UE adoptă pachetul 13 de sancțiuni pentru Rusia / Joe Biden: Vom anunța sancțiunile împotriva lui Putin, responsabil pentru moartea lui Navalnîi

UE adoptă pachetul 13 de sancțiuni pentru Rusia / Joe Biden: Vom anunța sancțiunile împotriva lui Putin, responsabil pentru moartea lui Navalnîi
Publicat: 23/02/2024, 12:31
Actualizat: 23/02/2024, 13:17

Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliu a celui de-al 13-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Acesta este un pachet fără precedent, cu 194 de desemnări individuale, dintre care 106 persoane și 88 de entități, anunță Executivul european. Cu aceste noi includeri, UE depășește pragul global de 2 000 de persoane și entități sancționate, în sprijinul Ucrainei. 

Acest pachet se axează pe limitarea în continuare a accesului Rusiei la tehnologia militară, de exemplu limitarea accesului la drone, și pe înscrierea pe lista sancțiunilor a altor societăți și persoane implicate în efortul de război al Rusiei. Prin acest nou pachet, numărul de înscrieri pe listă a ajuns la peste 2 000, ceea ce reprezintă o lovitură uriașă dată armatei și apărării Rusiei.

Fiecare euro pe care Rusia nu reușește să pună mâna este un câștig. Trebuie, prin urmare, să rămânem vigilenți. Comisia va continua să sprijine statele membre pentru a asigura aplicarea eficace a măsurilor și pentru a colabora îndeaproape cu țările terțe pentru a aborda posibilele încercări de eludare.

Pachetul vizează sectorul militar și de apărare al Rusiei. Pe listă sunt incluse peste 140 de societăți și persoane din complexul militar-industrial rus, care, printre altele, fabrică rachete, drone, sisteme de rachete antiaeriene, vehicule militare, componente de înaltă tehnologie pentru arme și alte echipamente militare.

Pachetul include cu precădere entități care comercializează diverse componente-cheie pentru drone.

De asemenea, sunt vizate 10 societăți și persoane (ruse) implicate în transportul armamentului nord-coreean către Rusia, ministrul apărării al țării, precum și mai multe societăți și persoane din Belarus care oferă sprijin forțelor armate ruse.

Acest pachet confirmă hotărârea UE de a împiedica Rusia să achiziționeze tehnologie sensibilă occidentală pentru forțele sale militare, se arată în informarea Comisiei

Vehiculele aeriene fără pilot (dronele) au fost esențiale pentru războiul din Ucraina. Pachetul include pe listă societățile care achiziționează pentru Rusia componente esențiale ale dronelor și introduce unele sancțiuni sectoriale pentru a elimina lacunele și a face mai complicat războiul prin intermediul dronelor.

Pe baza unor dovezi concrete din diverse surse, susținute de date comerciale și vamale, pachetul adaugă 27 de noi societăți din Rusia și din țări terțe pe lista entităților asociate complexului militar-industrial al Rusiei (anexa IV). Aceste societăți fac obiectul unor restricții mai stricte la export în ceea ce privește produsele și tehnologiile cu dublă utilizare, precum și produsele și tehnologiile care ar putea contribui la consolidarea tehnologică a sectorului apărării și securității din Rusia,  în special:

  • Adăugarea a 17 societăți ruse care sunt implicate în dezvoltarea, producția și furnizarea de componente electronice pentru complexul militar și industrial al Rusiei.
  • Adăugarea a 4 societăți din China și câte uneia din Kazahstan, India, Serbia, Thailanda, Sri Lanka și Turcia, care sprijină indirect complexul militar și industrial al Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei prin comerțul cu componente electronice pentru complexul militar-industrial al Rusiei.

SUA, sancțiuni împotriva a peste 500 de ținte

SUA vor anunța vineri sancțiuni împotriva a peste 500 de ținte, într-o mișcare care marchează cea de-a doua aniversare a invaziei Ucrainei de către Rusia, conform adjunctului secretarului american al Trezoreriei, Wally Adeyemo, citat de Reuters.

Mâine, vom lansa sute de sancțiuni chiar aici, în Statele Unite, dar este important să facem un pas înapoi și să ne amintim că nu este doar America care ia aceste acțiuni, a spus Adeyemo, pentru Reuters.

Washingtonul încearcă să tragă Rusia la răspundere pentru război și moartea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi. Președintele Joe Biden a spus că Statele Unite vor impune noi sancțiuni împotriva lui Putin. Biden a făcut declarația după întâlnirea cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi.

Am avut onoarea să mă întâlnesc cu soția și fiica lui Alexei Navalnîi. După cum am spus, evident, el a fost un om cu un curaj incredibil. Vom anunța mâine sancțiunile împotriva lui Putin, care este responsabil de moartea sa.

Secretarul adjunct al Trezoreriei SUA Wally Adeyemo a menționat că restricțiile vor viza complexul militar-industrial rus, precum și companiile din țări terțe care se presupune că „ajuta la facilitarea accesului Rusiei la bunurile de care are nevoie”.

CITEȘTE ȘI:

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Secretul supermodelului Irina Shayk! Cum se menţine într-o formă fizică de invidiat
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Yoga pentru căței, numită și „doga”, interzisă în Italia