cu toate acestea, mi se pare profund îngrijorător faptul că astfel de afirmații încep să apară din ce în ce mai des (și nu doar în ceea ce privește Ucraina). Una dintre cele mai mari realizări ale lumilor de după cel de-al Doilea Război Mondial (plătită cu sume incredibile de vieți) este respectul pentru suveranitatea teritorială ca bază pentru ordinea globală.

Gerașcenko mai crede că „dacă Rusiei i se permite să câștige războiul său nedrept împotriva Ucrainei, toate aceste sacrificii vor fi în zadar și lumea va coborî din nou în haos”.

Știu că am mulți adepți din România. Aș fi recunoscător dacă ați împărtăși modul în care acest politician și partidul său sunt percepuți în țara dumneavoastră, deoarece știu că România sprijină foarte mult Ucraina, își încheie mesajul Gerașcenko.


În discursul său, de la Iașiz, senatorul AUR a spus că România nu va fi un stat suveran cu adevărat decât „după ce vom reîntregi statul român în granițele lui”.

Noi suntem la răscruce de fonturi, ca de obicei și trebuie să ne luptăm cu aceste mari imperii pentru a ne obține suveranitatea.  Firește, Basarabia nu poate fi uitată, ea trebuie să vină acasă. Bucovina de Nord nu poate fi uitată, sudul Basarabiei nu poate fi uitat, centrul Herța, Transcarpatia, tot ce a fost și este al națiunii române trebuie să se întoarcă în granițele aceluiași stat, a spus Claudiu Târziu.

CITEȘTE ȘI:

Eduard HELLVIG îl spulberă pe Claudiu Târziu: „În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta numele de «idiot util»”/AUR și propaganda rusă

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA