UDMR propune SĂ ÎNVEȚE Opoziția cum se pregătește MOȚIUNEA: Noi nu spunem că USR ar fi PARTID DE SECURIȘTI

UDMR propune SĂ ÎNVEȚE Opoziția cum se pregătește MOȚIUNEA: Noi nu spunem că USR ar fi PARTID DE SECURIȘTI
Publicat: 20/12/2018, 20:23
Actualizat: 25/03/2019, 22:46

„Vin cu o propunere provocatoare: n-ați reușit să produceți un program alternativ de guvernare în doi ani, și vă propun să pregătim împreună,” a declarat Kelemen Hunor de la tribuna parlamentului. „Dar ca să nu vă uitați strâmb și cu gelozie unii la alții, să facem sub coordonarea noastră. Vom pregăti un document în februarie, martie, aprilie, așa, când vine vremea moțiunii de cenzură din sesiunea de primăvară, să nu vă prindă iar nepregătiți. Și dacă nu veți avea un nume de prim ministru până la următoarea moțiune, vă vom propune noi la momentul potrivit. Poate așa va crește șansa dumneavoastră de a prelua guvernarea, dacă într-adevăr vă doriți acest lucru. Altfel, toată lumea va fi convinsă că, de fapt, vă convine această situație. PSD guvernează, voi arătați cu degetul spre UDMR și vă prefaceți că sunteți în opoziție, mai faceți câte o poză cu doamna Dăncilă și așteptați cu nerăbdare anul de grație 2020.”

Președintele UDMR a reamintit de precedentul din 2012, când UDMR a fost înlăturată de la guvernare.

„Nu e un argument să nu arătați scris pe hârtie și asumat pentru anii următori. Un precedent există. A făcut așa ceva USL în 2012, ne-au dat jos de la guvernare. Nu ne-a picat bine, nici mie, nici țării. Stimați colegi, ar fi nevoie de un program de guvernare, de viziune și un premier asumat,” a transmis Kelemen Hunor Opoziției.

Declarațiile liderului UDMR au înfierbântat spiritele.Liderul USR Dan Barna a declarat că – prin refuzul de a vota moțiunea – UDMR dovedește că este și a fosto parte a problemeiîn care a ajuns România în 29 de ani de PSD.

Kelemen Hunor nu a lăsat afirmația netaxată.

„Faptul că unul dintre liderii opoziției nici acum nu a înțeles acest lucru, este regretabil. El se folosește de această ocazie ca să se alăture corului penibil din care făcea parte și Vadim, unde exista și un cântec simplu: UDMR și ungurii sunt de vină. Ei sunt problema de 29 de ani. Am auzit acest lucru încă din primele zile după Revoluție, stimate coleg. Știm că din cauza noastră nu avem autostrăzi, știm că din cauza noastră nu avem nici astăzi bunăstarea dorită, se cunoaște de 29 de ani că, din cauza noastră, educația și cercetarea au rămas în secolul 20, iar oamenii fug din țară. Și, probabil că tot din cauza noastră, am intrat cu întârziere în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană”, a spus ironic Hunor, care a atras atenția că nici USR nu are o etichetă prea favorabilă.

„Dacă nu am fi fost noi, România ar fi fost paradisul absolut, o țară traversată în lung și în lat de autostrăzi, cu căi ferate și trenuri de mare viteză de la Constanța până la Oradea, cu o creștere economică formidabilă, cu o cercetare care țintește secolul 22 și am fi intrat în marea familie europeană și nord-atlantică chiar în primul an după revoluție. Colegul nostru pune etichete de diferite tipuri și cu asta crede că a rezolvat propria neputință politică. Am o rugăminte modestă: haideți să nu ne mai etichetăm unii pe alții. Nici noi nu spunem despre partidul condus de d-voastră ceea ce spune legenda urbană: nu spunem ca ați fi un partid de securiști, nu spunem că sunteți soldații băieților cu ochii albaștrii”, a subliniat liderul UDMR.

În dispută a intervenit și deputatul USR Cătălin Drulă care a susținut că formațiunea sa nu are nimic de reproșat maghiarilor, ci UDMR.

„USR susține o Românie în care etniile conviețuiesc pașnic. USR are mulți maghiari între rândurile sale, are maghiari chiar în conducere, dar nu ungurii sunt problema, ci UDMR. Nu vă mai reprezentați electoratul. Deci nu maghiarii sunt problema, ci UDMR, partidul care s-a transformat în satelitul PSD. Cu sprijinul dvs. face Liviu Dragnea românilor și magjhiarilor deopotrivă ce face de doi ani de zile”, a spus Cătălin Drulă.

În replică, liderul UDMR a spus că, în discursul său, nu a pronunțat numele vreunui reprezentant UDMR.

„Văd că ați înțeles despre cine este vorba. Văd că sunteți de acord cu ceea ce am zis și ați simțit nevoia să interveni și să vorbiți, să spuneți iar o bazaconie. Din acest punct de vedere ne-am lîămurit. Și noi, și oamenii, și cetățeni, toți.”

Așa cum a promis, președintele UDMR Kelemen Hunor a criticat Guvernul Dăncilă și mai ales pe ministrul Finanțelor Euroen Teodorovici, pentru că transformă România în laborator de experimente economice.

„Bugetul pe anul 2019 nu este gata. Vă întrebăm și noi: de ce? ce așteptați? De ce lăsați țara și autoritățile locale, cu câteva zile înainte de Anul Nou, să nu aibă posibilitatea de a implementa proiectele pentru anul viitor. Și încă ceva: acest proiect de ordonanță de urgență, care, la modul general, vrea să reglementeze câteva chestiuni fiscale și nu numai, iarăși cu câteva zile înainte de sfârșitul anului, schimbă multe prevederi fiscale, inventează noi taxe, pune la colț un sistem întreg din economie, aruncă în aer bursa de valori, economia și mai ales aruncă în aer speranța. Fără consultare, fără explicații, fără pregătire – îmi este greu să înțeleg ce raționament vă conduce. Ați creat un șoc și un haos uriaș cu riscuri imense”, avertizează Kelemen Hunor.

„Doamnă premier: poate reușiți să-l convingeți pe ministrul de Finanțe că țara nu este un laborator de experimentare a tuturor ideilor trăsnite. Dacă am vota împotriva moțiunii, am lăsa falsa impresie că toate aceste chestiuni semnalate sunt în regulă, dar de fapt nu sunt!„, a mai spus liderul UDMR.