Mihaela Gidei
06.10.2017
Politică

Udrea recunoaște că îi cerea lui Cocoș bani pentru PDL: Numirile în instituțiile de stat se făceau politic

Udrea recunoaște că îi cerea lui Cocoș bani pentru PDL: Numirile în instituțiile de stat se făceau politic
Elena Udrea a declarat, vineri, audiată în calitate de martor în dosarul lui Vasile Blaga, că îi cerea bani fostului său soț, Dorin Cocoș, pentru PDL. Potrivit fostului ministru, numirile în funcțiile de conducere din instituțiile de stat se făceau la recomandarea unor membri de partid

„În funcționarea PDL, ca și în funcționarea oricărui partid politic, în campanie electorală exista nevoia de finanțare. Membrii de partid au datoria de a contribui la finanțare, fiecare cât poate, iar cei cu funcții trebuie să contribuie mai mult decât ceilalți. Eu aveam obligația să contribui cu 200 de lei pe lună la cheltuielile partidului. Cei care au posibilitatea să aducă finanțare aduc bani. De regulă, îl rugam pe fostul meu soț să contribuie cu sume de bani. Întotdeauna se dădeau chitanțe pentru toate sumele primite. Dacă știai că te costă 100.000 de euro campania, conducerea partidului anunța în ședință și se încerca strângerea acelei sume. De regulă, oamenii nu reușeau să aducă toate sumele și existau atenționări pentru că nu aduceau sumele la care se angajau: Nu ați achitat cotizația!”, a declarat fostul ministru Elena Udrea, în fața instanței.

Fostul ministru susține că, uneori, finanțarea era făcută prin intermediari.

„Teoretic, se putea întâmpla ca oameni de afaceri care nu voiau sa apară, dacă erau apropiați și de alte partide, și atunci plăteau prin intermediul altor persoane. Presupun că intenția acestora era aceea de a nu se cunoaște interesul lor, în ipoteza în care nu se știa cine anume va câștiga. Teoretic n-aveau motive, practic s-a întâmplat ca anumite firme să fie supuse unor controale abuzive dacă au finanțat partidul care a pierdut”, a mai spus aceasta la Tribunalul București.

În ceea ce privește persoanele numite în funcțiile de conducere în instituțiile de stat, Udrea le-a spus judecătorilor că acestea se făceau la recomandarea membrilor de partid, fiind importantă susținerea din partea unor organizații ale partidului cu rezultate bune.

„Existau situații când organizații cu rezultate bune să fie la egalitate, iar decizia se făcea in conducere. Nu de putine ori erau supărări în partid. Decizia se punea in discuție, la Biroul Permanent Național, ce avea cam 16 membri. Era cu vot secret. Pentru a tranșa definitiv conflictul nu existau persoane în partid, la care să se apeleze. La final nu își asuma nimeni. Cunosc că Ștefan Gheorghe, în calitate de președinte al organizației Neamț, ce a avut rezultate bune în alegeri, a propus. Nu îmi amintesc pentru ce funcții a făcut propuneri”, a mai spus Udrea.

La ieșirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că, de mai bine de 30 de ani, conceptul de nepotism a evoluat în societate.

„Conceptul acesta de nepotism a evoluat în societate în așa fel încât un partid politic, când vine la guvernare, încearcă să își mulțumească membrii, găsindu-le un loc de muncă pe undeva și este o practică de 30 de ani.(…) Au fost numiți sau angajați rude, prieteni în funcții în instituții publice. Nu mă refer la funcții de conducere, mă refer la funcții de execuție în instituții publice. Avem cazuri de cumnați care au condus Eximbank, asta ca să dau un exemplu de la PSD și nu de la PDL. Modalitatea asta nu aș constitui-o într-un motiv de critică doar la adresa clasei politice, pentru că mai este un adevăr. Eu, ca deputat, ca persoană publică, să știți că nu primeam cereri să promovez legi sau să susțin cauze ale societății, eu primeam solicitări să angajez copiii, soțiile, neamurile în funcții, să pun o pilă la primărie pentru o locuință la ANL, de la cetățeni. (…) Noi funcționăm pe conceptul de pile: Puneți-mi și mie o pilă doamna deputat să fac nu știu ce. Nimeni din familia mea, din apropiații mei nu apare în vreo funcție de stat. Singura persoană pe care am susținut-o în toată cariera mea politică este Ana Maria Topoliceanu”, a spus Elena Udrea.

Vasile Blaga este judecat pentru trafic de influență în legătură cu finanțarea ilegală a Partidului Democrat Liberal, între 2011 și 2012. Procurorii îl acuză că ar fi primit 700.000 de euro de la fostul primar din Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan.

Inchide